Obezitatea

/ / Modificat: 2004-11-23
Obezitatea

 
Prin obezitate se intelege o stare anormala ce se caracterizeaza prin aceea ca in organism se depoziteaza o cantitate mai mare de grasimi decat este necesara pentru desfasurarea in conditii optime a functiilor sale. Obezitatea este o tulburare cronica de nutritie cu ample consecinte asupra starii de sanatate, esteticii si longevitatii. Se traduce printr-un exces de greutate si marirea grosimii cutei pielii (cresterea tesutului grasos subcutanat).

Obezitatea este cea mai frecventa tulburare de nutritie la adolescent. Nu exista diferenta de frecventa intre cele doua sexe.

In aprecierea obezitatii trebuie sa se tina seama de aspectul, greutatea si inaltimea copilului si parintilor sai, de cuta grasimii. Dupa unele definitii se considera obezitate cand greutatea reala a copilului depaseste cu 20% greutatea ideala.

Supraincarcarea grasoasa se datoreaza:
- fie cresterii dimensiunilor adipocitelor (celulele de stocaj ale grasimilor) fara cresterea numarului de celule adipoase; incepe de obicei la varsta adulta;
-fie cresterii dimensiunilor celulelor adipoase, alaturi de care se constata si o crestere numerica; debuteaza in copilarie.

Cresterea in greutate poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent se observa: in primul an de viata; intre 5 si 6 ani; in adolescenta. Majoritatea copiilor sunt "plinuti" la pubertate, dar apoi revin la dimensiunile normale.
Se deosebesc mai multe tipuri de obezitate.


Obezitatea precoce (inainte de 5 ani)

se datoreaza pe de o parte unor practici gresite in alimentatia sugarului si copilului mic si pe de alta parte unui comportament particular al mamei. Este vorba de mama preocupata tot timpul daca sugarul a mancat tot si cat mai mult si care foloseste hrana ca "linistitor" pentru a calma copilul, iar uneori prin "dadacirea" si alimentatia excesiva a acestuia, incearca sa compenseze unele emotii, frustrari, intamplari nefericite. De multe ori este vorba de ecuatia dragoste = hrana. Mama mareste numarul biberoanelor si al concentratiilor de lapte, introduce precoce si permanent cerealele si dulciurile, este foarte incantata cand sugarul mananca mult si este "gras si frumos�. Sugarii si copiii supraponderali se dezvolta motor mai incet, se misca putin iar cand se imbolnavesc fac forme mai grave.

Masurile de prevenire sunt foarte importante. Mai intai trebuie stiut ca este de preferat alimentatia la san. Alimentele solide nu se introduc inainte de 4-6 luni. Nu se pun alimente solide in biberon. La sugarii care cresc prea mult in primele luni se va evita introducerea de cereale (cereale instant, grisul, biscuitii etc.) si excesul de dulciuri. La copilul mic se evita meniuri cu alimente cu valoare calorica mare (cartofii prajiti, grasimile animale, prajiturile, mezelurile etc).

Se va face un program zilnic cu plimbari, iar la copilul dupa un an pe langa tinerea lui cat mai mult afara se vor promova activitati fizice (jocuri, societate cu copii).


Obezitatea infantila (scolarul 6-12 ani)

poate avea cauze multiple. Una din cauzele frecvente ale obezitatii scolarului mic il constituie lipsa de activitate fizica. In mentalitatea multor familii din Romania performantele scolare constituie un obiectiv permanent si predominant. Chiar daca nu este "ajutat" de un adult, un scolar are de "invatat" acasa atat de mult incat nu mai ramane timp pentru joc in aer liber. Alteori, chiar daca "termina" cu lectiile timpul liber este folosit pentru vizionare la televizor. Mai ales la orase, copilul scolar in afara de invatat si vizionarea televizorului nu mai are timp pentru altceva.

In acelasi timp in unele cazuri copilul este alimentat necorespunzator. Din graba sau din anxietate copilul refuza sa manance sau "ia ceva in gura", dimineata, nu-si consuma "gustarea" data la scoala, la pranz vine acasa si daca este singur se "autoserveste". Rezultatul este ca scolarul respectiv mananca rar, ca hrana cea mai consistenta este consumata seara si nu in prima parte a zilei, cand este perioada de activitate.

Pe langa acesti factori in multe cazuri de obezitate cauzele se gasesc in tulburari psihice reactionate (dificultati scolare, culpabilizarea copilului la noul esec scolar, neintelegeri intre parinti, pubertate precoce, gelozie fata de alt frate, deces in familie, boli, interventii chirurgicale etc.). Copilul se refugiaza in sine, devine adesea taciturn, mananca tot timpul. Sunt surogate cu care-si rezolva situatii conflictuale. Obezitatile care survin intr-un cadru nevrotic sunt mai dificil de rezolvat. In cadrul clasei sau a grupului de cartier scolarii obezi sunt frecvent tinta ridiculizarii.


Obezitatea la adolescenti

devine o problema cu implicatii multiple (fizice, psihice, sociale). Adolescentii obezi sunt ingrijorati de "cum arata" si pentru ca nu se pot incadra standardului de grup.

Baietii obezi pot prezenta: mameloane mari (hipertrofiate ), striuri albe (vergeturi) pe abdomen si flancurile trunchiului si penis disproportionat de mic. Aspectul fizic general, neputinta de a participa la toate activitatile de grup, nonperformantele si inactivitatile fizice.

Fetele: In general la aceasta varsta adolescentele sunt preocupate de modul cum arata si de a fi in pas cu grupul (dans, imbracaminte, diverse reuniuni etc). Adolescentele obeze traiesc insa un sentiment al neadecvarii. Insertia sociala, legaturile afective cu membrii grupului (clasei) sunt mai dificile. Pe langa disarmoniile fizice determinate de obezitate (sani voluminosi si uneori diformi, trup fara talie, solduri si coapse disgratioase, uneori vergeturi) se adauga neputinta de a se imbraca corespunzator varstei.


Tratamentul

obezitatii la copil comporta anumite conditii speciale. Organismul copilului si adolescentului, in crestere, limiteaza sau exclud anumite procedee terapeutice aplicabile la adult. Este interzisa restrictia alimentara totala. In cazul impunerii unui post total, organismul infantil, in crestere, pierde numai 50% pe seama grasimii corporale. Restul scaderii in greutate se face pe seama masei corporale lipsita de grasime.

Dieta trebuie sa fie saraca din punct de vedere caloric, dar este absoiut necesar sa contina toate principiile nutritive necesare cresterii organismului infantil. Se aleg potrivit varstei, traditiilor locale si standardului economic al familiei alimente sarace caloric, dar variate si cu o compozitie care sa asigure principiile de baza ale alimentatiei organismului in crestere (proteine, minerale, vitamine). Dieta trebuie asociata cu un program intensiv de exercitii fizice. Supravegherea medicala trebuie sa fie asigurata cel putin 5-6 luni, cu controale la fiecare 4 saptamani.

Iata cateva sfaturi in tratamentul obezitatii la scolar si adolescent:

1. Incurajati copilul sa manance la ore regulate. Insistati sa manance la masa de dimineata; in acest fel prin activitatea din timpul zilei, se ard toate hidrocarbonatele si astfel depunerile sunt scazute. Se prevad 3 mese principale (dimineata, pranz si seara), din care masa de seara sa fie putin copioasa. Gustarile (ora 10 si dupa amiaza) trebuie sa fie cu valoare calorica mica, de preferat ca cel putin una din ele sa fie din fructe.

2. Fixati obiective realiste de scadere in greutate de 500 g -1 kg pe luna pentru ca sa apara o tinta mai usor de atins de catre adolescent.

3. Procurati un tabel cu inaltimea si greutatea copiilor de la 0 la 20 de ani si un tabel cu valoarea calorica a alimentelor. S-a dovedit eficace principiul unei diete "sarace in calorii, dar la alegere in ce priveste compozitia". Singurul principiu dietetic este respectarea stricta a cantitatii de calorii (limita superioara va fi stabilita de medic sau de un tabel). In rest, alimentele vor fi consumate, in mare parte la alegere. Lista cu alimente interzise va fi foarte scurta. In general nu se va interzice deloc sau interdictiile vor fi foarte putine,in ce priveste consumul anumitor alimente. In schimb, se va sublinia importanta unui aport de lichide abundent dar sarac sau total lipsit de calorii. De asemenea se va sublinia importanta alegerii cu discernamant a alimentelor inca din momentul cumpararii. De asemenea se va alege modul de pregatire pentru o bucatarie corecta, fara adaosuri care sa mareasca valoarea calorica (prajire in grasimi animale, sosuri, sare in exces etc.). Copilul va fi scutit de un plan dietetic inflexibil, unilateral si departe de realitate. Reducerea ratiei calorice este urmata adesea de monotonia ofertei alimentare. Se repeta unele mese cu valoare calorica mica, iar unele alimente cu continut bogat in calorii sunt excluse cu desavarsire in meniul copilului.

4. Este nevoie de un plan zilnic al activitatii copilului sau adolescentului in care pe langa pregatirea lectiilor, orele de masa si de somn sa se introduca un program de educatie fizica. Acest program se fixeaza in functie de varsta si capacitatea copilului. Un program va dura 10-15 minute si va fi executat de doua ori pe zi. Toate exercitiile vor fi astfel alese incat sa solicite functia circulatorie si sa poata fi executat la domiciliu. Fizioterapia urmareste stimularea dorintei de miscare, redusa la copilul obez si se bazeaza pe intentia de a trezi dorinta de a efectua activitati sportive. Scolarul se misca bine in jocul cu alti copii, in timp ce adolescentul poate practica, in orele libere si in vacanta un sport adecvat varstei: dansul ritmic, drumetia, alpinismul, baschetul, voleiul, handbalul etc. Inotul, schiul, patinajul si dansul ritmic se pot practica atat de scolar, cat si de adolescent.

5. Furnizati suportul psihosocial al obezului, indeosebi adolescentul se simte diferit fata de grupul sau, incurajati includerea lui in grupuri care au intre ei si alti obezi, preocupati de aceleasi probleme. Incercati sa depistati si sa corectati cauzele care pot favoriza obezitatea si marginalizarea adolescentului in grupul din care face parte (restrictii exagerate in ce priveste contactul social si afectiv atat in familie cat si in afara, culpabilizari inutile, contradictiile parintilor in ce priveste educatia etc). Copilul sau adolescentul trebuie sa nu lancezeasca, ci sa duca o viata activa, treptat independenta si sa capete identitatea varstei respective.

In tratamentul obezitatii la copil si adolescent nu se recomanda medicamentele.


Alimente indicate si alimente contraindicate in obezitate


CE ALIMENTE  NU TREBUIE SA CONSUME COPILUL OBEZ
Cartofi prajiti, alune, nuci, placinta, prajituribomboane, zahar, miere, gem, stafide, jeleuri, covrigi, gogosi, chips, peste prajit, legume prajite, budinca, bacon, slanina, costita, siropuri, creme, bauturi racoritoare cu zahar, cereale cu zahar, clatite, napolitane.

CE ALIMENTE POATE CONSUMA UNEORI (OCAZIONAL) COPILUL OBEZ
Inghetata, unt de arahide, conserve de carne, hot dogs, serbet, iaurt cu fructe, branza, supe-crema, pizza, lasagne, macaroane cu branza, paine integrala, carnati, hamburger, biscuiti, omleta cu branza.

CE ALIMENTE  POATE SA CONSUME COPILUL OBEZ
Lapte degresat, salata verde, fructe proaspete si conservate fara zahar, legume, oua, peste fara ulei, carne (vita, slaba de porc), pui fara piele, muraturi, cereale fara unt, paine neagra (de preferat Graham), mamaliga, macaroane, orez, cartofi (nu prajiti), branza de vaci, telemea de vaca desarata, ridichi, ardei, castraveti, andive, praz, ceapa verde, spanac, conopidavarza, fasole verde.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre