Potasiu

Foarte raspandit in natura, potasiul se prezinta sub forma de saruri si actioneaza in principal asupra nivelului echilibrului electrolitic.

Doza zilnica recomandata: 3500 mg (3,5 g).

Surse:

Pasarile de curte, pestele, fructele (banane, caise, prune uscate, cantalup), legumele (spanac, rosii, cartofi) constituie cele mai insemnate surse.

Roluri si caracteristici

— este un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce reduce volumul de lichide din organism;

— participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide (stimuland secretia de insulina);

— activeaza functia renala;

— influenteaza fenomenele electrice cardiace si neuromusculare (trecerea rapida a influxului nervos, excitabilitatea si contractia).

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de potasiu

Alcoolicii, cei care beau foarte multa cafea, consumatorii de dulciuri, diabeticii, cei care abuzeaza de diuretice si laxative, precum si persoanele care au urmat un tratament prelungit cu antiinflamatoare, cortizon, sunt predispuse sa dezvolte o carenta de potasiu. Statisticile privind consumul de potasiu indica faptul ca majoritatea tinerilor nu consuma suficient din acest mineral important. Situatiile enumerate mai sus amplifica considerabil riscul de hipopotasemie – concentratie scazuta a potasiului in sange.

Carentele de potasiu produc hipertensiune, oboseala, dereglarea ritmului cardiac, crampe musculare si chiar confuzie si iritabilitate.

Tulburari atribuite consumului excesiv de potasiu

Administrarea de doze mai mari, de 5000 mg/zi, poate afecta echilibrul mineral. Redutabile sunt si problemele cardiace si renale. O doza de 25 g clorura de potasiu poate provoca o intoxicatie grava a organismului.

Nota utila

Suplimentele de potasiu sunt total nerecomandate persoanelor care sufera de diabet sau insuficienta renala, sau care iau medicamente cu actiune diuretica sau hipertensiva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Potasiu Surse potasiu Deficienta potasiu

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul