Cum protejam copiii mici de virozele sezoniere. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma

/ / Modificat: 2023-09-28
Cum protejam copiii mici de virozele sezoniere. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma

Toamna si inceputul anului scolar au venit la pachet cu un val de viroze respiratorii. Din ce in ce mai multi copii au ajuns in ultima perioada la camerele de garda ale spitalelor, iar o buna parte dintre acestia au avut nevoie de internare. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia asupra unui fenomen ingrijorator: multi dintre copiii care au fost spitalizati sunt mici si foarte mici.

Acestia nu au luat virozele din comunitati, pentru ca sunt prea mici pentru a merge la cresa sau la gradinita, ci din familie.

“In garda de ieri colegii mei au internat 30 de pacienti noi in spital. Adica o treime din cei internati... Sunt multe viroze respiratorii asociate inceperii colectivitatii, dar si... deja uitatul COVID-19. Noi in INSMC in ultimele saptamani am confirmat peste 100 de cazuri la copilul ce a necesitat spitalizare. Ce au in comun acesti copii? Cei mai multi sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou-nascuti. Adica nu au luat boala de la gradinita sau de la scoala. Ci din familie. Au febra, uneori mare, semne respiratorii, stare de rau si, deseori, diaree si varsaturi... Cei internati au necesitat frecvent perfuzie pentru corectia deshidratarii sau oxigen pentru controlul desaturarii”, a scris medicul, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Cum protejam bebelusii

Dr.  Mihai Craiu atrage atentia ca noua mutatite SARS-CoV-2 este foarte contagioasa, chiar daca nu provoaca forme grave ale bolii.

“In primul rand sa ii protejam pe cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. De altfel in SUA majoritatea spitalizarilor sunt la persoanele peste 70 de ani. Se pare ca noua mutatie a SARS-CoV-2 numita BA.2.86 este foarte contagioasa, desi produce deseori o maladie putin grava, dupa cum relateaza majoritatea celor confruntati, in cabinetul medicului de familie sau la Urgente, cu aceste cazuri. Incercati sa tineti la distanta de sugari sau bunici pe acei membri ai familiei care sunt raciti. Sau sa poarte o bariera faciala (masca, bandana, etc) daca stau in camera cu un membru al familiei care ar putea face complicatii, daca face o infectie acuta. Si neaparat aerisiti frecvent! Nu in ultimul rand va rog sa nu uitati spalatul mainilor cand reveniti acasa si de cate ori este nevoie. Vom dormi rau daca ne asternem prost, pe principiul ca... merge si asa. Se pare ca nu merge si asa cu BA.2.86, cel alintat Pirola”, a mai tranmis medicul specialist.

FOTO: Facebook/Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viroze copii Protejare copii Nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre