Ciolacu despre concediile medicale: „Au fost 274.000 de concedii medicale date pentru ca ne-a durut spatele si 187.000 fiindca am stranutat”

/ / Modificat: 2024-02-14
Ciolacu despre concediile medicale: „Au fost 274.000 de concedii medicale date pentru ca ne-a durut spatele si 187.000 fiindca am stranutat”

Premierul Marcel Ciolacu declara ca trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate. Acesta sustine ca este nevoie de o clarificare legislativa pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu, mai ales dupa rezultatele obtinute.

Conform premierului, in Romania s-au acordat sute de mii de concedii medicale doar pentru „dureri de spate”, si nu pentru probleme serioase sau grave de sanatate, ia acest lucru, spune Ciolacu, trebuie sa se schimbe. Premierul a precizat ca in Romania s-au inregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru „dureri de spate” si 187.000 de concedii medicale pentru „stranutat si raceala”. Ciolacu este de parere ca de concediile medicale trebuie sa beneficieze persoanele care intr-adevar au probleme de sanatate si nu se pot deplasa la munca sau nu isi pot desfasura activitatea.

„Din ce tin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru ca ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date in Romania fiindca am stranutat si am fost raciti. Trebuie facuta o distinctie clara intre cei care au nevoie, se afla intr-o nevoie, care au o boala grava, intre doamnele insarcinate, concediu, stiti foarte bine ca cheltuielile cele mai mari sunt cand e copilul foarte mic.

Daca vrem pentru raceala sa dam scutiri de impozite, dam scutiri. Daca vrem pentru o durere la spate si n-am putut merge la munca zece zile si avem doua milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem sa dam scutiri de impozite? Foarte bine. Sa stiti ca nu le dati numai din banii mei. Le dam din banii la toti. Camera Deputatilor este independenta, deoarece ea legifereaza. Eu nu o sa dau o ordonanta, pentru ca as incalca legea. Eu v-am spus parerea mea personala”, a afirmat Ciolacu, citat de Hotnews.ro.

Declaratiile premierului vin la doar cateva zile dupa ce Senatul a decis eliminarea impozitarii de 10% pe concediile medicale, masura impusa printr-o ordonanta de guvern (OUG 115/2023) la jumatatea lui decembrie anul trecut.

Decizia a fost luata dupa ce senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus un amendament in acest sens, care a trecut de comisii si apoi de plen.

Impozitul ar fi fost eliminat complet, nu doar pentru pacientii cu boli grave si femeile insarcinate. Initial, Guvernul voia eliminarea impozitului doar pentru pacientii oncologici si mamele gravide.

„Putina alinare si dreptate. Amendamentul pe care l-am propus alaturi de colegii din PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat in unanimitate de comisiile reunite de Munca si Buget – Finante din Senat. Le multumesc colegilor din toate partidele partidele pentru intelegere si pentru disponibilitatea de a repara o greseala. Aceasta taxa nu trebuie sa mai existe, pentru ca nu in felul acesta vom rezolva problema finantelor tarii”, a scris Pauliuc pe Facebook.

Acesta nu este insa decizia finala, tocmai pentru ca proiectul merge acum la Camera Deputatilor – for decizional.

Marcel Bolos: „Am ajuns in situatia in care in concediu medical ai salariul mult mai mare decat daca ai fi la munca!”

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusa in decembrie 2023 prin ordonanta de urgenta. Ministrul PNL al Finantelor, Marcel Bolos, a aparat masura sustinand, in mod fals, ca nu se aplica pacientilor oncologici sau in cazul concediilor de maternitate.

„Am ajuns in situatia in care in concediu medical ai salariul mult mai mare decat daca ai fi la munca, pentru ca aveam pana la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizatii de maternitate si paternitate. Va dau un exemplu. O reorganizare a activitatii intr-o institutie publica a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situatie normala. Nu putem sta neputinciosi sa ne uitam cum cresc aceste costuri." Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, a declarat Bolos, in ianuarie, la Digi24.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu medical Concediu crestere copil Concediu

Articole recomandate

Citeste si despre