Alimente de evitat dupa o pierdere de sarcina (avort spontan)

/ / Modificat: 2012-09-10
Alimente de evitat dupa o pierdere de sarcina (avort spontan)

Avortul spontan sau pierderea sarcinii reprezinta una dintre cele mai tulburatoare si traumatizante experiente, atat pentru organismul, cat si pentru psihicul unei femei. Din punct de vedere medical, organismul are nevoie de o perioada de recuperare dupa trauma suferita. Alimentatia pe care o adopti in perioada post-avort se poate dovedi un aliat in vindecarea organismului tau, sau dimpotriva, un dezavantaj. Iata ce alimente este indicat sa eviti dupa ce ai suferit un avort spontan!

Alimente de evitat dupa avortul spontan

Fast-food

Crezi, probabil, ca dupa ce ai suferit un avort spontan, nu prea iti mai sta gandul sa mergi la un fast-food sau la alt restaurant cu acest specific. Pierderea sarcinii te predispune la depresie.

Specialistii au descoperit ca intre 13 si 19% dintre femei sunt predispuse sa manifeste simptome ale depresiei dupa ce sufera un avort spontan.

Este foarte posibil ca mancarea sa devina un refugiu al suferintei, iar statisticile arata ca, in prag de depresie, femeile aleg sa consume alimente nesanatoase pentru a-si alina durerea. Fast-food-ul este adesea prima alegere a acestora, iar printre alimentele cele mai cautate se numara - pastele, pizza, hamburgerii, cartofii prajiti sau carnaciorii.

Junk food

Alimentele de tip junk-food sunt in stransa legatura cu cele de tip fast-food si sunt daunatoare organismului. Dincolo de acest aspect, este important sa iei in considerare faptul ca ai nevoie de nutrienti esentiali, precum vitamina A sau C, pentru a grabi vindecarea organismului dupa avort, calitati nutritive pe care junk-food-ul nu il asigura.

Alimentele din aceasta categorie - chips-urile, bomboanele, biscuitii, sticks-urile - sunt pline de calorii si grasimi care sunt in detrimentul recuperarii fizice post-avort.

Alimente bogate in carbohidrati

Procesul de vindecare a organismului dupa pierderea unei sarcini este favorizat si de consumul de proteine din alimentatie. In cazul in care optezi pentru alimente bogate in carbohidrati in detrimentul celor bogate in proteine, nu ajuti cu nimic organismul in efortul lui de a se recupera dupa trauma suferita.

Sigur ca asta nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la carbohidrati, esentiali pentru a procura energie si forta organismului. Este important sa alegi istet alimente care contin atat carbohidrati, cat si proteine, asa cum este carnea slaba.

Pe langa acesti nutrienti, carnea furnizeaza organismului si aminoacizi, care contribuie la regenrarea celulara si la grabirea procesului de vindecare.

Soia

Soia este un alt tip de aliment contraindicat dupa un avort spontan. Desi este unul dintre cele mai hranitoare si sanatoase produse recomandate de nutritionisti, nu reprezinta o idee buna in perioada post-avort.

Soia contine niveluri crescute de fitati, compusi naturali care inhiba absorbtia unor minerale, printre care si fierul hemic si non-hemic.

Atunci cand suferi un avort spontan, pierzi destul de mult sange. Ai nevoie de rezerve de fier pentru a recupera cantitatile pierdute si a preveni astfel anemia. Daca soia inhiba absorbtia acestuia in organism, ai putea avea probleme nu doar cu vindecarea, ci si cu sanatatea. Asadar, evita sa introduci soia in meniul tau o perioada, pana cand corpul se pune iarasi pe picioare.

Alimente recomandate dupa pierderea sarcinii

Din categoria opusa, a alimentelor recomandate dupa pierderea sarcinii, intra acele produse bogate in vitamine, minerale si alte substante nutritive esentiale care te ajuta sa te pui cat mai repede pe picioare.

Alimentele bogate in fier si calciu sunt cele mai recomadate in dieta post-avort.

Lactatele, carnea, legumele verzi, pestele, fructele uscate si fructele proaspete sunt alimentele care nu trebuie sa-ti lipseasca din meniul zilnic.

Este important ca, pe langa alimentatie, sa te odihnesti suficient de mult si sa mergi la toate controalele medicale recomandate, pentru a evita sa iti pui in pericol sanatatea, dar si fertilitatea.

Alimentatia este un medicament natural, deoarece are o putere miraculoasa de a vindeca organismul, chiar si dupa un avort spontan.

Cunosti persoane care au reusit sa se puna pe picioare dupa un avort si cu ajutorul alimentatiei? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre