Intoarcerea la serviciu dupa concediul de crestere al copilului

/ / Modificat: 2018-09-28
Intoarcerea la serviciu dupa concediul de crestere al copilului

Se spune ca zilele sunt lungi dar ca anii trec intr-o clipita si exact acest lucuru simti si tu cand mai ai cateva luni si urmeaza sa revii la serviciu, dupa ce ai petrecut luni bune, sau chiar ani acasa cu noul tau bebelus.

Perioada de dinainte de a te reintoarce in campul muncii poate sa iti provoace stari de anxietate la gandul ca nu vei mai fi alaturi de micutul tau toata ziua si nu il vei mai putea proteja, invata si ingriji asa cum ai facut-o pana acum.

In plus, ai o multime de intrebari privind revenirea alaturi de colegi si care sunt prevederile legale pe care trebuie sa le cunosti pentru a face aceasta tranzitie cat mai usor.

Iata cateva din lucrurile pe care este bine sa le stii inainte de a te intoarce la serviciu dupa concediul de crestere al copilului:

Angajatorul te va primi cu bratele deschise

Sau nu. Indiferent daca este sau nu bucuros sa te revada dupa aceasta perioada, conform legii, angajatorul nu te poate concedia in primele 6 luni dupa intoarcerea din concediul de crestere copil, la fel cum nu te poate concedia atat timp cat tu te afli in concedidul de crestere copil. Deci nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta.

Multi angajatori comit insa abuzuri in practica, incadrand persoanele reintoarse in campul muncii pe alte posturi si cu salarii mai mici, sau discriminandu-i la acordarea unor beneficii pe care restul colegilor le primesc; astfel de abuzuri sunt comise de cele mai multe ori fara proceduri prealabile de informare a angajatului, angajatorul mizand pe lipsa de reactie a acestuia, asa ca nu iti fie teama sa ceri cat mai multe lamuriri daca esti intr-o situatie asemanatoare.

Desfiintarea postului

Concedierea, de orice tip si mai ales dupa revenirea la serviciu a angajatului din concediul de creste copil, motivand desfiintarea postului, se poate face numai in conditii specifice. Pentru ca procedura concedierii tine in majoritatea cazurilor, conform legii, de persoana angajatului, angajatorul trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa pentru a desfiinta postul si a te concedia.

Exceptie fac situatiile in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului, asa ca in stituatia in care consideri ca angajatorul te-a concediat abuziv, te poti adresa instantei de judecata care se va pronunta asupra legalitatii concedierii tale pentru desfiintarea postului.

Stimulentul de insertie – protectie impotriva concedierii

Daca te vei intoarce mai devreme la serviciu ai dreptul de a nu fi dat afara cat timp beneficiezi de bani pentru stimulentul de insertie, care se plateste pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul in care obtii venituri cu minim 60 de zile inainte ca cel mic sa implineasca 2 ani, acordarea stimulentului se va prelungi pana cand prichindelul implineste 3 ani.

Daca te reintorci la serviciu la un an si doua luni de la nasterea copilului, de exemplu, scurtandu-ti astfel concediul de crestere al copilului, nu vei putea fi data afara pentru urmatoarele 10 luni, pana cand cel mic nu implineste varsta de 2 ani.

Schimbarea postului la reintoarcerea in campul muncii

Angajatorul are obligatia de a te incadra pe acelasi post pe care l-ai avut inainte de a intra in concediu de crestere copil, pe perioada caruia contractul de munca ti-a fost suspendat, raportul de munca reluat trebuind sa se faca potrivit legii in aceleasi conditii si deci cu acelasi salariu.

Orice alta situatie reprezinta un abuz al angajatorului pe care il poti da in judecata, pretinzand plata diferentelor de salariu si a eventualelor daune.

Acum ca ai aflat mai multe despre prevederile legale ce reglementeaza intoarcerea ta la serviciu, nu te lasa discriminata si victima unor abuzuri si bucura-te de reintrarea in colectivitate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil Concediu de crestere a copilului Reintoarcere serviciu mame

Articole recomandate

Citeste si despre