Cum iti dai seama ca bebelusul primeste prea mult lapte. Semnul care arata clar ca este supra-alimentat

/ / Modificat: 2023-10-02
Cum iti dai seama ca bebelusul primeste prea mult lapte. Semnul care arata clar ca este supra-alimentat

Atunci cand vine vorba despre ingrijirea bebelusilor, hrana este preocuparea principala a tinerilor parinti. Indiferent ca vorbim despre bebelusi alaptati sau hraniti cu lapte praf, majoritatea mamelor isi pun o multime de intrebari in primele luni cu bebelusul. Oare mananca suficient, oare ia in greutate cat trebuie, oare ii ajunge laptele meu, oare de ce nu vrea sa manance... si lista poate continua.

Singurul barometru valabil este felul in care copilul ia in greutate. Exista niste limite superioare si inferioare, iar daca bebelusul se incadreaza in ele, nu ai de ce sa isi faci griji. Unii copii sunt mai slabuti decat altii in primele luni de viata, chiar daca sunt hraniti corespunzator. Nu exista un etalon valabil pentru toti copiii, iar daca iti faci griji ca al tau bebelus mananca prea mult sau prea putin, iata cateva aspecte care te vor lamuri!

Copiii mici mananca la cerere. Indiferent ca sunt alaptati sau primesc formula, ei mananca exact cat le trebuie. Unii parinti insista ca micutii sa mai bea putin lapte, avand impresia ca au mancat prea putin. Atunci cand copilul nu vrea sa mai deschida gura sau scoate biberonul/sanul din gura, este un semn clar ca s-a saturat si ca nu este cazul sa mai insistam.

Cat lapte beau, in medie, nou-nascutii

Specialistii in nutritia bebelusilor spun ca un nou-nascut la termen bea, in medie, 60 ml de lapte formula la fiecare 3-4 ore. In cazul bebelusilor alaptati, acestia dor fi hraniti la cerere de circa 8-12 ori in 24 de ore, insa cantitatea este dificil de estimat. La varsta de o luna, bebelusul va bea in jur de 90-120 ml lapte la o masa, in timp ce un bebelus alaptat va fi hranit de 7-8 ori pe zi.

Parintii trebuie sa retina ca aceste cifre sunt orientative si ca se poate intampla ca intr-o zi bebelusii sa manance mai mult, in alta zi mai putin. Sugarii simt cand sunt satui si nu mananca mai mult decat au nevoie, spre deosebire de adulti, care se straduiesc uneori sa termine portia.

In ceea ce priveste supra-alimentarea, acest lucru nu se poate poate intampla in cazul bebelusilor alaptati la cerere, care mananca atat cat au nevoie. La bebelusii care sunt hraniti cu biberonul se poate intampla insa sa manance prea mult. Acest lucru este posibil din cauza ca la biberon laptele curge mai usor, iar daca persoana care il hraneste insista sa mai manance, bebelusul poate manca mai mult decat este nevoie.

Primul si cel mai evident semn ca bebelusul a primit prea mult lapte este ca vomita. Atunci cand cel mic a mancat prea mult, se intampla frecvent sa scoata laptele in exces.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre