Rolul probioticelor in primele 1000 zile de viata ale copilului

/ / Modificat: 2023-08-30
Rolul probioticelor in primele 1000 zile de viata ale copilului

Primele 1000 de zile de viata ale copilului, de la conceptie pana la varsta de trei ani, reprezinta o etapa cruciala in dezvoltarea sa. Aceasta perioada nu doar ca isi pune amprenta asupra evolutiei fizice a copilului, ci are, de asemenea, o influenta semnificativa asupra dezvoltarii cognitive, emotionale si sociale pe termen lung.

In primele 1000 de zile de viata, creierul copilului se dezvolta cel mai rapid si formeaza conexiuni neuronale fundamentale. Totodata, primele 1000 de zile reprezinta etapa in care se construieste legatura afectiva dintre copil si parinti, care este esentiala pentru dezvoltarea emotionala si sociala a celui mic.

Nu in ultimul rand, in primele 1000 de zile de viata nutritia adecvata joaca un rol esential in dezvoltarea sanatoasa a copilului. Atat perioada prenatala, cat si cea din primii ani de viata a copilului, sunt critice in ceea ce priveste aportul de substante nutritive esentiale, precum vitaminele, mineralele si acizii grasi omega-3. O nutritie adecvata in aceasta etapa contribuie la dezvoltarea sanatoasa a sistemului imunitar, a sistemului nervos si la prevenirea unor afectiuni pe termen lung.

In ultimii ani, cercetarile au evidentiat rolul esential al probioticelor in mentinerea sanatatii si echilibrului microbian al tractului digestiv al copilului in primele 1000 de zile de viata.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care imbunatatesc microflora intestinala, cu efecte benefice pentru sanatate si esentiale in functionarea corecta si dezvoltarea sanatoasa a organsimului bebelusului si copilului aflat in perioada de crestere. Numite si „bacterii bune”, aceste microorganisme pot influenta echilibrul florei intestinale si pot avea un impact semnificativ asupra functionarii sistemului imunitar, a digestiei si a absorbtiei nutrientilor.

Probioticele sunt transmise in mod natural de la mama catre copil in cazul unei nasteri pe cale vaginala si in special in timpul alaptarii, prin laptele matern, a carui compozitie se modifica pe parcursul cresterii bebelusului, in asa fel incat sa ii ofere exact nutrientii de care are cel mic are nevoie.

Rolul probioticelor in primele 1000 de zile de viata ale copilului este unul extrem de important. Acestea contribuie la dezvoltarea sanatoasa a sistemului imunitar al copilului, reducand riscul aparitiei alergiilor, astmului sau a bolilor autoimune. Previn tulburarile gastro-intestinale si dezechilibrele care pot duce la infectii intime si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil. Cu alte cuvinte, un aport optim de probiotice asigura echilibrul microbiotei intestinale!

bebelus hranit cu biberonul

Ce este microbiota intestinala si cum se dezvolta in primele 1000 de zile de viata ale copilului

Microbiota intestinala, sau microbiomul, reprezinta un ecosistem complex de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri si fungi, care traiesc in simbioza cu corpul uman. Acest ansamblu complex de microorganisme joaca un rol esential in sanatatea noastra, influentand procesele metabolice, imunitatea si dezvoltarea sistemului nervos.

Microbiota intestinala incepe sa se formeze inca din perioada intrauterina si ajunge sa aiba o structura asemanatoare cu cea a adultului in jurul varstei de 2-3 ani, modificarile avand o continua dinamica si specificitate. O etapa critica in dezvoltarea microbiotei o reprezinta primele 1000 de zile de viata, cand se formeaza si evolueaza sub influenta factorilor genetici, dar si a mediului inconjurator.

Microbiota intestinala este specifica fiecarui individ in parte, iar pe parcursul vietii poate avea multiple variatii, ca urmare a alimentatiei, a unor patologii asociate sau a unor medicamente administrate.

Alaptarea reprezinta o alta etapa cruciala in dezvoltarea microbiomului copilului. Laptele matern contine substante nutritive specifice, dar si compusi precum oligozaharidele care hranesc selectiv anumite tipuri de bacterii benefice pentru intestin. Acesti compusi joaca un rol esential in crearea unui mediu favorabil pentru microorganismele benefice, care la randul lor contribuie la dezvoltarea imunitara si digestiva sanatoasa a copilului.

Odata ce copilul incepe sa consume alimente solide, insa, microbiota intestinala sufera modificari semnificative. Asta pentru ca diversificarea introduce noi tipuri de bacterii si substante nutritive in intestin, contribuind la o diversitate crescuta a microbiomului.

Alti factori precum expunerea la animale de companie, utilizarea antibioticelor si mediul de trai influenteaza, de asemenea, dezvoltarea microbiomului in primele 1000 de zile de viata. Acesti factori pot contribui la crearea unei microbiote echilibrate sau pot duce la dezechilibre care sa afecteze sanatatea copilului pe termen lung.

Importanta echilibrului microbiotei si rolul probioticelor in primele 1000 de zile de viata ale copilului

Dezechilibrele microbiotei intestinale pot fi legate de diverse afectiuni, cum ar fi alergiile, astmul, obezitatea si afectiunile digestive. O microbiota echilibrata contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos si la absorbtia optima a nutrientilor. Mai mult, exista studii care demonstreaza ca microbiota poate influenta chiar si sanatatea mentala si comportamentala a copilului.

In fiecare etapa a vietii, compozitia microbiotei se modifica si evolueaza, adaptandu-se la nevoile organismului si la mediul inconjurator. Probioticele pot ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos al microbiotei intestinale, prevenind astfel tulburarile digestive si colicile, diareea asociata administrarii de antibiotice, precum si alte afectiuni cauzate de un dezechilibru al microbiotei.

Bebelusii sanatosi au o microbiota populata preponderent cu Bifidobacterii, bacterii benefice care digera fibrele alimentare, ajuta la prevenirea infectiilor si produc vitamine si alte substante importante. Laptele matern contine substante care se hranesc exclusiv cu Bifidobacterii, rezulta ca e foarte importanta o dezvoltare normala a microbiotei. Proportia acestei specii se reduce, insa, progresiv odata cu varsta.

Exista mai multe specii de Bifidobacterii, fiecare cu caracteristici unice: Bifidobacterium bifidum; Bifidobacterium breve; Bifidobacterium infantis; Bifidobacterium longum.

Acestea joaca un rol esential in sanatate si indeplinesc sarcini importante:

  • regleaza valoarea pH-ului de la nivelul intestinul gros;
  • au activitate anti-enteropatogena;
  • sustin functionarea normala a sistemului imunitar;
  • sprijina formarea de anticorpi si promoveaza inmultirea celulelor imunitare;
  • produc vitamine importante si precursorii acestora (ex. vitaminele B, Acid folic).

    Riscurile asociate unui aport scazut de Bifidobacterii si niveluri potential scazute ale anumitor specii, s-ar putea traduce in boli mai tarziu in copilarie, pana la varsta adulta.

    Topfer, pionieri ai formulelor de lapte cu adaos probiotic!

    In primele 1000 de zile de viata, o dieta echilibrata este importanta pentru sanatatea fizica si mentala a bebelusului. Acesta este motivul pentru care Töpfer ofera produse alimentare de inalta calitate pentru sugari, cu lapte Bio de vaca sau de capra.

    topfer bio kinder

    Atat formulele de lapte Bio, cat si cerealele de la Topfer cu continut de lapte organic sunt imbogatite cu o combinatie unica de 4 Bifido culturi valoroase pentru un sistem imunitar sanatos: Bifidumbacterium bifidum, B. longum, B. breve si B. ifantis. Acestea sunt dominant prezente la copiii sanatosi, precum si in laptele matern.

    Formulele de lapte Töpfer asigura un numar constant de probiotice vii pentru o microbiota intestinala echilibrata. Acestea indeplinesc cei mai exigenti parametri calitativi si corespunde noilor cerinte in domeniul alimentatiei pentru copii.

    Surse:

    https://www.health.harvard.edu/blog/microbiome-the-first-1000-days-2019051516627

    https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

    https://www.everydayhealth.com/probiotics/guide/

    https://www.news-medical.net/health/The-microbiome-of-a-newborn.aspx

    https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/the-importance-of-the-first-1000-days-of-life/

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Probiotice sanatate Alimentatia bebelusilor

    Articole recomandate

    Citeste si despre