Motivul pentru care copiii invata mult mai repede decat adultii. Stiinta arata clar

/ / Modificat: 2023-12-20
Motivul pentru care copiii invata mult mai repede decat adultii. Stiinta arata clar

Inca din primii ani de viata, copiii sunt ca niste bureti care absorb informatie din mediul inconjurator. Odata cu dezvoltarea limbajului, cei mici sunt capabili sa retina si sa reproduca o cantitate impresionanta de notiuni si informatii.

Cu siguranta ai observat ca micutii retin imediat poezii, versuri din cantece si le este foarte usor sa invete o limba straina. Acum exista si studii care arata de ce copiii invata si retin lucruri mult mai usor decat adultii.

Intr-un studiu publicat recent in revista Current Biology, a fost analizata capacitatea copiilor de a retine notiuni legate de litere si cifre. Aceasta abilitate se datoreaza neurotransmitatorului numit acid y-aminobutiric, prescurtat „GABA”. Acesta este resposabil cu procesarea de informatii noi, dar si cu stocarea lor de catre creier.

“Ceea ce am descoperit este o crestere rapida a GABA la copii, asociata cu invatarea”, a precizat coordonatorul studiului, Takeo Watanabe, profesor de stiinte cognitive si lingvistice la Universitatea Brown.

Descoperirea revolutioneaza tot ce stiam despre invatare

Pana acum, nu existau dovezi neurostiintifice clare cu privire la faptul ca micutii au o capacitate mai mare de invatare decat adultii. Tocmai din acest motiv, descoperirea acestei substante chimice prezente in creierul copiilor este remarcabila, mai spune autorul studiului.

Cum functioneaza acest neurotransmitator

Studiul arata ca la scurt timp dupa ce copilul a invatat ceva nou, reteaua neuronala incepe sa lucreze, fiind mult mai flexibila decat la adulti. GABA joaca un rol esential in a ajuta creierul sa sintetizeze informatiile noi. El stabilizeaza reteaua, astfel incat invatarea ulterioara sa nu afecteze ceea ce era deja acolo.

In timpul studiului, oamenii de stiinta au analizat copii cu varste intre 8 si 11 ani si adulti cu varste intre 18 si 35 de ani. Chiar daca la adulti cantitatea de GABA este mai mare decat la copii, cercetatorii au observat un fenomen interesant. In timpul sesiunilor de invatare, la copii concentratia de GABA a crescut semnificativ, in timp ce la adulti a raman neschimbata.

“Aceasta stabilizare rapida a invatarii la copii le permite sa retina mai multe elemente intr-o anumita perioada de timp si face ca invatarea la copii sa fie mai eficienta decat la adulti”, a concluzionat Sebastian Frank, celalalt autor al studiului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu Invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre