De ce nu ar trebui sa pui ulei de masline sau de floarea soarelui pe pielea bebelusului

/ / Modificat: 2023-02-27
De ce nu ar trebui sa pui ulei de masline sau de floarea soarelui pe pielea bebelusului

Unii parinti maseaza pielea bebelusului cu ulei de masline sau de floarea-soarelui, deoarece considera ca este reconfortant si placut. Dar stii daca aceste produse sunt sanatoase pentru bebelusul tau? In timp ce unele uleiuri esentiale sunt potrivite, nu toate sunt.

Uleiuri esentiale pentru pielea bebelusului

Exista credinta ca naturalul este intotdeauna preferabil si mai bun decat artificialul. Cu toate acestea, nu toate uleiurile naturale sunt o alegere potrivita si sigura pentru a fi folosite pe suprafata delicata a pielii unui bebelus. De exemplu, uleiul de masline sau de floarea-soarelui nu ar trebui sa fie folosit, mai ales daca pielea este crapata, eczematica sau uscata.

In timp ce un studiu mentioneaza ca masajul cu ulei de masline sau de floarea-soarelui ajuta la hidratarea pielii, acesta concluzioneaza, de asemenea, ca utilizarea topica distruge bariera naturala de ulei. Altfel spus, in timp ce antioxidantii proprii ai uleiurilor pot calma inflamatia, componenta lor bogata in acid oleic o poate agrava.

Componente ale uleiului de masline si ale uleiului de floarea-soarelui

Desi uleiurile esentiale naturale au adesea efecte pozitive asupra pielii, unele dintre componentele lor sunt cele care provoaca anumite reactii la bebelusi.

Ulei de masline

Uleiul de masline provine din masline si este bogat in antioxidanti, vitamina E, oleocanthal si squalene. Acestea sunt cele care pot ajuta la repararea daunelor de la suprafata pielii. De asemenea, are diferite tipuri de grasimi. Unele dintre ele sunt urmatoarele:

  • Omega-6 (acid linoleic).
  • Acid oleic (omega-9).
  • Omega-3.
  • Acid linoleic.

Acidul oleic este unul dintre componentele care nu este benefic pentru pielea sugarilor si a adultilor. Studiile publicate de Pediatric Dermatology concluzioneaza ca uleiul de masline dauneaza adesea barierei cutanate si are potentialul de a promova dezvoltarea si de a exacerba dermatita atopica existenta.

Ulei de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui provine din semintele de floarea-soarelui si poate avea o culoare care variaza de la galben chihlimbar la transparent. La randul lor, acestea includ urmatoarele:

  • Continut ridicat de linoleic.
  • acid oleic
  • Continut ridicat de acid stearic.

Efectele uleiului de masline si ale uleiului de floarea-soarelui asupra pielii copilului

Ambele uleiuri contin o concentratie scazuta de acid linoleic si o concentratie ridicata de acid oleic. Acesta din urma stimuleaza ultimele straturi ale pielii sa devina permeabile, in timp ce acidul linoleic intareste bariera cutanata a bebelusului. Atunci cand pielea bebelusului este mai permeabila, bariera sa cutanata este mai perceptibila si mai sensibila la orice factor extern. Produsele care sunt aplicate pot fi chiar pierdute, in loc sa fie retinute.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele bebelusi Piele sanatoasa si hidratata

Articole recomandate

Citeste si despre