Top 4 lucruri importante de care este bine sa tii cont in timpul concediului maternal

/ / Modificat: 2024-02-24
Top 4 lucruri importante de care este bine sa tii cont in timpul concediului maternal

 

Primele saptamani petrecute acasa cu bebelusul tau sunt, la fel ca pentru multe alte proaspete mamici, o perioada plina de emotii.

Sentimentele unei mamici cu greu pot fi explicate in cuvinte. Si, daca este vorba despre prima perioada a vietii bebelusului, atunci cand se intoarce de la maternitate impreuna cu mama sa, aceasta este una plina de un mix de sentimente: de la o dragoste coplesitoare pentru micul suflet venit in familia voastra, pana la sentimente de indoiala si ingrijorare, incununate cu o multitudine de intrebari.

Deoarece vrem sa te ajutam sa te relaxezi si sa te bucuri cat mai mult de perioada concediului maternal, am selectat cateva lucruri pe care le poti face:

1.   Ai incredere in tine si in instinctul tau

Chiar daca este o perioada dificila si din punct de vedere hormonal, trebuie sa faci toate eforturile posibile pentru a-ti gasi linistea si echilibrul. Nimeni nu a avut vreodata un manual din care sa invete cum sa se poarte cu propriul copil, singurul ajutor real fiind propriul instinct. Ai incredere in el, acorda-ti timp pentru a-ti cunoaste copilul si vei vedea ca in scurt timp lucrurile incep sa se aseze.

2.   Solicita ajutor atunci cand simti nevoia

Fie ca esti obisnuita ori nu, aceasta este cea mai buna etapa din viata ta cand ar trebui sa (inveti) sa ceri ajutor, atunci cand simti nevoia. Fie ca ai nevoie sa te ajute cineva cu treburile casei, ori ca vrei sa petreci timp cu tine pentru a invata ceva nou si relaxant, cum ar fi un tutorial despre desen in creion pentru incepatori, important este sa le spui persoanelor apropiate de ce anume ai nevoie.

3.   Nu te simti vinovata atunci cand pleci de langa copilul tau

Unul din cele mai des intalnite sentimente pe care majoritatea proaspetelor mamici il au este cel de vinovatie. Mai exact, acest sentiment apare ori de cate ori mama pleaca de langa bebelus, desi exista un motiv bine intemeiat pentru asta.

Fie ca este vorba despre o vizita la medic, la salon, un drum pana la magazin sau chiar o plimbare in aer liber, desi au nevoie mai mult ca oricand de o mica pauza, majoritatea mamicilor se simt vinovate.

Daca simti ca te incearca acest sentiment, adu-ti aminte ca, daca tu nu functionezi in parametrii normali, nu vei putea fi un sprijin pentru ceilalti. Concediul de maternitate nu este o sentinta de izolare la domiciliu, ci doar un timp de acomodare cu noua voastra minune.

4.   Pregateste-te din timp pentru reintoarcerea la munca        

Oricat de mult iti iubesti copilul si timpul petrecut cu el, ai nevoie, ca persoana, de viata ta profesionala. Din motive financiare, ori din ambitie personala, cariera te asteapta in maxim 2 ani de la nasterea minunii voastre. Deoarece este posibil ca intoarcerea sa fie una dificila, din punct de vedere psihologic, dar nu numai, te sfatuim sa te pregatesti din timp pentru acest pas.

Asa cum am precizat mai sus, invata sa nu te simti vinovata ori de cate ori pleci de langa bebelusul tau si, mai ales, ca intoarcerea ta la munca va reprezenta si pentru el o noua etapa.

Primii ani din viata bebelusului vostru sunt cei mai importanti si, din pacate, timpul pare sa zboare. Bucura-te de fiecare moment si incearca sa privesti doar partile pozitive din aceasta experienta, deoarece, cu timpul, toate noptile nedormite si ingrijorarile vor pali. Iti vei aminti doar de primele zambete, primii pasi si te vei intreba cum este posibil sa fi trecut timpul atat de repede.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu de maternitate Concediu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre