Expertii avertizeaza ca dietele hipercalorice sarace in nutrienti favorizeaza epidemia mondiala de obezitate

/ / Modificat: 2019-05-17
Expertii avertizeaza ca dietele hipercalorice sarace in nutrienti favorizeaza epidemia mondiala de obezitate

La nivel mondial, dietele cu continut energetic tot mai ridicat, dar sarace in nutrienti favorizeaza epidemia mondiala de obezitate, potrivit expertilor participanti la simpozionul „Imbunatatirea obiceiurilor alimentare si recomandari pentru o sanatate mai buna in secolul XXI” sponsorizat de Herbalife Nutrition, o companie de talie mondiala in domeniul nutritiei, in cadrul celui de-al 26-lea Congres European privind Obezitatea din Glasgow.

Simpozionul a reunit cativa dintre cei mai importanti experti internationali in nutritie, obezitate si imbatranire sanatoasa pentru a discuta cele mai recente recomandari aparute in domeniul stiintei si sanatatii publice. In deschiderea evenimentului, Julian Cacchioli, Vice President, Corporate Affairs for Herbalife Nutrition in EMEA & India, a subliniat nevoia de a pune un accent mai puternic pe educatie, precum si importanta comunitatilor in schimbarea cu succes a comportamentelor si in imbunatatirea sanatatii publice.

Adam Drewnowski, Profesor de epidemiologie la Universitatea Washington si Director al Centrului pentru Nutritie in Sanatatea Publica la Facultatea de Sanatate Publica din cadrul Universitatii, a aratat ca schimbarea dietelor la nivel mondial, acum cu un continut energetic ridicat din cauza caloriilor „goale”, dar sarace in nutrienti - raportul dintre nutrienti si calorii in cazul unui cos alimentar de referinta - le face in mare masura responsabile de agravarea epidemiei mondiale de obezitate.

Congres-Obezitate-Glasgow

La toate acestea se adauga si tranzitia de la dietele traditionale, cunoscute pentru continutul de alimente nerafinate si legume, la tipuri de diete cu mai multe alimente de origine animala, dar si mai multe zaharuri si grasimi adaugate, intalnita in tarile cu venituri mici si mijlocii.

In acelasi timp, densitatea nutritionala a alimentelor este direct corelata cu statutul socio-economic al tarii si gospodariei - gospodariilor mai sarace fiindu-le tot mai greu sa se aprovizioneze cu alimente caracterizate de o densitate nutritionala mare.

Pentru a inversa efectele epidemiei mondiale a obezitatii, profesorul Drewnowski a pledat in favoarea mentionarii profilului nutritional pe cat mai multe etichete de produse alimentare, ca instrument educational, si a stabilirii unui Indice global al Accesului la Nutritie (ATNI) bazat pe profilul nutritional al alimentelor.

Intestinele comunica cu creierul

Profesorul Carel Le Roux, Seful catedrei de Patologie experimentala din cadrul Universitatii College Dublin a declarat ca obezitatea nu poate fi „vindecata”, ci trebuie gestionata pe tot parcursul vietii, la fel ca alte boli cronice precum astmul sau hipertensiunea.

Tratamentele moderne de succes impotriva obezitatii se concentreaza pe regiunile creierului care regleaza depunerea grasimilor corporale. Se pare ca hormonii intestinali transmit informatii din tractul gastrointestinal catre centrele de reglare a apetitului din sistemul nervos central (SNC) prin intermediul asa-numitei 'Axe Intestine-Creier'. In prezent, se considera ca variatiile nivelurilor de hormoni intestinali reprezinta unul dintre factorii care contribuie la obezitate. Continuarea eforturilor de identificare a mecanismelor de baza care controleaza pofta de mancare si greutatea ar putea deschide calea spre formularea unor terapii mai bune pe viitor.

Rolul prebioticelor

Si schimbarile care au intervenit in dietele noastre, in sensul adaugarii mai multor grasimi saturate, proteine din carne animala, zaharuri si ingrediente procesate, au determinat modificarea microflorei intestinale, potrivit profesorului Glenn Gibson de la Universitatea din Reading, care a subliniat faptul ca utilizarea prebioticelor s-a dovedit a fi o alternativa sigura de prevenire sau tratare a obezitatii.

Dr. Andrea Bertocco, Director, Scientific Affairs, Europe, Middle East and Africa for Herbalife Nutrition, a declarat: „Stilul de viata agitat si schimbarea dietelor au transformat obezitatea in una din principalele urgente actuale de sanatate publica la nivel global. Cifrele sunt socante: conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pe baza ultimelor estimari din tarile Uniunii Europene, supraponderabilitatea afecteaza 30-70% dintre adulti, in timp ce 10-30% dintre adulti sufera de obezitate.

La Herbalife Nutrition, investitiile in cercetare, tehnologie si educatie reprezinta o prioritate importanta pentru noi, in calitate de companie globala din domeniul nutritiei. Zi de zi, echipa noastra de experti in stiinta si nutritie duce mai departe angajamentul nostru de a dezvolta produse ce respecta cele mai inalte standarde de calitate si siguranta si, atunci cand sunt insotite de un stil de viata sanatos, pot contribui la lupta impotriva obezitatii.”

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diete Obezitate

Articole recomandate

Citeste si despre