Solutii la cele mai comune probleme la inceput de an scolar

/ / Modificat: 2018-08-22
Solutii la cele mai comune probleme la inceput de an scolar

Saptamanile premergatoare primei zile de scoala din an sunt o perioada destul de agitata in viata unei familii pentru ca odata cu sfarsirea verii copiii redevin elevi si trebuie sa se obisnuiasca cu noua ora de trezire de dimineata, cu mersul la culcare mai devreme seara, dar si cu faptul ca au din nou teme de rezolvat.

Cea mai simpla modalitate de a supravietui cu succes reinceperea noului an scolar este sa fiti pregatiti si gata la timp. Putina organizare atat seara cat si dimineata va face ca totul sa mearga struna, asa ca uite cateva solutii inteligente care sa rezolve problemele de la inceput de an scolar:

Copilul tau se trezeste greu dimineata

Daca nu ai incercat deja sa faci tranzitia de la programul de vara la cel din timpul scolii, copilului tau s-ar putea sa ii fie greu sa se adapteze la noua ora de trezire.

Cea mai buna solutie este sa stabiliti o ora de culcare cat mai devreme seara, pentru a te asigura ca se odihneste suficient (copiii cu varste intre 3 si 5 ani au nevoie de 10 pana la 13 ore de somn, iar cei cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani de 9 pana la 12 ore de somn).

Copilul nu ar trebui sa manance ciocolata inainte de culcare si are nevoie de un mediu linistit si confortabil in care sa se poata odihni, fara televizor si fara zgomot.

Copilul tau nu vrea sa mearga la scoala

Nu ar trebui sa te surprinda cand cel mic nu vrea sa mearga la scoala. Pana la urma a avut o vara plina de libertate, mai mult timp petrecut impreuna cu parintii sai, s-a jucat pe afara, a fost in calatorii, a stat cu prietenii sai…de ce ar vrea sa dea toate aceste bucurii pe mersul la scoala, pe responsabilitati, pe teme? Unii copii au nevoie de o perioada de timp pentru a se readapta la reguli si la un program fix.

Solutia pentru a-l entuziasma privind inceperea noului an scolar este sa ii reamintesti de toate lucrurile bune pe care i le ofera scoala, incepand cu faptul ca isi va revedea prietenii, va avea tot felul de activitati si proiecte distractive, va merge in excursii cu scoala, va avea pauze si educatie fizica, astfel incat sa se poata bucura si sa anticipeze cu nerabdare fiecare zi de scoala.

Copilul tau este trist si anxios ca trebuie sa mearga la scoala

In randul elevilor, anxietatea de a se reintoarce la scoala nu este ceva neobisnuit. Dupa luni intregi petrecute acasa, este usor de inteles de ce copilul tau ar putea fi trist sau anxios ca merge la scoala, unde poate va avea colegi sau profesori noi pe care nu ii stiu si unde trebuie sa depuna efort pentru a indeplini din asteptarile tale. Daca abia acum incepe gradinita sau clasa intai, teama de necunoscut si anxietatea sunt sentimente normale.

Solutia este sa te asiguri ca doarme si mananca suficient, ceea ce ii va ameliora stresul si anxietatea pe care o simte, dar si sa pastrezi cateva din activitatile distractive din timpul verii pe care sa le faceti in weekend (mersul in parc, plimbarile si drumetiile) asa incat copilul sa aiba ceva placut de anticipat in timpul saptamanii.

Daca poti, aranjeaza cateva intalniri intre el si colegii de clasa, ca sa se cunoasca mai bine si sa se imprieteneasca mai usor, in afara scolii.

Copilului tau ii ia o vesnicie sa se imbrace

Daca copilul tau se misca cu incetinitorul dimineata cat timp tu te pregatesti pentru a merge la serviciu, sau daca trebuie sa pierzi minute in sir pentru a cauta un obiect de imbracaminte fara de care nu poate iesi din casa, atunci este cazul sa faceti cateva schimbari in rutina de dimineata.

O solutie pentru a-ti face prichindelul sa fie gata la timp este sa setezi un cronometru si sa faci din imbracat o competitie pentru a vedea care dintre voi se imbraca mai repede si este gata pentru micul dejun si premieaza castigatorul saptamanii (premiul poate fi o masa in oras vineri seara oriunde isi doreste castigatorul, sau orice film isi doreste castigatorul sa vada in weekend la cinematograf).

Si ca sa eviti pierderea timpului dimineata pentru a gasi perechea favorita de sosete a celui mic, pregatiti impreuna seara hainele de a doua zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala Prima zi de scoala copii Sfaturi prima zi scoala

Articole recomandate

Citeste si despre