3 probleme de piele la nou-nascut

/ / Modificat: 2023-03-14
3 probleme de piele la nou-nascut

Nou-nascutul este o fiinta delicata, un om in miniatura, dar cu particularitati atat de importante, incat stiinta medicala i-a dedicat o specializare aparte: neonatologia. Problemele de piele la copiii atat de mici nu sunt rare si pot deveni grave, avand in vedere sistemul imunitar aflat la inceput de drum si sensibilitatea unui derm mult mai fragil decat al adultului. 

In acest articol poti afla care sunt cele mai frecvente probleme dermatologice ale nou-nascutului si ce ai de facut daca te confrunti cu ele.

1.Acneea bebelusului

Acneea bebelusilor este o afectiune dermatologica manifestata in decursul primei luni de viata a celor mici. Ea apare la aproximativ unul din cinci nou-nascuti si afecteaza preponderent baietii. Acneea neonatala este determinata de un cumul de factori, printre care un dezechilibru hormonal temporar, aparut in mod fiziologic postpartum, o hipersecretie a glandelor sebacee si un determinism genetic a carui implicare nu a fost cuantificata deocamdata. 

Acneea nou-nascutului se manifesta prin prezenta unor papule si pustule pe fata celui mic. Ele nu sunt deranjante pentru acesta, nu ii modifica starea generala, dar au un aspect neplacut. Desi, in marea majoritatea a cazurilor, nu este nevoie de niciun fel de tratament, parintilor li se recomanda sa consulte medicul pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude posibilitatea unei eventuale infectii.

Febra si modificarea starii generale a copilului reprezinta motive de reexaminare urgenta a nou-nascutului, deoarece pot semnala o suprainfectare a leziunilor sau o alta stare patologica suprapusa. 

2.Crustele de lapte

Crustele de lapte sunt denumite, in limbaj medical, dermatita seboreica si pot afecta bebelusii de la nastere pana mult mai tarziu. Ele apar ca urmare a unei suprasecretii a glandelor sebacee de la nivelul scalpului, nu sunt periculoase, dar sunt inestetice si pot determina un oarecare grad de disconfort prin pruritul pe care il genereaza. 

Crustele de lapte au aspectul unor depozite galbui, grase, pe pielea capului. Nu se recomanda indepartarea lor brutala, deoarece aceasta tehnica poate crea microleziuni expuse suprainfectiei bacteriene.

In cazul in care aspectul lor este deranjant, poti stimula desprinderea lor prin aplicarea unui ulei vegetal pur (precum ulei de masline fiert si racit, ulei de migdale etc.) pe pielea capului. Un masaj delicat poate ajuta la desprinderea crustelor, care vor fi apoi indepartate din jurul firelor de par prin periere.

Spalatul normal al scalpului, cu ajutorul unui sampon special pentru bebelusi, ajuta la eliminarea uleiului de pe par. 

3.Eritemul fesier

Eritemul fesier este o problema dermatologica frecventa in randul bebelusilor, aparitia sa fiind favorizata de purtarea scutecului. El poate fi declansat de contactul prelungit cu urina sau fecale, de umiditatea din interiorul scutecului sau de diversi factori alergici legati de materialele din care sunt confectionate scutecele sau de folosirea servetelelor umede. 

Eritemul fesier se manifesta prin aparitia unor zone de iritatie locala, rosii si dureroase, localizate exclusiv pe zona scutecului. In lipsa unui tratament adecvat si in cazul in care cauzele nu sunt eliminate prompt, aceste leziuni pot distruge complet dermul, generand veritabile rani.

Eritemul fesier poate fi prevenit si tratat de la primele semne prin masuri simple de igiena care constau in spalarea pielii cu apa calduta, fara sapun, la fiecare schimbare de scutec, schimbarea frecventa a scutecului, expunerea pielii la aer de mai multe ori pe zi, aplicarea unei creme neutre care sa protejeze pielea de umezeala. In cazul unor leziuni avansate, medicul poate recomanda folosirea unei creme cu antibiotic. 

Problemele dermatologice la nou-nascuti sunt frecvente si au, de cele mai multe ori, cauze benigne. Totusi, pentru ca pielea celor mici este atat de delicata, iar sistemul lor imunitar este extrem de imatur, se recomanda o evaluare medicala prompta ori de cate ori apare vreo problema. 



Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee neonatala Bebelus Piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre