„Sa le deschidem si cancelaria, sa intre si acolo!”, a raspuns o profesoara cand a fost intrebata daca este de acord cu intrari comune in scoli

/ / Modificat: 2024-01-10
„Sa le deschidem si cancelaria, sa intre si acolo!”, a raspuns o profesoara cand a fost intrebata daca este de acord cu intrari comune in scoli

De cateva zile, in mediul online circula declaratia unei profesoare din Bucuresti, care atunci cand a fost intrebata daca este de acord cu intrari comune in scoli, a explicat ca dascalii si elevii sunt „categorii sociale diferite” si ca daca eliminam intrarile separate, „haideti atunci sa le deschidem si cancelaria, sa intre si acolo.”

Desfiintarea intrarii separate pentru profesori din scoli a fost propusa de Consiliul National al Elevilor, in raportul anual privind implementarea Statutului elevului. Conform raportului de 52 de pagini, elevii cer, printre altele, ca prin noul Statut al elevului sa fie prevazut sa nu mai existe intrari/iesiri separate din unitatea de invatamant destinate exclusiv profesorilor, „elevilor fiindu-le restrictionat accesul in mod ilegal in prezent”. Solicitarea, insa, a starnit reactii diverse si i-a scandalizat pe profesori, conform Scoala 9.

„Suntem categorii sociale diferite! Sa le deschidem si cancelaria, sa intre si acolo!”

Claudia Osiceanu, profesoara de romana la Scoala Gimnaziala „Grigorie Ghica Voievod” din Bucuresti, a declarat pentru Scoala 9 ca desfiintarea intrarii separate pentru profesori ar fi „o forma de uzurpare a imaginii cadrului didactic”:

„Este o forma de uzurpare a imaginii cadrului didactic. In primul rand, suntem categorii sociale diferite. Nici la spital, daca mergem, nu dam nas in nas cu doctorul pe scara. Au intrari separate medicii si pacientii.

Un cadru didactic, chiar si in societatea contemporana in care este afectata imaginea profesorului, ramane un mentor, un formator de destine. Si ca sa pot sa fac lucrul acesta corect, imi trebuie o stare, imi trebuie un statut, un loc in institutie. Haideti atunci sa le deschidem si cancelaria. Sa intre si in cancelarie”, incheie Osiceanu.

La Colegiul National de Arte „Regina Maria” din Bucuresti, intrarea profesorilor este securizata. Se poate intra numai cu card. Prin asta, scoala a construit deja o bariera pentru elevi, chiar daca nu e scris nicaieri ca elevilor li se interzice sa intre pe acolo.

Lucian Cismaru, elev in a XI-a la Colegiul National „Grigore Moisil” din capitala si presedintele Consiliului Municipal al Elevilor din Bucuresti, crede ca:

„Este important ca aceasta propunere sa fie analizata in perspectiva si sa fie luata in considerare in cazuri in care chiar reprezinta o problema reala. Exista scoli in care exista diferente intre intrarea profesorilor si cea a elevilor, adica intrarea elevilor pune in pericol siguranta acestora prin scari insalubre sau care necesita renovari.

Intrarile separate transmit si o diferenta de statut. O diferenta de pozitie. Este o diferenta care din punctul meu de vedere ar trebui sa fie impusa in alte moduri. Relatia elev-profesor poate fi construita si poate fi delimitata in alte moduri mult mai productive”.

Chiar este necesar ca profesorii sa aiba intrarea separata de cea a elevilor? Sunt acestea adevaratele probleme din invatamant?

Cu tristete realizez ca nu s-a schimbat mai nimic in ultimii 20 de ani. Imi aduc aminte perfect cum atunci cand eu eram eleva, nu existau doar intrari separate pentru profesori si elevi, ci si o scara a profesorilor si una a elevilor. Pe scara profesorilor era asezat un soi de covor rosu, care era aspirat zilnic, iar din trei in trei trepte era asezat cate un ghiveci cu muscate. Scara elevilor, in schimb, avea nevoie de renovari serioase.

Nu mai zic de toaletele elevilor, care erau sub orice critica, in timp ce toaleta profesorilor nu numai ca avea usa care se inchidea (nu mai zic care se si incuia), dar avea apa calda si sapun. In toaletele elevilor nici usile nu se inchideau. Mergeam de fiecare data cu cate o colega la toaleta, care imi tinea usa in timp ce imi faceam nevoile deasupra wc-ului turcesc, care cred ca se regasea in mai toate scolile la vremea respectiva. Ne spalam pe maini cu apa rece si... atat. Asta in timp ce ai nostri plateau religios fondul scolii.

Aproape 200 de scoli din Romania inca au toaleta in curte!

Si nici in prezent lucrurile nu stau foarte roz, cand vine vorba de igiena elevilor la scoala. Aproape 200 de scoli din Romania inca au toaleta in curte, potrivit Euronews. Numai in judetul Dolj sunt 22 de scoli cu toaleta in curte, in cladiri improvizate, fara apa si fara incalzire si pentru care nu exista finantare.

In 2022, ministrul Educatiei de la acea vreme, Sorin Cimpeanu, era de parere ca problema scolilor cu toaleta in curte este „exagerata”.

„Este o problema exagerata si este legata de foarte multe ori de calitatea educatiei. E o problema importanta, trebuie rezolvata, dar trebuie sa intelegem ca nu are legatura toaleta in curte cu calitatea educatiei, din moment ce multi dintre noi am facut performanta invatand in aceste scoli, cred ca este o dovada, dar ea trebuie rezolvata, clar, si va fi rezolvata”, spunea Cimpeanu in timpul unei sedinte de Guvern din august 2022. Tot atunci, Sorin Cimpeanu a spus ca are „incredere ca in doi ani nu va mai exista nicio scoala in Romania” cu toalete in curte.

Ei bine, la inceputul anului scolar 2023-2024, 189 de scoli din Romania au WC-urile in curte sau „neconforme”, dupa cum sustine ministrul Educatiei, Ligia Deca. Aceasta anunta ca sunt bani pentru acest tip de modernizari, dar spune ca Ministerul Educatiei nu poate rezolva singur problema.

„In ceea ce priveste situatia grupurilor sanitare neconforme, pot sa va spun ca in ultimul an s-au finalizat lucrarile la 62 de unitati de invatamant. Deci, pentru 62 de scoli nu mai suntem in situatia in care grupul sanitar sa nu fie in incinta sau sa nu fie conform. Conform ultimelor date transmise de catre inspectoratele scolare si prefecturi, la acest moment exista 189 de unitati de invatamant cu grupuri sanitare neconforme, grupate in 148 de unitati administrativ-teritoriale”, a spus Ligia Deca, vineri, dupa sedinta de Guvern, la doua zile distanta de la inceperea anului scolar 2023-2024.

Peste 3% din scoli si gradinite care nu au inca autorizatie de la Directia de Sanatate Publica. Aproape 4.000 de scoli fara autorizatie de securitate la incendiu. Sunt scoli unde nu exista manuale, dar si scoli de la sat care au inca probleme cu asigurarea transportului elevilor.

  • Surse: scoala9.ro, euronews.ro, hotnews.ro
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala Profesori copii

Articole recomandate

Citeste si despre