Micronutrientii in sarcina

/ / Modificat: 2013-02-20
Micronutrientii in sarcina

Micronutrientii sunt substante nutritive esentiale in sarcina si este important sa faca parte din stilul de viata sanatos si echilibrat pe care orice gravida trebuie sa il adopte in cele noua luni, cat il poarta pe bebe in pantec. Perioada de sarcina este presarata cu o multime de nevoi si cerinte, micronutrientii fiind una dintre ele. Iata ce trebuie sa stii despre ei si ce micronutrienti nu au voie sa iti lipseasca din organism cat esti gravida!  

Macro si micronutrienti

Principiul oricarui organism sanatos, si in special al unei sarcini sanatoase, este o alimentatie echilibrata si bogata in substante nutritive esentiale. Nutrientii care ajung in organism, prin intermediul alimentatiei si nu numai, sunt impartiti in doua categorii: macro si micronutrienti.

Macronutrientii sunt de fapt caloriile sau substantele care furnizeaza corpului o valoare calorica (carbohidrati, proteine, grasimi). Se mai numesc si "macro", deoarece sunt consumati in cantitati mari, zilnic.

De cealalta parte, micronutrientii sunt acele substante de care organismul are nevoie in cantitati mici pentru a functiona normal in fiecare zi (vitamine si minerale).

Rolul micronutrientilor in sarcina

Vitaminele si mineralele, adica micronutrientii, au un rol extrem de important in evolutia unei sarcini normale, fara complicatii si pentru nasterea unui bebe sanatos si puternic. Micronutrientii ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a fatului in uter si il protejeaza de o multime de afectiuni congenitale grave.

Asigurarea unui aport suficient de micronutrienti in organism contribuie si la reducerea severitatii greturilor matinale din primul trimestru de sarcina, dar si la prevenirea anemiei, o afectiune care poate duce la aparitia complicatiilor in perioada de graviditate.

Deficientele nutritionale sunt periculoase atat pentru sanatatea ta, cat si pentru cresterea si dezvoltarea fatului. S-a demonstrat ca deficienta micronutrientilor din organismul unei gravide poate conduce la aparitia unor efecte adverse extrem de grave:

  • retard de crestere intrauterina, care duce la nastere prematura si greutate mica a bebelusului la nastere;
  • anomalii congenitale si defecte din nastere;
  • predispozitia copilului la boli cronice cand ajunge la maturitate, precum diabet de tip 2, hipertensiune, boli de inima.

Tipuri de micronutrienti esentiali pentru sarcina

Doza zilnica de micronutrienti in sarcina difera de cea recomandata intr-o perioada normala. Cerintele nutritive sunt mai crescute in aceasta perioada, tocmai de aceea nu iti poti asigura necesarul zilnic de micronutrienti doar din alimentatie. Ti se va recomanda administrarea, pe perioada sarcinii, unor vitamine prenatale special concepute pentru a-ti furniza toate substantele nutritive de care are nevoie corpul tau.

Acidul folic si fierul sunt doi dintre cei mai importanti micronutrienti in perioada sarcinii. Fiecare dintre ei are un rol esential in cresterea si dezvoltarea fatului si in prevenirea unor afectiuni extrem de grave care pot aparea in perioada de dezvoltare intrauterina. Aceasta vitamina este esentiala pentru reducerea riscului de malformatii congenitale la fat, in special a defectelor de tub neural.

Este recomandat ca acest micronutrient sa fie administrat inca din perioada de preconceptie, pentru ca proprietatile lui sa ramana active si eficiente si in perioada de sarcina.

Fierul este unul dintre cele mai importante minerale in sarcina. Contribuie la productia de hemoglobina, care are rolul de a transporta oxigenul catre celule. In sarcina, necesarul de fier creste fata de o perioada normala, iar daca nu se asigura rezerve suficiente din acest micronutrient, apare anemia.

In cazul in care aceasta afectiune apare in primele 2 trimestre de sarcina, exista si riscul nasterii premature. In plus, o deficienta severa de fier poate predispune copilul la anemie in copilaria tarzie. Si calciul este un micronutrient esential in sarcina. Contribuie nu doar la formarea sistemului osos si nervos al copilului, ci si la intarirea oaselor tale, ajutandu-te sa sustii cu succes sarcina pana la termen.

Nu uita insa ca este nevoie de vitamina D pentru fixarea corespunzatoare a calciului in organism. Si cum vitamina D se procura in cantitati foarte mici din alimente, este important ca ea sa fie integrata printre micronutrientii existenti in vitaminele prenatale pe care le iei.

Fiecare micronutrient trebuie administrat intr-o anumita doza, zilnic, pentru a satisface cerintele nutritionale ale organismului. Doza zilnica recomandata din acestia este ceva mai mare decat de obicei atunci cand esti gravida. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca organismul imparte substantele nutritive intre organismul tau si al fatului.

Iata care sunt dozele zilnice recomandate din cei mai importanti micronutrienti in sarcina:

  • acid folic - 600 mcg/zi;
  • vitamina C- 85 mg/zi;
  • vitamina D - 15 mcg/zi;
  • vitamine E - 15 mg/zi;
  • calciu - 1300 mg/zi;
  • fier - 27 mg/zi;
  • magneziu - 400 mg/zi;
  • zinc - 12 mg/zi.

Aportul acestor cantitati de micronutrienti in sarcina este asigurat pe de-o parte de alimentatie, iar pe de alta, de suplimentele de vitamine prenatale pe care trebuie sa le iei pe tot parcursul celor noua luni. Este important sa ceri sfatul medicului atunci cand vine vorba de alegerea si administrarea vitaminelor prenatale din aceasta perioada.

Chiar daca acestea se elibereaza fara prescriptie medicala, nu este indicat sa ti le cumperi "dupa ureche" sau sa urmezi exemplul altor gravide, care le-au luat. Exista riscul sa adaugi in sistem mai multi nutrienti decat ai nevoie. Abuzurile vitaminice pot avea efecte secundare neplacute.

Fiecare gravida are nevoi nutritionale unice, iar pe baza rezultatelor analizelor si a dietei pe care o ai in sarcina, medicul iti va prescrie suplimentele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale.

Beneficiile micronutrientilor

Micronutrientii inainte cu 1-3 luni de conceptie

- scad probabilitatea defectelor de tub neural (malformatii ale creierului sau maduvei spinarii la bebelus) si a altor anomalii de dezvoltare a fatului (defecte ale tractului urinar, defecte cardiovasculare, defecte ale membrelor);

- pregatesc organismul pentru necesitatile crescute de vitamine si minerale din timpul sarcinii.

Micronutrientii in timpul sarcinii

- reduc senzatia de greata din primul trimestru de sarcina;

- ajuta la dezvoltarea sanatoasa si cresterea fatului;

- completeaza necesarul de vitamine si minerale;

- previn anemia datorata deficientelor de acid folic si fier.

Micronutrientii in timpul alaptarii

- ofera aportul necesar de vitamine si minerale pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului; zilnic mama pierde fier, vitamina A, C, nicotinamida, vitamina B6;

- ajuta la completarea necesarului de calciu care scade in timpul sarcinii si alaptarii.

Tu stiai cat de importanti sunt micronutrientii in sarcina? Ai luat vitamine prenatale in sarcina? Cum ti-au fost recomandate? Impartaseste-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine sarcina Vitamine prenatale Vitamine sarcina Vitamine prenatale Alimentatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre