Dr Adrian Marinescu despre vaccinurile care protejeaza copiii de boli. De ce este important ca micutii sa fie complet vaccinati si ce inseamna asta

/ / Modificat: 2023-09-20
Dr Adrian Marinescu despre vaccinurile care protejeaza copiii de boli. De ce este important ca micutii sa fie complet vaccinati si ce inseamna asta

Cunoscutul medic Adrian Marinescu a explicat care sunt efectele pozitive ale vaccinurilor, mentionand in acelasi timp si care sunt efectele adverse de care multi oameni se tem.

"Vaccinarea este metoda cea mai buna de preventie. Trebuie sa intelegem ca nu exista medicament sau vaccin care sa nu aiba reactii adverse. Un copil complet vaccinat este un copil protejat de boli infectioase care i-ar putea pune viata in pericol. Pentru ca cei mici au inceput scoala, parintii trebuie sa se gandeasca ca in colectivitate exista un risc real de a fi focare", spune medicul.

Ce inseamna in Romania un copil complet vaccinat

Medicul Adrian Marinescu a precizat ca un copil poate fi complet vaccinat atunci cand are:

  • 1 doza de vaccin BCG;
  • 4 doze de vaccin Hep B pediatric;
  • cate 3 doze din vaccinurile: DTPa, VPI, Hib, Pneumococic;
  • 1 doza de vaccin RRO.

"Exista un risc real ca cel mic sa se infecteze. Indiferent ca vorbim despre bolile copilariei sau nu, care apropo, pot aparea si la adulti. Cat despre vaccinarea antigripala, parintii se pot gandi si la vaccinarea HPV. Este important de stiut ca nu doar fetitele se vaccineaza, ci si baieteii. Pentru ca vine sezonul rece si seniori trebuie sa se vaccineze, din punctul meu de vedere, dupa varsta de 60 de ani, acestia au un risc mult mai mare de infectare si de a face complicatii", a mai spus medicul.

Performantele vaccinurilor de-a lungul timpului

  • RUBEOLA - Dupa introducerea vaccinarii in SUA, numarul cazurilor de rubeola congenitala a scazut de la 68 de cazuri in 1970, la numai doua cazuri in 1988. La toate grupele de varsta, numarul celor infectati a scazut de la 20.395 in 1977, la 225 de cazuri, in 1988;
  • OREION - In Romania, in anul 2004, numarul persoanelor infectate a fost de 64.427. In 2014, au mai fost doar 28 de cazuri. Datorita vaccinarii, cazurile de oreion s-au redus cu 99, 96%;
  • RUJEOLA - La  21 martie 1963 a fost aprobat primul vaccin antirujeolic. Trei ani mai tarziu, Centers for Disease Control and Prevention a anuntat declansarea primei campanii de eliminare a rujeolei, campanie care a dus la o scaderea cazurilor de rujeola cu 90%. Administrarea unei doze de vaccin ii protejeaza pe 93% dintre cei expusi la virus. Dupa a doua doza, protectia creste pana la 97%.

"Schema de vaccinare pentru Hepatita B este compusa din trei doze. Momentul 0, apoi la o luna si apoi la sase luni. Daca ne referim la un rapel care ne este suficient, inseamna o singura administrare.

La fiecare cinci ani, trebuie sa testam anticorpii care sa ne spuna daca avem nevoie de un rapel sau nu, daca mai avem sau nu protectie pentru hepatita B. In cazul doamnelor care vor sa faca copii, le recomand cu caldura sa-si faca analizele inainte. In ideea in care vor sa aiba protectie, trebuie sa faca vaccinul inainte de a ramane insarcinate.

Este important sa ne vaccinam pentru a avea protectie impreuna cu familia. Trebuie sa ne vaccinam mai ales ca vaccinurile au extrem de putine reactii adverse in raport cu beneficiu si cu ce poate sa ni se intample daca ne infectam.", a mai spus medicul.

FOTO: gandul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinuri copii Protejare copii Boli

Articole recomandate

Citeste si despre