De Ziua internationala a drepturilor copilului, desfasuram una dintre lectiile programului Legisman!

/ / Modificat: 2023-11-20
De Ziua internationala a drepturilor copilului, desfasuram una dintre lectiile programului Legisman!

Asociatia Legisman pentru Educatie si Dezvoltare anunta ca ofera tuturor profesorilor si specialistilor din domeniul educatiei juridice o lectie extrasa din programul Legisman, cu ocazia celebrarii Zilei internationale a drepturilor copiilor, sarbatorita in toata lumea pe 20 noiembrie.

Programul Legisman cuprinde cartea „Invata cu Legisman – care-i treaba cu regulile”, scrisa pentru copii de Bianca Opris, avocat, precum si doua auxiliare concepute pentru invatamantul primar, realizate pe principiul „design learning”: caietul elevului si ghidul facilitatorului. Programul este completat de un „board game” complex, instrument cu ajutorul caruia copiii invata ludic despre cum functioneaza legile, dar isi insusesc si cuvinte noi in vocabular – „pledoarie”, „perchezitie”, „sentinta”, etc.

„Desfasor ateliere de educatie juridica in gradinite si in scoli, oferind copiilor informatii juridice adaptate nivelului lor de dezvoltare, astfel incat ei sa fie pregatiti, mai tarziu, sa faca propriile alegeri in acord cu busola lor interna. Aceasta este esenta programului Legisman! Oferim astazi una dintre lectiile din program, pentru ca tot mai multi copii sa cunoasca, sa inteleaga si sa aprecieze importanta existentei drepturilor in viata lor. Prin sugestiile lectiei, copiii vor constientiza, prin joc, aplicarea drepturilor in viata lor de zi cu zi”, declara Bianca Opris, avocat, autoarea lui Legisman.

bianca opris

Lectia poate fi descarcata de pe site-ul ALED, aici: https://aled.ro/resurse/

Durata recomandata a lectiei este de 45 de minute, insa aceasta poate fi depasita daca ea este desfasurata in afara scolii, in spatii potrivite activitatilor extrascolare. Pentru ca ea contine indrumari detaliate, propuneri de joc si material didactic, lectia poate fi organizata de orice profesor, indiferent de specializare (profesor pentru invatamantul prescolar, primar sau chiar gimnaziu). Profesorii care doresc indrumari pentru continuarea programului in cadrul orelor de dezvoltare personala, educatie civica, in cadrul unui optional sau ca parte a planificarii activitatilor din saptamana „Scoala altfel”, sunt invitati sa contacteze echipa Asociatiei Legisman pentru Educatie si Dezvoltare.

Ziua internationala a drepturilor copilului este celebrata in toata lumea pe 20 noiembrie, cand a fost adoptata Conventia cu privire la drepturile copilului, semnata de 196 de state care si-au luat angajamentul sa apere drepturile copiilor. Tratatul a fost ratificat si de Romania in anul 1990.

„Astazi, avem privilegiul de a ne opri si de a reflecta la importanta respectarii drepturilor copiilor de pretutindeni. Am scris pentru ei cu dragoste, cu empatie si cu respect. Va invit sa descarcati si sa implementati aceasta lectie, onorandu-i astfel pe copii!”, adauga Bianca Opris.

Asociatia Legisman pentru Educatie si Dezvoltare este persoana juridica, nonprofit, independenta, apolitica, fara scop lucrativ. Misiunea ALED este de a actiona in interesul copiilor si tinerilor prin promovarea unui set de valori si principii, plecand de la mecanismele de reglare volitiva prin integrarea normelor de etica si comportamente pro sociale, care vor contribui la dezvoltarea unor abilitati de viata, atitudini si valori pe care actualii copii si tineri, viitori adulti, le vor putea aplica in viata de zi cu zi. Scopul ALED este de a raspunde urmatoarelor nevoi ale copiilor si tinerilor: nevoia de educatie pentru gestionarea emotiilor; nevoia de relationare eficienta in contexte de viata cotidiana – familie, clasa, scoala, grup de prieteni, comunitate; nevoia de a invata gestionarea conflictelor in grupurile de apartenenta si de a rezista la presiunea grupului; nevoia de a combate violenta si fenomenul de hartuire (bullying); nevoia de pregatire pentru diferitele momente si praguri ale vietii.

Va asteptam alaturi de noi!

Bianca Opriș - https://www.facebook.com/profile.php?id=100086716545440

Învață cu Legisman - https://www.facebook.com/Copiiisilegea

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre