Arsurile solare la copii si riscul de cancer

/ / Modificat: 2023-08-29
Arsurile solare la copii si riscul de cancer

Arsurile solare sunt foarte frecvente vara, cand soarele straluceste cu putere, iar razele ultraviolete (UV) au o intensitate foarte mare. In aceasta perioada, copiii se joaca afara mult timp, ceea ce face ca riscul de a dezvolta arsuri solare sa fie foarte mare. Studiile au demonstrat ca arsurile solare favorizeaza aparitia cancerului de piele. Asadar, prevenirea proceselor neoplazice la nivelul pielii poate fi inceputa inca din copilarie. 

De ce apar arsurile solare?

Arsurile solare constau in leziuni eritematoase la nivelul pielii. Acestea apar ca urmare a expunerii prelungite la razele UV naturale sau artificiale. Indiferent de tipul de raze UV, simptomele arsurilor solare sunt aceleasi. Manifestarile arsurilor artificiale apar imediat dupa expunere, in timp ce simptomatologia arsurilor provocate de razele solare apare dupa aproximativ 4 ore de la expunere. 

Arsurile solare se manifesta prin: 

  • eritem (piele rosie); 

  • durere locala; 

  • senzatie de fierbinte la locul leziunii; 

  • vezicule; 

  • cefalee (durere de cap); 

  • febra; 

  • fatigabilitate (senzatie de oboseala accentuata).

La copii, arsurile solare pot fi insotite si de prurit (mancarime). Un alt semn al arsurilor solare este dat de aparitia unui aspect deshidratat, uscat al pielii. 

Cum pot fi prevenite arsurile solare?

Arsurile solare la copii pot fi prevenite prin adoptarea anumitor masuri care sa limiteze impactul radiatiilor UV. Astfel, este indicata evitarea expunerii la soare in intervalul 10:00-15:00. De asemenea, pentru a reduce razele soarelui, este indicat a tine copilul sa se joace la umbra. 

Un alt element important in prevenirea arsurilor solare consta in utilizarea produselor pentru protectia solara, cum este Rilastil spray, care ofera o protectie ridicata, SPF50+. Este un produs usor de folosit si necesita pulverizare continua de la o distanta de aproximativ 5 centimetri. Pentru o eficienta ridicata, este indicat a aplica sprayul cu aproximativ 30 de minute inainte de expunerea la soare. De asemenea, este necesar a se reaplica la fiecare 2 ore sau dupa intrarea in apa ori transpiratie excesiva.

Alte metode care previn arsurile solare includ urmatoarele:

  • utilizarea hainelor confectionate din in, care sa acopere o suprafata tegumentara cat mai mare;

  • folosirea palariilor; 

  • purtarea ochelarilor de soare.

Arsurile solare si cancerul de piele 

Razele ultraviolete in exces au un efect negativ asupra materialul genetic. Astfel, pot aparea anomalii genetice, care duc in timp la cancer de piele. Studiile au demonstrat ca un istoric de cel putin 5 arsuri solare pe parcursul copilariei creste de 3 ori riscul de a dezvolta cancer de piele. Riscul de a dezvolta cancer de piele este cu atat mai mare cu cat arsurile apar la o varsta mai frageda. De aceea, este important a preveni aceasta boala inca din copilarie. 

Peste 80% din tipurile de cancer sunt cauzate de expunerea la soare in exces. De asemenea, este important de mentionat ca efectul razelor ultraviolete este cumulativ in timp. Astfel, chiar daca pielea se reface dupa o arsura solara, impactul asupra materialului genetic nu se modifica. Asadar, la o noua arsura solara, materialul genetic va capata noi modificari, suplimentar fata de cele existente.

Arsurile solare pot fi ameliorate prin aplicarea unor lotiuni calmante. Desi produsele aplicate reduc disconfortul dat de leziunile solare, acestea nu refac anomaliile materialului genetic.

Educarea copiilor

Ca parinte, este esential a-l invata pe cel mic sa se protejeze de razele soarelui, bucurandu-se si de timpul petrecut afara la joaca. Explica-le copiilor importanta aplicarii produselor de protectie solara, dar si utilizarea lor corecta. 

Pentru a incuraja copilul sa foloseasca produsele de protectie solara, aplica-le sub forma de joaca. In acest mod, cel mic se va obisnui, iar sansele de a le folosi si mai tarziu, in perioada adulta, sunt mai mari. De asemenea, ofera-i posibilitatea micutului sa aleaga hainele si accesoriile pe care le doreste. In acest fel, va fi mai doritor sa poarte palarii sau ochelari de soare. 

Expunerea excesiva la soare poate conduce la aparitia arsurilor solare. Acestea sunt corelate cu un risc mai crescut de dezvoltare a proceselor neoplazice. Pentru a preveni atat arsurile solare in copilarie, cat si cancerul de piele la varsta adulta, foloseste produsele de protectie solara. Alege produse usor de aplicat, cu ingrediente cat mai prietenoase cu pielea, si protejeaza-l pe cel mic de razele soarelui.

Sursa foto: Shutterstock 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arsuri solare copii Protectie canicula bebelusi Protejare copii

Articole recomandate

Citeste si despre