Cum protejam copiii de frig si de schimbarile bruste de temperatura

/ / Modificat: 2022-10-04
Cum protejam copiii de frig si de schimbarile bruste de temperatura

Bebelușii sunt foarte sensibili la temperaturi extreme, atât la cald, cât și la rece. Nici schimbările bruște de temperatură nu sunt bune pentru ei. Iată câteva sfaturi despre cum să îi țineți cald copilului dumneavoastră iarna și ce temperatură ar trebui să fie camera lui.

Corpul bebelușului tău este ca o casă plină de geamuri de sticlă și un termostat care nu funcționează cum trebuie. Are puțină grăsime și o suprafață corporală proporțional mai mare decât cea a unui adult. Iar sistemul său de termoreglare funcționează în mod imperfect. Rezultatul: este foarte sensibil la frig. Din aceleași motive, este, de asemenea, sensibil la căldură, cu factorul agravant că nu transpiră în ritmul în care o facem noi, iar rezervele sale de apă sunt limitate. Dacă transpiră mult, se deshidratează.

Cum ferim copiii de frig

Potrivit specialiștilor, îmbrăcămintea excesivă este responsabilă pentru o mare parte din febra de care suferă nou-născuții, chiar mai mult decât infecțiile. Un alt motiv pentru a vă ține copilul departe de temperaturile excesive este legătura pe care cercetătorii au stabilit-o între temperaturile foarte ridicate și moartea subită a sugarului. 

Cum să-l îmbraci? Este recomandat un articol de îmbrăcăminte în plus față de cel pe care îl purtați dumneavoastra. Un pulover sau o pătură în plus dacă sunteți acasă și un hanorac cu o căciulă și mănuși dacă ieșiți în oraș iarna. Vara, haine din bumbac și o pălărie.

Ce temperatura trebuie sa fie in camera bebelusului

La fel de important ca hainele este și mediul în care sta bebelusul. 

- Camera în care doarme trebuie să aibă o temperatură de 20-22ºC. La această temperatură, un cearșaf și o pătură sau o plapumă sunt suficiente. Dacă este mai cald acasă, puneți o pătură ușoară peste bebelușul dumneavoastră.

- Nu așezați pătuțul lângă o sursă de căldură directă, cum ar fi un calorifer sau un încălzitor.

- Pătura nu trebuie să fie prea strânsă, ci trebuie să cadă lejer pe corpul bebelușului.

- Dacă se mișcă mult noaptea, alegeți pijamale cu pătură.

- Vara, așezați-i pătuțul în cea mai răcoroasă încăpere și porniți aerul condiționat atunci când se află în altă cameră.

- Dezbrăcați-l întotdeauna într-o cameră caldă, ferită de curenți de aer.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Protejare copii

Articole recomandate

Citeste si despre