Dieta celor 5 factori

/ / Modificat: 2013-07-08
Dieta celor 5 factori

Dieta celor 5 factori

Dieta celor 5 factori se pare ca a ajutat vedete precum Jessica Simpson, Mandy Moore, Eva Mendes, Alicia Keys, John Mayer, Kanye West, sa slabeasca si sa arate bine. Dar daca esti ca cei mai multi dintre oameni, cand auzi cuvintele "dieta Hollywoodiana" iti vine in minte imaginea unui truc de scurta durata.

Dar este aceasta dieta inca un truc rapid si nesanatos pentru a putea scadea in greutate? Expertii au pareri impartite.


Un psiholog specializat in probleme de greutate spune ca nu exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca eficacitatea acestei diete si ca nu se adreseaza si unei mari probleme legate de obezitate, mancatul in exces din cauza problemelor emotionale.

Alti specialisti spun ca dieta este sanatoasa si ofera aportul de nutrienti necesari organismului si in acelasi timp ajuta la reglarea apetitului si la pierderea in greutate.

Mai multi nutritionisti au fost de acord ca dieta este bine echilibrata si ca poate schimba obiceiurile alimentare ale persoanelor care o incearca.

Ce este?

Cifra "5" din titlul dietei nu este intamplatoare: ea reprezinta numarul de alimente pe care trebuie sa le contina fiecare masa - proteine, carbohidrati complecsi, fibre, grasimi si fluide, numarul meselor pe zi, cu retete care nu trebuie sa contina mai mult de cinci ingrediente, sau dureaza mai mult de 5 minute pentru a fi preparate.

Mai exista si un plan pe cinci zile de exercitii fizice, care consta in 5 exercitii a cate cinci minute fiecare.

Exercitiile fizice combina miscarile de tip cardio cu exercitiile de forta, care nu necesita aparate scumpe pentru a fi realizate.

Unii experti sunt de parere insa ca, in afara de exemplul Hollywoodului, nu exista dovezi sa ateste ca mancatul a cinci mese pe zi ar duce la slabit si ca nu prea are importanta cand le mananci.

Cum functioneaza

Dieta celor 5 factori se bazeaza pe 5 mese zilnice care sa contina un mix echilibrat de proteine slabe  (din pui, peste sau lactate slabe), carbohidrati complecsi (ca fructele si legumele), fibre (ca cerealele integrale) si grasimi sanatoase (ca uleiul monosaturat din masline) si apa sau alt lichid fara zahar.

Ceea ce deosebeste acest plan alimentar de altele este, potrivit creatoarei, medicul Kurtz, este ceea ce este cunoscut acum prin sintagma "indice glicemic scazut". Acest index ajuta persoanele care tin dieta sa aleaga alimentele care sa nu le afecteze sau sa le afecteze cat mai putin nivelul de zahar din sange.

Kurtz explica necesitatea folosirea indexului glicemic pentru a regla cantitatea de insulina produsa dupa fiecare masa. Un alt punct important este ca apetitul si senzatia de foame sunt direct corelate cu nivelul de insulina din corp.

Asa ca, de exemplu, cand mancam alimente cu index glicemic mare, ca prajiturile, painea alba, biscuitii sau anumite fructe, ca strugurii, producem mai multa insulina si apetitul creste si din aceasta cauza exista pericolul sa mananci mai mult decat ai nevoie.

Dar, cand manacam alimente cu continut glicemic scazut (ca proteinele slabe sau legumele), plus fibre, care incetinesc insulina, mancate la fiecare trei sau patru ore, ele stabilizeaza nivelul insulinei, iar foamea este mai usor de controlat, potrivit lui Kurtz.

Ce spun expertii

Unii experti sunt de parere ca, daca problema ta este ca mananci mult pe fond emotional, dieta aceasta nu-ti va rezolva problema, deoarece insulina nu joaca niciun rol in acest proces.

Mai mult, un studiu recent efectuat la universitatea Tufts releva faptul ca, in incercarea de a slabi, cel mai mult conteaza aportul caloric, iar alimentele cu indice glicemic scazut sau mare au cam acelasi efect.

Studiul a mai relevat si faptul ca cei care au slabit folosind alimente cu indice glicemic scazut au avut tendinta sa se ingrase la loc mai repede.

Sunt multe celebritati care lauda aceasta dieta, dar ea este aspru criticata de oamenii obisnuiti de pe forumurile de specialitate. Unul dintre motive este ca mancarurile propuse sunt foarte greu de gasit sau foarte scumpe (de exemplu ca gustare, doctorul propune un mousse de somon afumat sau sparanghel cu piept de curcan).

Intr-adevar, exista si cateva retete destul de simple da facut acasa, iar planul te poate ajuta prin faptul ca te indeamna sa mananci mai sanatos, sa mananci portii mai mici, sa mananci la ore fixe etc.

Daca te incanta dieta, poti sa incerci sa o tii timp de 5 saptamani, deoarece nu prezinta rscuri asupra sanatatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diete Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre