Sare in alimentatia bebelusilor? De la ce varsta se poate introduce si in ce cantitate?

/ / Modificat: 2023-08-01
Sare in alimentatia bebelusilor? De la ce varsta se poate introduce si in ce cantitate?

Daca esti parinte pentru prima data, cu siguranta ai o multime de intrebari privind diversificarea alimentatiei bebelusului. Insa, una dintre cele mai frecvente intrebari pe care multi parinti si le pun este daca micutii au voie sare si in ce cantitate. 

In timp ce sarea este un compus de care toti oamenii au nevoie in alimentatia lor, bebelusii nu ar trebui sa primeasca prea multa sare, deoarece rinichii lor in curs de dezvoltare nu sunt inca capabili sa o proceseze adecvat.

Daca ii oferi bebelusului tau prea multa sare, in timp, aceasta poate cauza probleme de sanatate, cum ar fi tensiunea arteriala ridicata. In cazuri extreme si rare, un bebelus care a consumat o cantitate mare de sare poate ajunge la urgente cu probleme renale grave.

De asemenea, o dieta bogata in sare, in timpul copilariei, poate sa favorizeze o preferinta pentru alimente sarate pe tot parcursul vietii.

In acest articol vom vorbi despre cantitatea de sare pe care bebelusii o pot consuma si de la ce varsta poate fi introdusa sarea in alimentatia micutului.

De ce sa limitezi cantitatea de sare a copilului

Multi parinti adauga sare in mancarea bebelusului in speranta ca va imbunatati gustul si il va incuraja sa manance. Sau daca adopti autointarcarea, ceea ce presupune oferirea de alimente la cerere, este posibil ca micutul sa consume prea multa sare, din cauza alimentelor sarate pe care voi, ca adulti, le consumati.

Cu toate acestea, bebelusii care primesc prea multa sare prin alimentatie se pot confrunta cu probleme de sanatate. Rinichii unui bebelus sunt inca imaturi si nu sunt capabili sa filtreze excesul de sare la fel de eficient ca rinichii adultilor. Ca urmare, o dieta prea bogata in sare poate afecta rinichii unui bebelus. O dieta bogata in sare poate afecta, de asemenea, sanatatea pe termen lung si preferintele gustative ale unui bebelus.

Bebelusii se nasc cu o preferinta naturala pentru alimentele cu gust dulce, sarat si umami

Faptul ca i se ofera in mod repetat alimente sarate poate intari aceasta preferinta naturala a gustului, facandu-l pe copil sa prefere alimentele sarate in detrimentul celor care sunt, in mod natural, mai putin sau deloc sarate.

Alimentele procesate, care tind sa fie sarate, dar care nu sunt de obicei bogate in nutrienti, pot fi preferate de bebelusi si copii in detrimentul alimentelor integrale cu un continut natural mai scazut de sare, cum ar fi legumele.

In cele din urma, dietele bogate in sare pot determina cresterea tensiunii arteriale a bebelusului. Cercetarile sugereaza ca efectul de crestere a tensiunii arteriale din cauza sarii poate fi mai puternic la bebelusi decat la adulti.

Ca urmare, bebelusii hraniti cu o dieta bogata in sare tind sa aiba niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale in timpul copilariei si adolescentei, ceea ce poate creste riscul de boli de inima mai tarziu in viata.

In cazuri extreme, un aport foarte mare de sare poate necesita ingrijiri medicale de urgenta si, in unele cazuri, poate duce chiar la deces. Cu toate acestea, acest lucru este rar si, de obicei, rezulta din faptul ca un copil mananca accidental o cantitate de sare mult mai mare decat cea pe care parintii ar adauga-o in mod normal in alimente.

De la ce varsta ii poti oferi sare bebelusului

Sodiul, principalul component al sarii de masa, este un nutrient esential. Toata lumea, inclusiv bebelusii, are nevoie de cantitati mici din acesta pentru a functiona corect.

Bebelusii mai mici de 6 luni isi acopera necesarul zilnic de sodiu numai din laptele matern si din laptele praf.

Cei in varsta de 7-12 luni isi pot satisface necesarul din laptele matern sau din laptele praf si din cantitatile mici de sodiu prezente in mod natural in alimentele complementare neprocesate.

Ca atare, expertii recomanda sa NU adaugi sare in mancarea bebelusului in primele 12 luni.

A avea o masa ocazionala (nu zilnic) cu adaos de sare este in regula. Ii poti oferi bebelusului, uneori, alimente din propria ta farfurie, pentru a gusta, sau un aliment procesat, insa acest lucru trebuie sa fie o exceptie si nu o regula.

Sarea se introduce dupa varsta de un an. Dar cat de multa sare este considerata sigura?

Dupa varsta de un an, sarea poate fi introdusa in alimentatia bebelusului, dar recomandarile in ceea ce priveste cantitatea variaza usor. De exemplu, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) considera ca 1.100 mg de sodiu pe zi - aproximativ o jumatate de lingurita (2,8 grame) de sare de masa - este sigura si adecvata pentru copiii de 1-3 ani.

In Statele Unite, recomandarile pentru aceeasi grupa de varsta sunt in medie de 800 mg de sodiu pe zi. Asta inseamna aproximativ 0,4 lingurite (2 grame) de sare de masa pe zi.

Cum iti dai seama daca bebelusul tau a consumat prea multa sare?

Daca bebelusul tau mananca o masa prea sarata, poate parea mai insetat decat de obicei. Efectele unei diete bogate in sare nu sunt observate imediat, ci mai degraba in timp.

In cazuri extrem de rare, un bebelus care a mancat prea multa sare poate dezvolta hipernatremie - o afectiune in care exista prea mult sodiu care circula in sange.

Daca nu este tratata, hipernatremia poate face ca bebelusii sa treaca de la iritabilitate si agitatie la somnolenta, letargie si, in cele din urma, lipsa de reactie dupa un anumit timp. In cazurile severe, hipernatremia poate duce la coma si chiar la deces.

Formele mai usoare de hipernatremie pot fi mai greu de depistat la bebelusi. Semnele ca bebelusul ar putea avea o forma usoara de hipernatremie includ setea extrema si o textura catifelata a pielii.

Bebelusii foarte mici pot incepe sa planga intr-un mod acut daca au mancat accidental prea multa sare.

Daca bebelusul tau a consumat prea multa sare sau crezi ca incepe sa prezinte semne de hipernatremie, mergi de urgenta la medic.

Cum sa gatesti cand ai un bebelus, pentru a nu prepara doua feluri de mancare

Atunci cand gatesti o masa in familie, obisnuieste-te sa adaugi sarea la finalul gatitului. In acest fel, poti pune o portie fara sare, deoparte, pentru copil, fara sa fii nevoit sa prepari mancarea in doua cratite.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarea la bebelusi Sare alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre