Concediul de crestere copil, luat in calcul ca vechime la pensionare

/ / Modificat: 2024-04-16
Concediul de crestere copil, luat in calcul ca vechime la pensionare

Odata cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, modificarile esentiale aduse aduc un suflu proaspat in sistemul de securitate sociala al tarii. Aceste ajustari sunt menite sa aduca beneficii semnificative, cu precadere pentru femei.

Subliniind importanta acestor schimbari, Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a oferit clarificari cu privire la noutatile din Legea pensiilor. Printre aspectele-cheie dezvaluite se numara facilitatile acordate in ceea ce priveste concediile pentru cresterea copilului.

Potrivit noilor prevederi, atat concediile maternale, cat si cele paternale, vor fi recunoscute ca perioade contributive la pensie, reprezentand o schimbare semnificativa in tratamentul acestor perioade in cadrul sistemului de pensii.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerata perioada contributiva si concediul de crestere copil, fie ca este concediu maternal, fie ca este concediu paternal. Adica o mama care a stat in concediu de crestere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o crestere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit realitatea.net.

 In lumina noii legi a pensiilor, se prevad schimbari semnificative si in ceea ce priveste varsta de pensionare a femeilor care au adus pe lume un copil. Astfel, pentru fiecare copil nascut, varsta de pensionare scade cu 6 luni. 

Mai mult, se va implementa o proces gradual de egalizare a varstei de pensionare intre femei si barbati, avand ca termen final anul 2035. Astfel, daca in prezent femeile se pot pensiona la varsta de 62 de ani si doua luni, aceasta va creste succesiv la 63 de ani pana in 2030 si ulterior la 65 de ani pana in 2035.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil Pensie parinti

Articole recomandate

Citeste si despre