Cauzele avortului spontan. Cat de comun este, de fapt

/ / Modificat: 2024-01-09
Cauzele avortului spontan. Cat de comun este, de fapt

Pierderea timpurie a sarcinii este foarte frecventa. Cu toate acestea, avortul spontan, chiar si foarte devreme in timpul sarcinii, este de cele mai multe ori foarte traumatizant.

Un avort spontan nu este din vina mamei!

Se estimeaza ca doar 62,5% din sarcini se termina cu nasteri vii, 21,9% se termina cu avorturi legale, iar 13,8% cu avorturi spontane.

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan este definit ca fiind intreruperea sarcinii inainte de implinirea a 20 de saptamani de gestatie (4 ½ luni), cu un fat viu sau mort, iar produsul cantareste 500 g sau mai putin.

Este cu atat mai probabil cu cat sarcina este mai timpurie. Aproximativ 60% dintre avorturile spontane au loc inainte de 12 saptamani de sarcina (2½ luni) si aproape 75% inainte de 16 saptamani de sarcina (3 1/2 luni).

Cele mai probabile cauze ale avortului spontan repetat:

  • anomalii genetice
  • anomalii anatomice la nivelul organelor de reproducere
  • tulburari hormonale (endocrine)
  • infectii
  • factori imunologici anormali
  • boli sistemice (de mediu).

In prezent, cele mai active cercetari se concentreaza asupra faptului ca cele mai frecvente cauze ale avorturilor spontane se datoreaza:

  • Factori autoimuni (de exemplu anticorpi anticardiolipina, antifosfolipide, antitiroidieni, antinucleari).
  • Factori aloimuni (de exemplu, celule natural killer, celule T citotoxice).
  • Factori embriotoxici

Tratament

Tratamentul trebuie sa fie ghidat de rezultatele studiului diagnostic efectuat si necesita o abordare medico-obstetricala multidisciplinara, precum si o interventie terapeutica bazata pe asocierea de acid acetilsalicilic si heparina. Desi orientarile specifice sunt discutabile din cauza limitarilor importante ale studiilor existente, exista un anumit grad de consens in ceea ce priveste recomandarea tratamentului combinat la femeile cu tromboza anterioara si/sau moarte fetala. Pacientele cu antecedente exclusive de avort spontan timpuriu sunt cel mai dezbatut grup de paciente, desi monoterapia cu acid acetilsalicilic ramane o optiune.

In oricare dintre situatii, este esentiala consultarea medicului si inceperea cautarii unui tratament, iar daca se face conform recomandarilor, mama isi va duce sarcina la termen.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort Avort spontan

Articole recomandate

Citeste si despre