5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de albirea dentara

/ / Modificat: 2019-03-01
5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de albirea dentara

Cu totii ne dorim un zambet alb si stralucitor, iar albirea dentara, din ce in ce mai cunoscuta, accesibila si aplicata in ultima vreme pare sa fie solutia ideala.

Desi este o optiune la indemana si eficienta in cele mai multe cazuri, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atentioneaza ca pentru a nu fi dezamagit de asteptari nerealiste este bine sa avem informatii cat mai detaliate inainte de efectuarea tratamentului.

1. Efectul nu este permanent

Este de asteptat ca rezultatul albirii profesionale, in cabinetul stomatologic, sa fie de mai lunga durata decat albirea facuta acasa, cu produse cumparate de la farmacie, care nu sunt la fel de eficiente sau, in cazul unora dintre cele achizitionate online, suficient verificate.

“Adevarul este ca, indiferent prin ce metoda am ajuns la albul dorit, toate alimentele si bauturile care pateaza dintii ii vor colora din nou, incet-incet. Unele mici trucuri pot ajuta, insa, in a prelungi rezultatul albirii: consumul cu paiul al bauturilor care au potential de a pata dintii (cafea, vin etc.), evitarea fumatului si, bineinteles, a alimentelor care coloreaza dantura”, recomanda specialistul ortodont.

2. Exista risc de sensibilitate dentara

Trebuie sa ne asteptam ca imediat dupa albirea dentara sa existe posibilitatea, la unele persoane, de aparitie a sensibilitatii dentare, acesta fiind un efect secundar comun al procedurii. De obicei, senzatia dispare dupa cateva ore, dar poate dura mai mult sau se poate simti mai intens daca gelul de albire a actionat prea mult timp.

“Desigur ca medicul va lua toate masurile necesare pentru a evita acest lucru, protejand dintii si aplicand in cabinet substante desensibilizante si recomandand pacientului folosirea de paste de dinti pentru dinti sensibili, precum si aplicarea pe dinti a unor paste cu calciu, pentru remineralizare. Evitarea alimentelor si bauturilor fierbinti sau prea reci si a celor acide (acre) este de dorit, de asemenea, pana la scaderea sensibilitatii”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Dr. Mihaela Dan

3. Albirea modifica structura smaltului dentar

Asa cum decolorarea parului afecteaza structura firului de par, tot la fel si albirea smaltului, care functioneaza pe un principiu similar, dar cu formule si concentratii diferite, afecteaza structura smaltului dentar. Daca firul de par creste, fiind inlocuit cu unul nou, sanatos, din pacate nu acelasi lucru se intampla cu smaltul dentar, care are o capacitate limitata de regenerare (remineralizare).

“Ce trebuie sa intelegem de aici este ca, desi ne aduce zambetul frumos pe care ni-l doream, nu trebuie sa abuzam de albirea dentara in mod repetat. In schimb, o putem inlocui cu o igiena dentara riguroasa, insotita de detartraj, periaj profeional, air-flow si o dieta saraca in substante colorante”, recomanda specialistul ortodont.

4. Nu toate petele pot fi indepartate

Odata cu inaintarea in varsta smaltul dentar se subtiaza, iar dentina galbuie de dedesubt devine mai usor vizibila prin smalt, dintii parand ingalbeniti. Albirea dentara nu are efecte spectaculoase in acest caz. La fel si in cazul dintilor al caror nerv a murit si care capata o culoare maronie din interior, albirea nu are efect deoarece actioneaza doar asupra stratului superficial de smalt.

“Din pacate, procedura de albire nu poate sterge nici efectele firesti ale imbatranirii, nici pe cele ale obiceiurilor nocive asupra dintilor de-a lungul vietii. Cu cat mai bine am avut grija de dinti, cu atat rezultatele sunt mai bune. Un pacient care a respectat controalele regulate la stomatolog si a avut o buna igiena orala, evitand colorarea danturii, va obtine cele mai bune rezultate dupa albire”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

5. Nu oricine este un candidat potrivit pentru albire

Pentru marea majoritate a oamenilor albirea dentara poate functiona aducand imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste aspectul dintilor. Cu toate acestea, exista unele cazuri in care pacientii nu sunt adecvati pentru tratament: cei care care au lucrari, cum ar fi coroane sau punti dentare, fatete dentare sau plombe.

"In cazul in care exista coroane sau plombe, culoarea acestora va ramane neschimbata dupa procedura albire. Din fericire, exista o solutie: uneori acestea pot fi schimbate dupa tratament si adaptate culorii noului zambet. De obicei, acest lucru se face numai pentru dintii din fata, deoarece acestia sunt vizibili atunci cand zambim", explica doamna doctor Mihaela Dan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Albire dinti Alimente albire dinti Metode albire dinti

Articole recomandate

Citeste si despre