Cum treci peste durerea provocata de pierderea sarcinii

/ / Modificat: 2022-08-18
Cum treci peste durerea provocata de pierderea sarcinii

Orice pierdere este dureroasa, insa pierderea unei sarcini lasa rani adanci in sufletul oricarei femei si al partenerului. De multe ori, cei din jur nu inteleg prin ce trece o femeie care a suferit un avort spontan si tind sa minimizeze proportiile suferintei sau sa ignore furtuna de stari sufletesti pe care o genereaza pierderea bebelusului nenascut.

Potrivit estimarilor, aproximativ 20% dintre sarcinile confirmate ajung sa se piarda. Desi atat de multe femei trec prin avorturi spontane, aceasta problema este adesea ignorata de societate, iar femeile sufera in tacere, fara sa aiba parte de un sprijin real. Multe experimenteaza sentimente de vinovatie, rusine sau tristete care le coplesesc cu totul. Durerea de dupa pierdere este fireasca si fiecare femeie are nevoie sa traiasca aceasta etapa, pentru a o putea depasi.

Pierderea unei sarcini, urmată de o perioadă de doliu

„Doliul” de dupa pierderea unei sarcini este esential pentru vindecare si pentru a trata in mod corespunzator situatia in ceea ce priveste sarcinile ulterioare. Psihologii recomanda sa nu ascundeti problema „sub pres” sau sa o ignorati, pentru ca va iesi la suprafata cand va asteptati mai putin. Iata ce puteti face pentru a depasi acest impas cat mai bine!

Vindecarea necesita timp. Fiecare emotie pe care o simti este fireasca. Da-ti voie sa simti si sa traiesti tot ce traiesti, ai rabdare cu tine insati si nu incerca sa grabesti lucrurile. Lasa suferinta sa isi urmeze cursul natural, pentru a putea sa te vindeci. Incearca sa nu iei decizii la cald si concentreaza-te pe starea ta de bine. Unele femei vor sa ramana din nou insarcinate cat mai repede, altele resping complet ideea unei noi sarcini, de teama unei noi traume. Ambele situatii sunt firesti.

Emotiile trebuie exprimate si impartasite. Multe femei se inchid in ele dupa ce pierd o sarcina si sufera in tacere. Este util sa vorbesti despre sentimentele si temerile tale, fie cu partenerul, fie cu o prietena, sora, mama sau chiar cu un terapeut. Nu incerca sa reprimi sau sa combati ceea ce simti, ci accepta totul ca facand parte din viata. Acest lucru te va ajuta sa mergi mai departe si sa treci mai usor peste.

Stabileste limite. Familia si prietenii pot reactiona intr-un fel care iti poate face rau, la aflarea vestii. Replici precum „sunteti tineri, mai aveti timp sa incercati” sau „mai bine ca s-a intamplat asa, decat sa fie probleme mai tarziu” nu doar ca nu te ajuta cu nimic, dar iti pot face mai mult rau decat bine. Stabileste limite atunci cand simti ca lucrurile pe care le auzi te afecteaza si nu da voie nimanui sa iti minimizeze sentimentele.

Apeleaza la ajutor de specialitate, daca este cazul. Multe femei nu gasesc singure puterea de a merge mai departe dupa un avort spontan, asa ca terapia poate fi solutia in cazul lor. Poate fi de ajutor sa va adresati unui specialist, care sa va dea instrumentele pentru a va vindeca in urma pierderii suferite.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pierderea sarcinii Durere femei

Articole recomandate

Citeste si despre