Dieta Protein Power

/ / Modificat: 2013-07-09
Dieta Protein Power

Popularitatea dietei saraca in carbohidrati, dar bogata in proteine nu mai este atat de ridicata ca in urma cu cativa ani cand Protein Power a figurat pe lista de best-seller-uri a New York Times pentru mai mult de un an.

Scrisa de un cuplu de doctori, Michael R. si Mary Dan Eades, cartea promite ca "te vei simti in forma si iti va imbunatati sanatatea in doar cateva saptamani!".

Dieta Protein Power este speciala prin bogatia de informatii istorice cu privire la dietele sarace in carbohidrati, inca de cand William Banting a scris Letter on Corpulence la mijlocul anilor 1800. Familia Eades vine si cu explicatii stiintifice pentru functiile insulinei si glucagonilor, principalii hormoni implicati in procesul mancare-drept-combustibil, dar si cu sfaturi practice si incurajari.

Ce poti sa mananci

Cei care poftesc la fripturi, oua si branza se vor intelege de minune cu aceasta dieta. Nu acelasi lucru se poate spune despre vegetarieni, intrucat tofu este singura sursa de proteina permisa celor care nu mananca carne.



Pentru a determina cat trebuie sa mananci zilnic, autorii au intocmit o serie de pasi si masuratori care ar trebui sa determine cantitatea de grasime si masa corporala.

Proteinele pot fi gasite in peste, pasari, carne rosie, branza saraca in grasimi (branza de vaci, feta, mozzarella, Muenster), oua si tofu. Daca vrei sa dai jos multa grasime (autorii sustin ca dai jos grasime, nu scazi in greutate) sau sa corectezi o problema de sanatate, poti adauga doar 30 de grame de carbohidrati zilnic, impartiti de-a lungul zilei. Daca nu e nevoie sa slabesti chiar atat de mult, cota de carbohidrati urca pana la 55 de grame pe zi.

Autorii au inclus si liste cu fructe si legume sarace in carbohidrati, precum rosiile, ardeii grasi, broccoli, vinetele, dovleceii, fasolea verde, telina, castravetii, ciupercile si avocado.

Se mai adauga 25 de grame de fibre si grasimi sanatoase: ulei de masline si nuci, avocado si unt. Se recomanda opt pahare de apa pe zi, si este permisa consumarea unui pahar de bere sau vin, insa caloriile acestora vor intra in socoteala zilnica.

Meniul unei zile tipice nu suna deloc rau. La micul-dejun, somon afumat si omleta cu crema de branza, o jumatate de cana de capsuni, o felie de paine prajita cu unt si o ceasca de cafea; la pranz, o jumatate de avocado umplut cu salata de pui cu maioneza, cu garnitura de legume. Cina poate fi formata dintr-o friptura de carne slaba, garnitura de sparanghel, salata, o jumatate de rosie si un pahar mic de vin.

Autorii recomanda suplimentarea dietei cu un supliment de vitamine si minerale, si cel putin  90 de miligrame de potasiu.

Cum functioneaza

Ca si alte diete sarace in carbohidrati, regimul Protein Power se bazeaza pe ideea controlarii nivelului de insulina, "hormonul stapan al metabolismului uman", care ajuta la reglarea tensiunii, colesterolului, trigliceridelor si depozitele de grasime.

Cercetatorii au aflat de mult timp ca carbohidratii determina organismul sa produca insulina si ca nivelele ridicate de insulina inhiba distrugerea depozitelor de grasime din organism.

In contrast, o alimentatie saraca in carbohidrati tine nivelul insulinei scazut si forteaza productia unui hormon de echilibrare, glucagon, care cauta sa obtina energie din depozitele de grasime. Asa se pierde in greutate. Daca tii dieta pe termen lung, grasimea "se topeste" pur si simplu, spun autorii dietei.

In ceea ce priveste exercitiile fizice, autorii recomanda antrenamentul de rezistenta, cum ar fi ridicarea greutatilor, deoarece stimuleaza eliberarea hormonului de crestere mai repede decat exercitiile aerobice.

Ce spun expertii

Dietele sarace in carbohidrati ridica intotdeauna semne de intrebare expertilor in nutritie, care le privesc cu indulgenta doar atunci cand este vorba despre o perioada scurta de timp.

Dietele sarace in carbohidrati sunt OK pentru un inceput rapid deoarece unii oameni au nevoie sa vada o pierdere in greutate de doua-trei kilograme dupa o prima saptamana de dieta, nu doar de jumatate de kilogram.

Pe termen scurt, aceste diete sunt eficiente - vedem pierederea in greutate, imbunatatirea unor functii metabolice precum tensiunea, insa adevaratul pericol este ca ele sunt sarace din punct de vedere nutritional. Sunt sarace in calciu, sarace in vitaminele C si A, sarace in fibre.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre