Cum sa ajungi la intelegeri cu adolescentul tau si sa iesiti amandoi in castig

/ / Modificat: 2024-01-07
Cum sa ajungi la intelegeri cu adolescentul tau si sa iesiti amandoi in castig

De multe ori nu este usor sa ajungem la acorduri cu un adolescent, deoarece stim ca se afla la o varsta complexa. Insa nu este imosibil sa ajungi la acorduri si de a-ti intari legatura cu el si, de asemenea, de a imbunatati atmosfera din familie, evitand conflictele inutile.

In adolescenta, copiii au nevoie sa-si reafirme identitatea si independenta, cauta libertatea, au inca un punct de vedere destul de egocentric... si toate acestea duc la certuri si la o mare rigiditate atunci cand vine vorba de acceptarea regulilor sau deciziilor parintilor, lucru pe care il pot trai cu resentimente sau furie.

Iata asadar cateva trucuri care te vor ajuta sa negociezi si sa ajungi la intelegeri cu un adolescent atunci cand aveti puncte de vedere sau nevoi diferite.

1. Gaseste un moment potrivit pentru a vorbi

Primul punct pe care trebuie sa il ai clar, dincolo de a fi deschis la a ajunge la intelegeri, este sa gasesti un moment bun pentru a vorbi sau a negocia cu adolescentul tau. Un moment de calm pentru amandoi, in care sa stiti ca aveti timp si nu doar cinci minute (mai ales in ceea ce priveste deciziile importante).

Abordati conversatia cu calm, instalati-va confortabil si priviti-va in ochi. Ascultati-va cu adevarat unul pe celalalt, acesta este momentul vostru; se poate intampla ca situatia sa se incinga sau sa apara un conflict, asa ca abordati-o cu calm, intr-un loc unde va simtiti confortabil.

2. Ascultati mai degraba decat sa intrebati sau sa expuneti

Ascultarea activa este esentiala atunci cand vine vorba de a ajunge la acorduri. Este vorba de a asculta mai intai si apoi de a vorbi; si nu de a asculta in timp ce asteptam sa ne vina randul sa vorbim, ci de a asculta cu adevarat.

Ascultarea activa inseamna sa punem intrebari cu interes, sa ii acordam celuilalt timp pentru a explica, sa intrebam si sa cerem clarificari daca avem indoieli sau daca nu am inteles ceva, sa respectam tacerile, sa ne insotim ascultarea cu limbaj non-verbal (dand din cap, cu bratele deschise etc.).

Prin aceasta practica veti afla ce crede copilul despre subiectul in cauza, care este punctul sau de vedere si pozitia sa, de ce are nevoie, cum doreste sa abordeze subiectul.... Iar acestea sunt informatii nepretuite care va vor ajuta sa incepeti sa negociati cu copilul dumneavoastra. In plus, daca se simte ascultat, va fi mai deschis la un posibil acord.

3. Expune-ti punctul de vedere

Urmatorul pas este sa iti expuni punctul de vedere asupra lucrurilor, in mod clar si direct. Este vorba de a apara ceea ce crezi cu argumente solide si diferite motive si, de asemenea, de a cere punctul de vedere al copilului cu privire la acestea. Daca acesta te va contrazice, intreba-l: "De ce vezi lucrurile altfel?"

4. Identifica unde poti ceda

Un alt aspect foarte important, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, este sa identifi unde (sau in ce probleme) esti dispus sa faci compromisuri.

Ar fi nerealist sa credeti ca, pentru a ajunge la un acord, nu este necesar sa faci compromisuri (de ambele parti), renuntand la anumite aspecte, pentru a ajunge la o concluzie reciproca. Prin urmare, identifica la ce esti dispus sa renunti din punctul tau de vedere pentru a te apropia de pozitia copilului si viceversa.

5. Nu uitati: exista aspecte sau probleme care nu sunt negociabile

In mod similar este important sa stii care sunt problemele si situatiile in cazul carora nu se poate negocia si trebuie sa le faci cunoscute copilului, explicandu-i motivele pe intelesul lui.  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta copii Adolescenti Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre