Lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata unui parinte al unui copil bolnav mintal

/ / Modificat: 2023-10-09
Lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata unui parinte al unui copil bolnav mintal

O mamica al carei copil sufera de ADHD a impartasit cateva dintre cele mai suparatoare lucruri pe care le-a auzit de-a lungul timpului  despre fiul sau si le-a impartasit intr-o scrisoare deschisa catre toti parintii. 

"Fiul meu in varsta de 12 ani traieste cu o boala mintala. Primul sau diagnostic, ADHD, a venit la varsta de 5 ani. De atunci au urmat diagnostice ulterioare, incepand cu varsta de 9 ani, cand a fost tratat prin spitalizare ambulatorie timp de cinci saptamani pentru depresie si instabilitate a dispozitiei.

Discut si scriu in mod deschis despre bolile mintale la copii si despre experientele noastre pe masura ce am parcurs aceasta calatorie. Totul in speranta ca mai multi oameni vor fi educati cu privire la sanatatea mintala si mai putini vor continua sa o stigmatizeze.

Experienta mea de a impartasi aceasta calatorie este cel mai adesea intampinata cu compasiune si iubire din partea celorlalti. Acestia pun intrebari, par interesati sa afle mai multe si, in cea mai mare parte, il sprijina foarte mult pe fiul meu si familia noastra. Cei mai multi oameni sunt bine intentionati atunci cand discuta, dar, adesea, lipsiti de educatie in ceea ce priveste bolile mintale. Iar aceasta lipsa de educatie poate duce la declaratii care pot fi dureroase sau daunatoare pentru cei dragi persoanelor care traiesc cu boli mintale.

Cred ca majoritatea oamenilor cu care vorbesc despre experienta noastra cu boala mintala vin dintr-un loc bun, cu o inima calda si de ajutor. Ei nu vor sa ne vada in suferinta si vor sa spuna ceva care sa ne faca sa ne simtim mai bine si mai putin singuri. Inteleg acest lucru si recunosc pe deplin acest lucru.

Si totusi, uneori, lucrurile pe care le spun ne ranesc sentimentele sau ne lasa sa ne simtim frustrati sau neintelesi. Pe baza acestei experiente, am decis sa scriu o lista cu lucrurile pe care nu ar trebui sa le spunem niciodata unui parinte al carui copil traieste cu o boala mintala.

Aceasta lista, desi nu este atotcuprinzatoare, acopera unele dintre cele mai frecvente lucruri pe care oamenii le-au spus.

 "Oh, va fi bine. Totul va fi bine."

In primul rand, de unde stii asta? Cum poti fi atat de sigur? Pentru ca pur si simplu nu ai cum sa stii acest lucru. Nu sunteti atotstiutor. Cu exceptia cazului in care, desigur, sunteti Dumnezeu sau un ghicitor de averi. In acest caz, poti sa-mi dai numerele de loterie pentru Powerball din acest weekend?

Dar, serios, cand imi spui asta, stiu ca ai intentii bune. Pentru ca vrei sa fie bine. Si vreau si eu. Dar, sincer, acestea sunt cuvinte goale. Si, de fapt, par putin dispretuitoare. Se simte ca si cum ai crede ca ma plang sau ceva de genul asta.

Ce ar trebui sa spui: "As vrea sa va pot spune ca totul va fi bine, ca el va fi bine, dar stiu ca nu stim asta. Asa ca... cum pot sa va ajut? De ce aveti nevoie? Pot sa te imbratisez?

"Ei, lasa! Asa sunt baietii!"

Vrei sa spui ca toti baietii sunt bolnavi mintal? Vrei sa spui ca baietii au stari de spirit care fluctueaza atat de masiv incat intr-o zi sunt atat de deprimati incat declara ca nu mai vor sa fie pe acest pamant, iar in urmatoarea zi stau pe acoperisul casei tale pentru ca le place sa se uite la furtuni si cred ca pot zbura? Aceasta afirmatie, "asa sunt baietii", pur si simplu nu este adevarata.

Ce ar trebui sa spuneti: "Stiu ca el creste si se schimba si trebuie sa fie greu sa intelegeti ce se intampla si cum il puteti sprijini. Deci, cum te pot sprijini eu pe tine? 

"Ii va trece."

Nu asa functioneaza lucrurile. Nu e ca si cum ai face pipi in pat si ai invata cum sa mergi la olita in toaleta pentru baieti mari.

Poate ca va invata cum sa faca fata si sa gestioneze boala, dar este foarte putin probabil sa "creasca si sa treaca de ea". Este un gand frumos si optimist, desigur, dar nu este realitatea. Si, din nou, sunteti atotstiutor? De unde stiti ca acest lucru este adevarat?

Ce ar trebui sa spuneti: "Stiu ca s-ar putea sa fiti ingrijorata de modul in care acest lucru l-ar putea afecta la scoala si pe masura ce creste. Cum pot sa va ajut sa treceti peste asta? 

"Am un prieten care are un prieten al carui copil al fratelui sau sufera de o boala psihica."

Ei bine, e bine de stiut. Cu ce ma ajuta asta? Si pe fiul meu?

Ce ar trebui sa faci: Uite cum sta treaba, daca te oferi sa ii pui in legatura cu un alt parinte care se lupta cu o situatie similara, atunci e in regula. Doar sa stiti ca putem sau nu sa vrem sau sa nu fim pregatiti sa ne conectam. Si da, este frumos sa nu ne simtim atat de singuri in aceasta lupta, pentru ca, oh, Doamne, ne simtim singuri atat de mult timp?

Dar mentionarea ocazionala a celor sase grade de separare fata de cineva care ar putea avea o situatie similara nu ma ajuta cu nimic. Daca cunosti pe cineva care se afla intr-o situatie similara (si prin cunoastere ma refer la faptul ca poti lua legatura cu el printr-un apel, e-mail sau SMS), atunci ar fi frumos sa il intrebi daca ar dori sa fie conectat unul cu celalalt.

"Nu avem cu totii probleme psihice? Nu suntem cu totii un pic nebuni?"

Nu. Va rog sa nu minimalizati trauma, durerea, suferinta, criza, frustrarea, furia si tristetea prin care am trecut incercand sa afirmati ca suntem cu totii "un pic nebuni". In primul rand, se perpetueaza stigmatizarea. In al doilea rand, ma face sa ma simt mica. In al treilea rand, ma doare. Pentru ca se simte ca si cum ai respinge ceea ce trecem noi. Care este purgatoriul.

Ce ar trebui sa spui: "Aud tot mai multe despre bolile psihice la copii. Trebuie sa fie atat de greu. Ce pot sa fac? Cum pot sa te sprijin? 

"Nu ti-e frica de el?"

Nu. Nu mi-e frica. Va rog sa nu faceti presupunerea ca toate persoanele care traiesc cu boli mintale sunt violente si potentiali infractori. Acest lucru nu este adevarat. Majoritatea persoanelor care traiesc cu boli mintale sunt mai degraba victime decat infractori. Asa ca va rog sa nu perpetuati mitul si stigmatul.

Si este dureros sa insinuati ca copilul meu este violent. Fiul meu este tandru si iubitor. Este, de asemenea, bun si generos si multe alte lucruri glorioase. El nu este predispus la violenta sau la a-i rani pe altii. Diagnosticele sale de sanatate mintala nu inseamna automat ca va deveni o persoana violenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil bolnav Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre