12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!

/ / Modificat: 2023-09-11
12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!

Inceputul unui nou an scolar se dovedeste de multe ori mai stresant pentru parinti decat pentru copii. In timp ce unii elevi pot fi entuziasmati de reintalnirea cu colegii sau de mutarea intr-o alta scoala, cu prieteni si profesori noi, mamicile lor se dau peste cap sa planifice si sa organizeze totul din timp.

Iti prezentam, mai jos, cateva sfaturi utile pentru a avea un an scolar fara stres!

1. Mancarea pentru pachet trebuie sa fie consistenta si usor de preparat

Ca orice mamica, vrei sa ii oferi copilul tau tot ce este mai bun. Nu pierde timpul sa creezi sandvisuri demne de o expozitie culinara.

Asigura-te doar ca mancarea pe care i-o pui la pachet are toate elementele nutritive de care are nevoie. Totodata, organizeaza-te astfel incat sa nu pierzi timpul dimineata cu pregatitul lor. Poti sa le ambalezi in folie alimentara cu o seara inainte.

Iata ce alimente ar trebuit sa contina pachetul pentru scoala:

- Un fruct

- Legume

- O sursa de proteine (carne slaba, oua, carne de pasare, nuci sau legume)

- Fibre (paine integrala, cereale integrale, orez, paste)

- O sursa de calciu (iaurt, lapte sau branza)

- O sticla cu apa plata

2. Sorteaza rufele din timp

Odata cu reinceperea scolii, vei avea din ce in ce mai mult haine de spalat si de calcat. Cu siguranta, nu iti doresti sa dea pe dinafara cosul cu rufe, inainte sa apuci sa speli sosetele murdare si uniformele patate.

Prin umare, reorganizeaza programul, astfel incat sa apuci sa speli totul la timp. Instruieste-ti membrii familiei sa intoarca toate hainele pe dos, inclusiv sosetele, pentru a evita ca murdaria sa se imprime adanc in fibra.

Tine un cos separat pentru haine albe, unul pentru haine colorate, in nuante deschise si altul, pentru haine negre si rosii.

3. Stabileste un program pentru dimineata

Cand totul este organizat ca la carte, diminetile devin foarte usoare. Cu uniforma, ghiozdanul si pachetul pentru scoala pregatite cu o seara inainte, nu-ti mai ramane decat sa-ti trezesti copilul, sa il rogi sa se spele si sa se imbrace si apoi sa ii servesti micul dejun. Nu uita sa zambesti, copilul tau va iesi pe usa la timp, plin de voie buna.

4. Reorganizeaza-ti treburile casnice in perioada evaluarilor/testelor 

Daca ai standarde inalte legate de ordine si curatenie, aminteste-ti ca nu trebuie sa calci mereu cearsafurile, oricum se vor sifona in timpul dormitului. Renunta la acele obiceiuri care iti consuma timp inutil. In perioada evaluarilor, educatia copilului trebuie sa devina prioritatea ta. Fa-ti mai mult timp pentru a-l ajuta cu temele, sau pentru a recapitula impreuna materia.

5. Cronometreaza timpul

Cand iti zoresti copilul sa ajunga la scoala sau vrei sa citeasca fara sa se grabeasca, ceasul devine o unealta folositoare. Invata-l sa citeasca orele si sa respecte intervalele de timp asociate fiecarei sarcini. In felul acesta, il vei invata sa devina organizat.

6. Respecta micul dejun

O masa de dimineata consistenta si sanatoasa ii ofera copilul tau energia de care are nevoie pentru o noua zi de scoala. Un bol cu cereale integrale amestecate cu seminte crude si alte fructe uscate, peste care se toarna lapte, este mereu binevenit.

7. Lasa-ti copilul sa invete din greseli

Nu te astepta la un comportament exemplar din partea copilului tau. Regulile scolii, asteptarile parintilor si ale profesorilor, testele pe care trebuie sa le sustina, toate acestea exercita o presiune uriasa asupra copilului. Fii gata sa il sustii, indiferent de problemele pe care le are, de la dificultati de invatare pana la probleme de relationare cu colegii.

8. Tu esti cel mai bun profesor pentru copilul tau

Invatarea incepe de acasa, iar starea de spirit a copilului tau ii influenteaza capacitatea de invatare. Atitudinea pozitiva este cel mai bun lucru pe care poti sa-l inspiri copilului tau.

9. Eticheteaza lucrurile copilului

Pune etichete pe toate cartile si caietele, inclusiv pe ghiozdan si echipamentul de sport. Incurajeaza-ti copilul sa se imbrace singur acasa, pentru a se putea descurca si la scoala atunci cand trebuie sa se schimbe. Explica-i notiunea de "obiect pierdut", pentru a-si putea gasi propriile obiecte atunci cand se ratacesc.

10. Reguli si modele de comportament

Toate scolile au un regulament de ordine interioara, prin care se urmareste aplicarea unor reguli de bun-simt si mentinerea unui comportmanet adecvat. Aceste reguli nu sunt diferite de ceea ce a invatat copilul acasa.

Incurajeaza-l sa respecte aceste reguli, asa cum le respecta pe cele de acasa. In cazul copiilor din clasele mai mari, se pune accent pe munca in echipa si respectarea instructiunilor date de profesori.

Ca mama, ai datoria ta sa ii amintesti copilului ca anumite comportamente sunt inacceptabile si ca regulamentul scolii este unul echitabil.

11. Atentie la paraziti

Chiar daca nu te-ai confruntat pana acum cu o astfel de problema, trebuie sa fii constienta ca orice se poate intampla oricand. Pana si raspandirea paduchilor in scoala. Acesti mici paraziti sunt foarte sacaitori si provoaca disconfort fizic si emotional, chair daca nu reprezinta un pericol real pentru sanatatea copilului. Paduchii se elimina foarte usor cu ajutorul sampoanelor si solutiilor speciale, comercializate in majoritatea farmaciilor.

12. Fa totul cu o seara inainte

Una dintre legile lui Murphy spune ca daca un lucru are sanse sa mearga rau, va iesi rau. Altfel spus, de ce ti-e frica, nu scapi.

Scapa de stresul primei zile de scoala pregatind totul cu o seara inainte: hainele, lenjeria, sosetele, pantofii, ghiozdanul pentru scoala.

Intr-unul din buzunarele rucsacului, pune o pereche de sosete si o bluza de schimb, in cazul in care copilul se uda accidental la baie.

Incarca-ti din timp acumultorii de la camera foto, verifica daca mai ai spatiu pe cardul de memorie si fii gata sa faci poze. Nu uita sa-ti incarci mobilul, in cazul in care te lasa camera foto.

Tu cum ii asiguri copilului tau un an scolar bun? Ce metode speciale ai pentru a te organiza eficient? Scrie-ne opinia ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Cum sa-l pregatesti pe copilul tau pentru prima zi de gradinita

Cum sa dezvolti capacitatea de lectura a copilului: 10 sfaturi care nu dau gres

Back to school: o suta de sfaturi utile pentru tine si copilul tau

8 sfaturi de la mamici pentru inceputul de an scolar

Ghid pentru fiecare an de scoala al copilului

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii Alimentatie scolari Program scoala Organizare an scolar mamici

Articole recomandate

Citeste si despre