Cat de utile sunt dispozitivele pentru indepartarea capuselor? Medicul Mihai Craiu a explicat cum functioneaza acestea

/ / Modificat: 2023-07-11
Cat de utile sunt dispozitivele pentru indepartarea capuselor? Medicul Mihai Craiu a explicat cum functioneaza acestea

Este vara, iar copiii petrec din ce in ce mai mult timp in aer liber. Acestia merg in parcuri, la munte, la bunici, in tabere, in padure, iar probabilitatea ca ei sa fie muscati de o capusa creste. Atunci cand parintii observa o capusa atasata de pielea copilului, multi dintre acestia se grabesc sa mearga la camera de garda pentru ca insecta sa fie indepartata in siguranta. Nu intotdeauna este nevoie de interventia unui medic insa. O spune chiar medicul pediatru Mihai Craiu, invitat in podcastul „Parinti CuMinti”, moderat de Simona Gherghe si psihologul Oana Moraru.

Specialistul a explicat ca, atunci cand capusa este atasata de putin timp si nu a apucat sa se umfle, ea poate fi indepartata in siguranta de catre parinte, cu grija sa nu se rupa.

„Ne uitam la capusa si daca ea este angorjata si corpul capusei este ca un mic balonas sau bob de piper, daca este umflata, inseamna ca a stat de mult acolo si poate sa transmita si ceva boli asociate. Cu cat e mai umflata, cu atat a stat mai mult acolo. Daca ea e contaminata cu Borrelia, poti sa faci o afectiune, dar nu atunci, imediat. Mesajul practic este: daca nu am scos niciodata capuse, nu stim, ne e frica, ar fi bine sa o faca un specialist. Nu tragem de ea.”, spune medicul Mihai Craiu.

Medicul pediatru mai spune ca, in foarte multe cazuri, sunt extrem de utile acele truse speciale pentru indepartat capusele care se gasesc in farmacii. Dispozitivele respective criogeneaza capusa, iar corpul acesteia devine rigid, putand fi scoasa cu usurinta din piele.

„Sunt extrem de user friendly, foarte direct de utilizat. Pur si simplu iei dispozitivul care este ca un spray, este acoperita capusa cu un dom de plastic. Apasam, a inghetat capusa instantaneu. Ea se face, din punct de vedere mecanic, rigida ca un spin de trandafir. Putem sa o scoatem cu usurinta daca stim sau daca nu stim, exista niste dispozitive speciale. Seamnana cu un mic levier cu doua brate, il punem intre piele si corpul capusei, care este rigida si numai o ridicam. Cum am scoate cu tesla un cui batut in lemn”, a mai spus medicul pediatru.

Doctorul Mihai Craiu a tinut sa mentioneze ca, in cazul in care parintilor le este frica sa actioneze sau nu se pricep, pot merge la medic pentru a scoate capusa. Specialistul nu recomanda sa incercam sa indepartam insecta prin metode „babesti”, cum ar fi cea cu batul de chibrit sau cu acetona.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sezon capuse Capuse

Articole recomandate

Citeste si despre