Ce este discalculia, boala care poate afecta copiii si ce trebuie sa stii despre aceasta

/ / Modificat: 2023-09-18
Ce este discalculia, boala care poate afecta copiii si ce trebuie sa stii despre aceasta

Discalculia are impact asupra anumitor zone legate de intelegerea principiilor matematice si de insusirea abilitatii de a efectua exercitii cu numere. Cu ce se confrunta persoanele care au discalculie?

De obicei, persoanele care au discalculie se confrunta cu dificultati in a invata si a intelege matematica, deoarece creierele lor nu pot procesa conceptele matematice la fel ca persoanele care nu sufera de aceasta tulburare. Este important de precizat si retinut faptul ca diagnosticul de discalculie nu presupune un coeficient de inteligenta mai scazut sau o capacitate functionala redusa la aceste persoane.

Cand apar simptomele discalculiei?

Specialistii spun ca simptomele apar, de obicei, in copilarie, mai ales in timpul primilor ani de scoala, atunci cand copilul incepe sa invete matematica la scoala. Chiar si asa, multi adulti pot avea discalculie fara sa stie. Cu ce se confrunta persoanele cu discalculie? De multe ori persoanele cu discalculie pot avea anxietate si depresie atunci cand au de efectuat exercitii matematice, mai ales in fata altor persoane, precum profesori sau colegi.

Discalculia poate afecta pe oricine. Chiar daca este o tulburare neobisnuita este destul de raspandita. Specialistii sunt de parere ca discalculia afecteaza undeva intre 3% si 8% din populatia planetei.

De ce apare discalculia?

Specialistii spun ca nu se pot pronunta cu privire la un motiv clar pentru care apare discalculia. Exista cercetari care sugereaza sunt de parere ca discalculia afecteaza undeva intre 3% si 8% din populatia planetei. Este nevoie de mai multe studii pentru ca aceste informatii sa se confirme.

Cu se trateaza discalculia?

Din fericire, discalculia la copii poate fi tratata deoarece creierele celor mici se afla in proces de formare, ceea ce face posibil ca acestia sa invete sa isi dezvolte abilitati de adaptare la aceasta tulburare. Cel mai intalnit tratament este integrarea copilului intr-un program dedicat de invatare unu-la unu.

Pe langa programele dedicate de invatare pentru discalculie, copiii care au aceasta tulburare pot avea nevoie si de ajutor pentru vindecarea anumitor afectiuni conexe. In acest caz, se poate concepe un plan mai complex de tratament, care sa includa si consiliere psihoterapeutica, precum si un tratament medicamentos, daca este cazul.

In cazul adultilor, discalculia nu este considerata o afectiune vindecabila la adultii diagnosticati decat daca se constata ca este vorba despre discalculie dobandita. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala copii Copii Afectiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre