Psihologul Cristiana Haica despre donatiile Pampers si bebelusi fericiti

/ / Modificat: 2011-02-24
Psihologul Cristiana Haica despre donatiile Pampers si bebelusi fericiti

A trecut ceva timp de cand am devenit mamica si s-au schimbat multe lucruri de atunci. Datorita evolutiei naturale a tuturor lucrurilor, dar si datorita fiecaruia dintre noi. Acum, mamicile au ocazia sa faca mai multe pentru a schimba viata viitoarelor mamici, decat doar sa dea sfaturi. Pot sa se implice direct in ajutarea acestora in a beneficia de conditii mai bune in primele clipe alaturi de puii lor.

In cadrul campaniei 1 pachet = 1 vaccin, parintii din Romania au avut ocazia, nu doar sa contribuie la salvarea copiilor din zonele de pe glob afectate de tetanos, dar si sa-si sustina propriul oras. Ei au intrat pe pagina de Facebook "Lumea Mamicilor", au participat la mozaicul Pampers si au votat orasul preferat.

In urma voturilor lor, Pampers doneaza maternitatilor din 4 orase mobilier pentru nou-nascuti si scutece Pampers. Multumita sustinerii parintilor din Romania, cea de a doua donatie a ajuns in Timisoara, la Spitalul Clinic "Dumitru Popescu" si la Spitalul Clinic Judetean Nr. 1, iar cea de-a treia a ajuns la Iasi, la maternitatea spitalului "Cuza Voda" si la Spitalului "Elena Doamna". Ultima donatie va ajunge la Brasov in primele zile ale lunii martie.

Donatiile vor ajuta la modernizarea maternitatilor si ajutarea mamicilor in a-si petrece primele clipe alaturi de puii lor. Iata cea mai buna optiune care permite mamicilor sa isi exerseze instinctul matern, instinct pe care diferitii hormoni din corpul mamei sunt programati sa il declanseze la nasterea copilului.

Bebelusi fericiti din prima clipa de viata

Acum sa ne imaginam doua scene diferite:

  • Prima: o mamica se odihneste intr-un salon de maternitate, langa patul ei se afla un patut mai mic in care o mogaldeata doarme. Dar mogaldeata incepe sa se miste, sa isi stranga mutrita necajit, sa lase buzita si incepe sa scanceasca, apoi, dandu-si seama ca mami inca doarme, da drumul la plansul de fomica. Mami se ridica din pat, ia puiul si il pune la san. Bebe suge linistit. Apoi iar nani.

In etapa urmatoare, bebe iar se trezeste, iar lasa buzita si scanceste, dar mamica anticipeaza dorinta copilului, il ia in brate, verifica daca e ceva incomod in scutec, il spala, il schimba si il pune din nou la san.

Dupa o zi-doua mamica deja poate sa isi dea seama care este plansul de scutec murdar, de fomica, de brate. Bebe plange mai putin pentru ca mami este mereu acolo, langa el. Noaptea este liniste si mami e mereu aproape sa il tina pe bebe in brate daca are nevoie sa ii simta caldura si bratele moi si iubitoare.

Scancetele copilului din primele zile de viata activeaza emotiile mamicii, declanseaza reactii la nivel fizic si psihologic – plansul copilului creaza un flux sangiv crescut spre sanii mamei, secretia de lapte se accentueaza si apare instinctul de a lua copilul si a-l duce la san pentru a-l hrani.

  • A doua scena: o sala mare in care se afla multe patuturi in care dorm multe mogaldete. O mogaldeata se trezeste, se foieste si lasa buzita, scanceste si apoi plange. O parte dintre celelalte mogaldete tresar si plang si ele. O doamna imbracata in alb vine repede cu un biberon. Nu e inca ora de alaptat. Apoi bebelusul adoarme, in timp ce pentru alta mogaldeata stomacelul cere lapte. Nu e nimeni acolo care sa sara ca un arc la auzul scancetului, si nimeni care sa ofere la cerere sanul cald si bratul moale care sa cuprinda bebelusul ce isi doreste afectiune. Uneori adoarme obosit de plans si foame.

La ora alaptatului fiecare mogaldeata ajunge in bratele mamicii lui, unii infometati, altii cu burtica plina de glucoza. O sa isi intre ei in ritm cand ajung acasa. Dar pana atunci nu au decat sa scanceasca de dor sau sa planga de foame, totul este dupa program. Ce conteaza, cadrele medicale stiu bine sa aiba grija de bebelusi, mama se odihneste si cei doi pleaca acasa abia cunoscandu-se unul pe altul. Separarea mamei si a bebelusului in maternitate a reusit sa saboteze atasamentul initial intre mama si copil, iar mama va trebui sa ia lectii despre cum e sa fii mamica abia dupa ce ajunge acasa.

Cercetarile arata ca este foarte importanta alaptarea din primele momente dupa nastere, pentru stimularea secretiei lactate si prelungirea perioadei in care copiii sunt alaptati, alaptarea aducand beneficii atat mamelor cat si copiilor. In acelasi timp reprezinta o importanta sursa de economii pentru sistemul de sanatate si pentru angajatori.

Studiile au demonstrat ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, sindrom de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.

Alegerea acestui sistem rooming-in, mamele petrecand timpul alaturi de bebelusii lor post-partum, scade rata abandonului bebelusilor in maternitate, scade posibilitatea neglijarii copilului si a abuzurilor impotriva copiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre