Studiu: Un nivel scazut de acid folic dubleaza riscul de avort in primul trimestru de sarcina

/ / Modificat: 2020-08-14
Studiu: Un nivel scazut de acid folic dubleaza riscul de avort in primul trimestru de sarcina

Acidul folic este o vitamina esentiala pentru o sarcina sanatoasa. Mai multe studii au fost realizate in acest sens si au determinat importanta acidului folic in primul trimestru de sarcina. 

Un nou studiu a dezvaluit inca un motiv pentru care este important ca femeile insarcinate sa aiba un nivel optim de acid folic. Potrivit cercetarilor realizate, un nivel scazut de acid folic ar dubla riscul de avort in timpul primului trimestru de sarcina.

Deficitul acid folic determina cresterea nivelului de homocisteina in sange

Publicat in revista „Biochimie”, studiul realizat de un grup de cercetatori de la Departamentul de stiinte Medicale de Baza al Universitatii Rovira i Virgili (URV), a analizat modul in care nivelul de folati influenteaza riscul de a avea un avort spontan, subiect care pana in prezent fusese foarte putin studiat.

Conform rezultatelor obtinute, deficitul de folat sau acid folic determina cresterea nivelului de homocisteina in sange, ceea ce este legat de complicatii in timpul sarcinii.

Mai exact, cand nivelurile de homocisteina cresc in primul trimestru de sarcina, riscul de a avea un avort se dubleaza. Acest lucru se intampla si atunci cand nivelul de folati sau acid folic este mai mic decat nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in saptamanile anterioare sarcinii.

De aceea, este important ca viitoarele mamici sa viziteze medicul pentru a le fi recomanda cantitatea necesara de acid folic inca de la inceputul sarcinii, pentru a preveni complicatiile. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre