Cum afecteaza un parinte alcoolic dezvoltarea copilului

/ / Modificat: 2024-03-13
Cum afecteaza un parinte alcoolic dezvoltarea copilului

 

Faptul ca un copil se afla in preajma unui parinte alcoolic zi de zi poate fi stresant. Daca te gandesti ca acest lucru nu afecteaza pe nimeni, am dori sa iti spunem ca afecteaza si afecteaza in special copiii mici. Partea trista este ca, uneori, a creste alaturi de un parinte alcoolic poate lasa astfel de cicatrici in mintea si inima unui copil incat devine foarte dificil pentru acesta sa treaca peste acest lucru. De asemenea, poate avea un impact asupra comportamentului, dezvoltarii, relatiilor si a diferitelor alte aspecte ale vietii copilului. Suna infricosator? Ei bine, alcoolismul este un demon care poate afecta negativ dezvoltarea unui copil, citeste acest articol pentru a afla cum!

Efectele parintilor alcoolici asupra dezvoltarii copilului

Faptul de a fi alaturi de un parinte alcoolic are un efect continuu asupra vietii unui copil. Iata modul in care dezvoltarea copilariei este afectata din cauza alcoolismului parintilor:

1. Copiii pot sa nu stie ce este normal

Copiilor, care sunt crescuti in case in care nu exista relatii familiale armonioase sau sanatoase, le poate fi greu sa inteleaga relatiile normale. Este posibil sa nu aiba modele sau exemple bune pe care sa le imite si, astfel, s-ar putea sa se lupte sa se simta confortabil in preajma altor familii si sa nu stie cum sa se comporte in diverse situatii. Cu alte cuvinte, copiii pot sa nu stie cum se comporta sau actioneaza oamenii normali, iar pentru ei a fi intr-o viata abuziva poate fi normal.

2. Copilul se poate simti vinovat

Este foarte usor pentru un copil sa presupuna ca parintele sau poate avea acest tip de comportament din cauza greselilor sale sau a ceva ce nu a facut cum trebuie. Este posibil ca acest lucru sa nu fie adevarat, dar mintea blanda a unui copil poate face tot felul de presupuneri ciudate. Se observa adesea ca un copil are tendinta de a se invinovati pentru problemele parintilor sai, iar sentimentul de vinovatie se poate agrava pe masura ce copilul creste.

3. Copilul poate deveni anxios

A fi in preajma unui parinte alcoolic poate fi deranjant pentru un copil, deoarece poate exista o manifestare de comportamente ciudate, zgomote puternice, certuri etc. care pot deveni prea impovaratoare pentru copil. Toate aceste trasaturi comportamentale pot provoca agitatie si anxietate in mintea unui copil.

4. Copilul poate avea probleme de incredere

Sa stai in aceeasi casa cu alcoolici poate fi foarte dificil pentru ceilalti adulti; pe de alta parte, psihicul unui copil poate fi grav afectat. Pot exista probleme de incredere, minciuna, inselaciune, promisiuni incalcate si alte probleme de acest gen care pot face ca un copil sa aiba dificultati in a avea incredere cu usurinta. Acest lucru poate fi dus mai departe pe masura ce copilul creste si poate intampina dificultati in a avea incredere in oameni.

5. Copilul se poate simti stanjenit

Se observa adesea ca copiii parintilor alcoolici sunt foarte secretosi in legatura cu viata lor. Nu le place sa discute despre parintii lor sau despre familia lor cu prietenii lor. Cei mai multi copii se rusineaza de parintii lor si de stilul lor de viata si nu vor ca prietenii lor sa afle despre asta. De asemenea, uneori, parintii se pot comporta in stare de ebrietate in public sau in fata prietenilor copilului lor, ceea ce ii poate face pe copii foarte jenati.

6. Copilul poate avea o stima de sine scazuta

Copiilor care provin din astfel de gospodarii le este adesea dificil sa isi cunoasca adevaratul potential. Ei pot fi prea duri cu ei insisi si se pot vedea pe ei insisi ca fiind lipsiti de valoare sau incapabili sa faca lucruri pe care alti copii le pot face cu usurinta. De asemenea, ei pot simti ca sunt diferiti de ceilalti copii sau pot simti ca nu sunt suficient de buni. Ei pot ramane izolati si, de asemenea, le poate fi dificil sa-si faca prieteni.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte copil Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre