Craciunul cu burtica

/ / Modificat: 2007-12-17
Craciunul cu burtica


 Doar pentru ca esti insarcinata, nu inseamna ca trebuie sa pierzi toata distractia de Craciun. Foloseste cele 10 trucuri recomandate de noi care te vor ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri de perioada sarbatorilor. Meriti!

1. Savureaza mancare

  • Carnea de curcan este sigura si foarte hranitoare, dar asigura-te sa fie dezghetata bine inainte de a o gati si, de asemenea, gateste-o bine ca sa eviti riscul de infectare cu salmonela si toxoplasmoza. Consuma multe legume – contin multe fibre, un remediu ideal pentru constipatia care apare in aceasta perioada de la mancarurile grele
  • Evita alunele daca tu sau partenerul tau aveti un istoric de eczema sau astm in familie.
  • Daca ti-e pofta de tort asigura-te ca nu contine oua crude.
  • Evita inghetata facuta acasa, frisca si bezelele deoarece acestea contin oua crude sau gatite moi in care pot exista bacteriile ce provoaca salmonela.
  • Daca ai de gand sa mananci branzeturi, asigura-te ca toate produsele de acest gen sunt pasteurizate


2. Un Craciun fara stres

Este usor sa fii acaparata de pregatirile de Craciun si sa sfarsesti prin a fi stresata. Acest lucru nu este deloc benefic nici pentru tine, nici pentru micutul din burtica. Studiile arata ca stresul din timpul sarcinii duce la o dezvoltare mai lenta a abilitatilor motorii si mintale in primul an de viata.


Roaga cat mai multe persoane sa te ajute cu cumparaturile si, daca poti, pregateste un Craciun simplu anul acesta si petrece-l cu cateva persoane dragi care vor face tot ce le va sta in putere ca sa te ajute sa eviti orice sursa de stres.

3. Tine picioarele ridicate

Petrecerile si cumparaturile de Craciun pot sa cauzeze umflarea gleznelor (edeme). Cand mergi la cumparaturi fa pauze - aseaza-te si respira, iar la petreceri cere un scaun pe care sa te poti odihni din cand in cand.

Ridica-ti picioarele in fiecare zi. Lasa-te pe spate si ridica picioarele in asa fel incat sa fie mai sus decat pieptul tau ca sa permita o buna circulatie a sangelui din glezne si picioare. Bea multe lichide si evita mancarea sarata pentru a preveni retinerea apei in organism. Umflarea picioarelor este un simptom al preeclampsiei asa ca, in caz ca acest simptom se agraveaza, trebuie sa mergi la medic.

4. Ai grija de spatele tau

In timpul sarcinii, toate ligamentele tale se inmoaie pregatindu-se pentru nastere si este usor sa te ranesti la spate daca nu esti atenta. Nu cara greutati – roaga-l pe partenerul tau sa te ajute la cumparaturile grele, dar, daca trebuie sa ridici ceva, nu uita sa tii greutatea aproape de corp si sa indoi genunchii, nu spatele.

5. Evita arsurile la stomac

O arsura in piept dupa masa poate fi o reactie a stomacului tau; ceea ce se intampla foarte frecvent in timpul sarcinii deoarece valva musculara de la intrare in stomac se relaxeaza. In plus, copilul si uterul care sunt in permanenta crestere preseaza pe stomacul tau. Nu manca mult la cina si evita mancarurile bogate in grasimi, condimente si ciocolata sau citricile.

6. Nu exagera

Craciunul te poate epuiza chiar si cand nu esti insarcinata. Ia-o usor anul acesta si odihneste-te cat mai mult. Sarcina iti solicita organismul pentru ca trebuie sa depuna mai mult efort ca sa il sustina pe micutul din burtica si este normal sa te simti mai obosita decat de obicei

Alte trucuri

7. Ai grija cu alcoolul

Alcoolul in timpul sarcinii ii poate dauna copilului tau deoarece tot ce bei tu ajunge la el prin placenta asa ca ai mare grija. Inlocuieste bauturile alcoolice cu suc natural facut acasa sau cu ceai.

8. Ai grija de tine

Daca familia si prietenii te intreaba ce vrei sa iti daruiasca de Craciun, sugereaza-le sa cumpere uleiuri de baie, lotiuni de corp sau creme pentru masaj. Masajul este o modalitate excelenta de a ameliora durerile de spate si te ajuta sa te relaxezi si sa te concentrezi asupra ta si asupra copilului tau.


Specialistii in aromaterapie te sfatuiesc sa eviti uleiurile esentiale in primele 12 saptamani si dupa aceea sa folosesti numai uleiuri sigure cum ar fi cele de portocale, lamaie, gref (care iti dau energie), ylang ylang si lemn de santal (pentru relaxare).

Daca ai nedumeriri, cumpara un amestec special conceput pentru uz in perioada sarcinii. Adauga 2-3 picaturi de ulei intr-o baie fierbinte, aseaza-te pe spate si relaxeaza-te.

9. Vorbeste cu copilul tau

Craciunul pentrecut in timpul sarcinii este unul special si vei vedea ca te vei concentra din ce in ce mai mult asupra bebelusului tau din burtica. Puteti sa va apropiati si mai mult ascultand impreuna cateva colinde de Craciun. Astfel, il determini si pe el sa intre in spiritul sarbatorilor.

Dupa 24 de saptamani, creierul bebelusului se dezvolta rapid si unii experti considera ca ii poti stimula dezvoltarea punandu-i muzica si vorbind cu el chiar daca se afla inca in pantece.

10. Acorda-ti timp pentru exercitii

Cand te simti suprasolicitata de perioada sarbatorilor, fa-ti putin timp pentru cateva exercitii fizice. Multe studii au aratat ca exercitiile moderate in timpul sarcinii sunt benefice.

Mersul, inotul si yoga pentru femeile insarcinate sunt cele mai sigure forme de exercitii fizice pe care le poti practica.

Trucuri pentru fiecare trimestru de sarcina

Primul trimestru

Daca ai greturi, roaga pe cineva sa gateasca in locul tau si mananca paine prajita ca sa nu ti se faca rau.

Al doilea trimestru

Profita de aceasta perioada a sarcinii si pune-ti in valoare burtica in haine de petrecere pentru femei insarcinate. Cumpara ceva sexy care sa ti se potriveasca pana la sfarsitul sarcinii.

Al treilea trimestru

Mesele bogate iti vor provoca indigestie asa ca mananca putin si des.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Craciun copii

Articole recomandate

Citeste si despre