Dr. Ana Culcer, semnal de alarma despre greselile parintilor, care duc la tulburari de alimentatie la copii

/ / Modificat: 2022-04-20
Dr. Ana Culcer, semnal de alarma despre greselile parintilor, care duc la tulburari de alimentatie la copii

O alimentatie echilibrata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa si imunitatea copiilor. Din nestiinta, din exces de zel, din teama sau pentru ca nu sunt incurajati sa faca alegerile corecte, parintii fac de multe ori greseli care pot duce, mai tarziu, la tulburari de alimentatie la copii, ce pot avea efecte nedorite pe termen lung. Dr. Ana Culcer, medic pediatru cunoscut in Romania, cu o experienta de zeci de ani, trage un semnal de alarma privind erorile in alimentatia sugarilor si a copiilor.

Consumul de zahar, o problema chiar si la sugari

Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog, doctor in stiinte medicale si cu o activitate de peste 50 de ani, a aratat ca problema cea mai mare in alimentatia copiilor este consumul unei cantitati mari de zahar. Acest obicei nefast incepe, din pacate, inca de cand copilul este sugar, prin introducerea laptelui formula chiar si cand acest lucru nu s-ar impune.

„Avem in fata noastra o populatie obeza. Totul pleaca de la alimentatia nesanatoasa si totul incepe de la nasterea copilului, cand i se baga lapte praf. Nu exista mama sa nu poata alapta, decat daca are o boala grava, o depresie, un cancer... Pui copilul la san, vine laptele. Nu pui copilul la san, nu vine laptele. E singurul loc din economia romanească unde cerea si oferta functionează. Mamele nu au incredere in ele si, mi ales daca s-a dat la maternitate putin lapte praf copilului, ele continua acasa. Si atunci copilul se invata, creste cantitatea de lapte praf pe care i-o dau, iar ele pierd laptele. Ori laptele de mama este cel mai bun aliment pentru un copil, imitabil, dar inegalabil”, spune dr. Ana Culcer.

Specialistul a subliniat ca din cauza hranirii cu lapte formula, care este mai dulce si place mai mult sugarilor, acestia pot ajunge sa ia in greutate si de doua ori mai mult decat ar fi normal. Spre deosebire de bebelusii grasuti hraniti exclusiv la san, cei hraniti cu biberonul risca sa ramana obezi.

„In cateva saptamani mamele pierd laptele pentru ca laptele praf e mai dulce, curge singur din biberon si eu am teoria «cine-i fraier să munceasca, daca-i curge in gat?». Trebuie lasat copilul sa munceasca si se dezvoltă altfel si cavitatea bucala, si dentitia si tot. De aici pleaca primii pasi, dar si de la nutritia gravidei in sarcina - ca nu trebuie sa ia mai mult de 15 kg, nu 30, nu mai mult - si de la obiceiuri alimentare proaste in casa. Copilul care e hranit la san, chiar daca e gras, nu ramane obez”, a spus dr. Culcer, in emisiunea „La Maruta”.

Formator national pe probleme de alimentatie naturala si unul dintre fondatorii Asociatiei de Neonatologie din Romania, Ana Culcer atrage atentia ca obiceiurile alimentare ale copiilor sunt oglinda celor pe care le au parintii lor si ca este nevoie de un echilibru atent gestionat atunci cand vine vorba de dulciurile date celor mici. „Nu se exclude dulcele, nu se exagereaza in nicio directie. Si laptele de mama are multe glucide, creierul are nevoie de ele. Dar nu trebuie exagerat. Nu captam buna vointa copilului cu dulce. Sau daca ascunzi dulciurile in dulap, copilul fura. Nu trebuie exagerat in nicio directie si daca ii dai, sa ii dai cu moderatie”, atrage atentia medicul, subliniind ca este important ca alimentatia copiilor, atunci cand cresc, sa includa si legume si fructe, mai ales crude, pentru ca ei sa beneficieze de vitaminele si mineralele din acestea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre