Ce este sindromul Gianotti-Crosti, boala de piele rara de care sufera fiul actritei Mandy Moore

/ / Modificat: 2023-09-02
Ce este sindromul Gianotti-Crosti, boala de piele rara de care sufera fiul actritei Mandy Moore

Bolile la copii care sunt insotite de o eruptie cutanata sunt adesea ingrijoratoare pentru parinti, mai ales atunci cand este ceva nou si cauza este necunoscuta. Unele dintre ele apar brusc si la inceputul zilei, asa cum i s-a intamplat fiului lui Mandy Moore. Intr-o serie de postari pe povestile sale de pe Instagram, actrita a povestit ca fiul ei s-a trezit intr-un weekend cu o iritatie pe brate, picioare si picioare, care s-a dovedit a fi o boala rara a copilariei numita sindromul Gianotti-Crosti. Afla de mai jos ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza.

O eruptie cutanata neobisnuita

Reactiile cutanate pot fi dificil de diagnosticat cu ochiul liber, deoarece unele pot fi foarte asemanatoare intre ele. In cazul eruptiei cutanate a fiului lui Mandy Moore, a fost nevoie sa fie consultati mai multi specialisti inainte de a sti cu siguranta ca este vorba de sindromul Gianotti-Crosti, deoarece acesta nu avea alte simptome.

Potrivit celor impartasite de actrita, eruptiile fiului ei Gus au aparut doar pe picioare si pe partea din spate a bratelor, provocandu-i niste mancarimi pentru care i s-au prescris medicamente. Desi initial au fost ingrijorati, aceasta boala rara nu este una grava sau care sa afecteze permanent copiii.

Ce este sindromul Gianotti-Crosti?

Sindromul Gianotti-Crosti este o boala de piele rara, benigna, cunoscuta si sub numele de acrodermatitis papularis infantum. Afecteaza, de obicei, copiii cu varste cuprinse intre noua luni si noua ani, desi au fost documentate unele cazuri la adolescenti.

Cauza nu este cunoscuta cu certitudine, dar se crede ca este o reactie la o infectie virala anterioara si a fost observata o asociere cu virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul, coxsackievirusul, virusul parainfluenza, virusul sincitial respirator, parvovirusul b-19, virusul hepatitei B sau herpesvirusul de tip 6, printre altele. In unele cazuri, a aparut dupa vaccinarea impotriva poliomielitei, hepatitei A, difteriei, variolei, tusei convulsive sau gripei, dar aceasta ar putea fi o simpla coincidenta, deoarece, la varsta la care acest sindrom este cel mai frecvent (intre un an si sase ani), multi copii au un istoric de vaccinare recenta.

Care sunt simptomele?

Simptomele catarale insotite de febra, oboseala si lipsa poftei de mancare apar de obicei cu doua pana la sapte zile inainte de aparitia leziunilor cutanate, dar au existat cazuri in care aceste simptome timpurii nu apar sau sunt atat de usoare incat trec neobservate, si apar doar eruptii cutanate, ca in cazul fiului lui Mandy Moore. Eruptia cutanata se manifesta sub forma unor papule rosii sau roz - care pot sau nu sa contina lichid - care masoara intre unu si 10 centimetri si se raspandesc simetric. Ele apar in principal pe obraji, fese, brate si picioare, in timp ce trunchiul este de obicei lasat liber.

FOTO: foxnews.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala copii Piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre