Pe scena TIC se traiesc cele mai frumoase „Amintiri din copilarie“

/ / Modificat: 2024-02-27
Pe scena TIC se traiesc cele mai frumoase „Amintiri din copilarie“

Luna martie aduce un nou spectacol in repertoriul Teatrului Ion Creanga. „Amintiri din copilarie“ are avanpremiera si premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piata Amzei nr. 13. Spectacolul marcheaza, in acelasi timp, inceputul celei de-a doua editii a evenimentului „Luna lui Ion Creanga – Povesti si Amintiri din copilarie“.

Ion Creanga nu este doar scriitorul care a inspirat numele Teatrului, ci a si motivat, deopotriva, crearea unui eveniment care sa-i celebreze opera asa cum se cuvine. „Luna lui Ion Creanga – Povesti si Amintiri din copilarie“ se desfasoara intre 1 si 31 martie, la Sala Mare (Str. Piata Amzei nr. 13) si la Sala Mica (Str. Biserica Amzei nr. 21-23), si are scopul de a sarbatori, atat prin reprezentatii teatrale, cat si prin ateliere creative, mostenirea pe care ne-a lasat-o autorul „Ursului pacalit de vulpe“, al „Pungutei cu doi bani“ sau al nemuritoarelor „Amintiri din copilarie“.

Desi au trecut aproape 150 de ani de la publicarea scrierilor autobiografice, felul in care au fost evocati dulcii ani ai vietii continua sa fie, si azi, o sursa de inspiratie pentru regizori. Copilaria, cea mai frumoasa perioada a existentei, in care joaca este unica grija, iar inocenta si predispozitia spre veselie singurele „capricii“, nu a fost nicicand mai savuros redata ca in „Amintiri“. Pofta de vorba a personajelor, forta vizuala a intamplarilor si umorul care reiese din toate acestea au in continuare acelasi farmec.

Regizat si cu un scenariu imaginat de Dan Tudor, actuala dramatizare a „Amintirilor din copilarie“ are fantezie, umor, muzica. Adresata intregii familii, ea pune in scena intr-un mod creativ si unic un text care, desi clasic, deschide noi posibilitati de abordare. Cum s-a raportat regizorul Dan Tudor la referintele originale si ce inseamna, pentru el, acest proiect aflati din declaratia de mai jos:

„Chiar daca am regizat, pana acum, peste o suta de spectacole, acest proiect inseamna pentru mine ceva extrem de important. Ma consider un privilegiat sa fiu atat de aproape de universul lui Ion Creanga, sa-l reinteleg cu ocazia asta, sa ma pot reintoarce in lumea primilor ani ai vietii, prin intermediul celui care a inteles cel mai bine aceasta perioada a existentei, copilaria. Mi-am dorit sa realizez spectacolul ca si cand as fi mers cu mine, mic, de mana, la teatru si, avand reperele de azi, cel mic sa imi atraga atentia legat de ce intelege si ce nu. Spectacolul are umor, are fantezie, are bucurie... Aceste elemente s-au regasit in fiecare moment al crearii lui – de la repetitii pana la ultimul snur. Se adreseaza nu doar copiilor, ci intregii familii.”

Cand a inceput sa scrie „Amintiri din copilarie“, Ion Creanga avea 43 de ani – varsta la care, mai discret ori mai evident, nostalgia incepe sa-si faca loc in abordarea stilistica. In cazul scrierilor autobiografice, nostalgia este motivata de revizitarea, prin intermediul memoriei, a locurilor unde a crescut, de evocarea oamenilor cu care a interactionat. Aceasta calatorie in trecut este insotita de o serie de emotii, pentru ca sunt activate zone specifice ale creierului. Rememorand primii ani ai vietii, se creeaza nu doar noi legaturi neuronale, cat si noi tipare. Spectacolul „Amintiri din copilarie“ sugereaza, prin elementele neurografice subtil folosite in estetica decorului si a costumelor, nu doar ideea unei reintoarceri in timp, ci si gandul construirii unei noi realitati, dominata de optimism. Realizata de Alina Herescu, scenografia imbina referintele traditionale cu insertii inovatoare, si are, astfel, un efect unic asupra privitorului.

Coregrafia semnata de Florin Fieroiu, la randul ei, fluidizeaza trecerea de la o scena la alta si inspira imaginea unui prezent continuu, un prezent in care jocul actoricesc se imbina cu cantecul si dansul, o calatorie in trecut adusa in actualitate prin detalii care tin de retorica optimismului – bucurie, veselie, incredere. Muzica originala, creata de Dan Tudor, si orchestratia asigurata de Vlad Cretu fac din „Amintiri din copilarie“ o experienta teatrala complexa si inedita in acelasi timp, o experienta care nu ar putea fi posibila fara talentata echipa de actori din distributie. Fie ca e vorba de Nica, de Smaranda, de Marioara sau de Irinuca, fiecare personaj beneficiaza de o varianta de creatie actoriceasca unica, memorabila. Toate, impreuna, vor da viata pe scena Teatrului Ion Creanga unor „Amintiri“ de neuitat. 

Biletele pentru reprezentatiile din luna martie a „Amintirilor din copilarie“, de la Sala Mare (Piata Amzei nr. 13), au fost puse in vanzare si pot fi achizitionate de pe platformele Entertix si Myticket.

AMINTIRI DIN COPILARIE

Echipa de creatie:
Regia si scenariul: Dan Tudor
Scenografia: Alina Herescu
Coregrafia: Florin Fieroiu
Muzica originala: Dan Tudor
Orchestratia muzicala: Vlad Cretu

Distributia:
Nica: Alexandru Prica
Smaranda: Cerasela Popescu
Marioara: Alexandra Velniciuc
Stefan Apetrei: Marius Nanau
Irinuca, Pupaza: Andreea Mera
Parintele Ion, Cucul: Cristian Boeriu
Mos Vasile: Ionut Antonie
Smarandita: Ioana Bindac
Dascalul: Oliviu-Cristian Bughiu
Mogorogea: Marius Boboc
Mariuca: Ana Toda

Categoria de varsta: 6+
Durata: 70 min

INFORMATII SUPLIMENTARE

www.teatrulioncreanga.ro
Facebook.com/TeatrulIonCreanga
Instagram.com/TeatrulIonCreanga

Teatrul Ion Creanga este o institutie publica de cultura subordonata Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Parteneri de stagiune: Entertix.ro, Shakespeare School, Editura Didactica Publishing House, Societatea de Transport Bucuresti, Complete Beauty, Fabrica de emotii | Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Agerpres, Zile si Nopti, Spotmedia, BookHUB, GoKid, Forbes Kids, Moderndads.ro, Paptot, Qbebe, Social Moms, Cult-ura.ro, Theatrum, Mommy HAI | Monitorizare media: mediaTRUST | Spectacol recomandat de Radio Itsy Bitsy FM.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spectacole copii

Articole recomandate

Citeste si despre