Incepe sezonul capuselor. Cum protejezi copilul si ce faci in caz ca este intepat

/ / Modificat: 2024-03-04
Incepe sezonul capuselor. Cum protejezi copilul si ce faci in caz ca este intepat

 

Primavara calendaristica a inceput si, odata cu cresterea temperaturilor reapare problema capuselor. Deja acestea si-au facut aparitia in zilele neobisnuit de calde din februarie si cazurile de intepaturi se vor inmulti pe masura ce vremea va fi tot mai buna si lumea va petrece mai mult timp in aer liber.

Copiii sunt mai expusi

Consecintele intepaturilor de capuse sunt aceleasi la adulti si la copii, insa cum cei mici au pielea mai subtire, riscurile ca aceste insecte sa se ataseze de ei sunt mai mari decat la adulti. De asemenea, cum imunitatea copiilor este mai scazuta decat la adulti, infectiile pot fi mult mai grave si pot prezenta pericol vital.

Cu cat o capusa sta atasata mai mult pe corpul omului, riscul de imbolnavire creste. Boala Lyme este cauzata de o bacterie pe care capusa o transmite in sange in 24-36 de ore de la atasarea de piele.

Cum iti protejezi familia de capuse

Toata familia, nu doar copiii, are nevoie de masuri de protectie.

• Evita zonele cu ierburi inalte si multe frunze.

• Atunci cand faci drumetii, mergi pe centrul potecilor.

• In parcuri, incercati sa stati cat mai putin in zone unde iarba nu a fost tunsa corespunzator.

• Foloseste un produs repelent care contine compusi chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 in proportie de minimum 20%, pentru o protectie de cateva ore.

• Utilizeaza produse care contin permetrin pentru a trata imbracamintea si incaltamintea.

• Protejeaza-ti animalele de companie. Cainii sunt foarte susceptibili la muscaturi si la unele boli transmise de capuse. Ei pot aduce, de asemenea, capuse in casa si trebuie protejati folosind diferite produse: zgarda speciale, spray-uri, sampoane sau anumite medicamente.

• Odata ce ai intrat in casa dupa ce ai stat in zone potential infestate, mergeti direct la dus, pentru a indeparta orice risc de muscatura de capuse.

Ce sa faci in cazul unei intepaturi de capusa

In momentul in care capusa se ataseaza de corpul tau, aceasta infige un ac in piele cu ajutorul caruia se poate hrani. In timp ce capusa se hraneste, bacteriile din corpul ei sunt regurgitate in oraganismul tau, ceea ce creste riscul de infectie.

Studiile au aratat ca riscul de transfer de bacterii este mai mare dupa 24 de ore de la atasare. Prin urmare, indepartarea cat mai rapida de pe piele poate preveni infectarea.

De cele mai multe ori, atunci cand gasesti o capusa pe corp, vei observa ca este bine atasata. Prin urmare, pentru a o indeparta, vei avea nevoie de o penseta sau de o ustensila speciala. Cea mai buna metoda de a extrage capusa este sa o prinzi de cap si nu de corp. In acest fel, riscul de a elimina mai multe bacterii in organism este mult mai mic.

Nu este recomandat sa apelezi la trucurile gasite pe internet, cum ar fi caldura sau flacara de la o bricheta, ori aplicarea de substante cum sunt vaselina, spirtul sau alte dezinfectante. In schimb, prinde bine capusa si foloseste o viteza lenta si constanta pentru a o extrage. Ulterior, poti dezinfecta zona cu spirt.

Daca nu esti sigur ca poti indeparta capusa in siguranta, este mai bine sa mergi de urgenta la medic.

Dupa ce ai fost muscat de o capusa, urmareste cu atentie eventuale simptome precum febra, durerile de cap, oboseala, iritatii ale pieleii si mancarimi. In cazul in care acestea apar, mergi de urgenta la medic.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sezon capuse Protejare copii

Articole recomandate

Citeste si despre