Cum te pregatesti din timp pentru cel mai transformator rol din viata ta

/ / Modificat: 2022-06-08
Cum te pregatesti din timp pentru cel mai transformator rol din viata ta

Niciun curs de puericultura sau seminar de parenting (la care, probabil, te-ai inscris inca din primele luni de sarcina) nu te pregateste pentru cel mai transformator rol din viata ta: cel de viitoare mama. Fiecare prietena care are deja un copil le stie deja pe toate, iti da sfaturi pe care nici macar nu le ceri, iar situatia devine cu totul incontrolabila atunci cand primesti recomandari chiar si din partea necunoscutilor.

Cu toate acestea, stii si tu ca e o perioada frumoasa, cu multe transformari, cu toate ca nu este una usoara. Secretul este ca in tot acest carusel de emotii, schimbari hormonale, crize de neliniste urmate de cea mai autentica forma de fericire, sa controlezi ceea ce tine de tine. Si nu e vorba de kilograme in plus, momente in care simti nevoia sa plangi sau sa te indoiesti ca nu esti pe deplin pregatita. Nu ai nevoie de niciun studiu elaborat de un grup de cercetatori britanici pentru a sti ca nimeni nu e cu adevarat 100% gata sa isi asume acest rol, indiferent de varsta.

In plus, nici nu exista vreo reteta universal valabila, iar ceea ce se potriveste unei familii si unui copil se poate dovedi total ineficient in cazul alteia. La fel si in sarcina, fiecare organism este total diferit.

Drept urmare, racordeaza-te la prezent, bucura-te impreuna cu partenerul de perioada in care inca mai sunteti doi, aveti grija de relatia voastra mai mult, mai ales ca in timpul sarcinii vor exista multe momente de irascibilitate, cand cel de langa tine te va enerva la maximum, uneori fara un motiv intemeiat. 

Daca pregatesti din timp totul ca la carte, vei avea control asupra situatiei si totul va fi bine. Iata ce ai putea avea in vedere, cu amendamentul ca acestea nu sunt sfaturi, ci simple idei care au potentialul sa te inspire sau sa te ajute sa te organizezi.

Investigatii de specialitate

Daca esti insarcinata in saptamanile 13-27, atunci esti, potrivit medicilor, in cel de-al doilea trimestru de sarcina, ai scapat de greturi, de poftele culinare de la miezul noptii, totul a intrat intr-un firesc care parea atat de indepartat. 

E perioada in care trebuie sa stabilesti o relatie si mai stransa cu medicul care-ti monitorizeaza sarcina, sa efectuezi morfologie trimestrul 2, sa stabiliti impreuna modul in care bebelusul va veni pe lume, sa discutati deschis despre potentialele complicatii care pot aparea. 

Totodata, trebuie sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei, mai ales ca stii si tu ca nu mananci pentru doi. Specialistii recomanda sa te hranesti eficient, adoptand in dieta ta alimente sanatoase, bogate in substante nutritive si multe lichide, pentru a te hidrata. In plus, chiar daca tu ai convingerea ca nu poti renunta la fumat, ar fi indicat sa o faci, pentru a preintampina eventualele probleme.

Camera copilului

Camera copilului

Mai ales daca alegi sa nu stii inca sexul bebelusului, poti opta pentru un tapet neutru din punct de vedere vizual, bej sau gri deschis, poate chiar alb. Poti lipi si un tapet inspirat din desene animate, pentru a anima incaperea. Acesta se desprinde extrem de usor in cazul in care vei dori apoi sa-l schimbati sau sa renuntati la el.

Din dorinta de a avea totul, de a nu fi uitat ceva, poti risca ca aceasta parte a casei sa devina un adevarat depozit. Tocmai de aceea, incearca un stil minimalist: un patut, un dulap, etajere, o masa de infasat, un scaun de tip balansoar pentru alaptat, lampi de veghe si cam atat.

Important e sa-ti pastrezi calmul si sa eviti sa ii intrebi pe cei din jur, in conditiile in care poti avea acces la atatea surse de informare avizate, cum sa procedezi intr-o anumita situatie.  

Sursa foto: Unsplash.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama acasa Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre