Spiritul de competitie la copii - este sau nu constructiv?

/ / Modificat: 2018-05-09
Spiritul de competitie la copii - este sau nu constructiv?

Traim intr-o lume aflata in plina competitie. Iar acest lucru este valabil si pentru copii. Inca de la gradinita, cei mici primesc calificative sau buline si participa la tot soiul de intreceri. Care sunt avantajele si dezavantajele competitiei? Ce ajuta mai mult un copil: colaborarea sau competitia? Sunt intrebari ale caror raspunsuri le vei afla in cele ce urmeaza. 

Expertul in parenting Alfie Kohn critica competitia care exista in scoala, in primul rand prin note. In cartea “Pedepsiti prin recompense”, el atentioneaza ca, prin competitie, cei mici invata ca toti ceilalti sunt obstacole in calea propriului succes. Mai mult, la scoala sau la gradinita, fiind asezati in banci separate, copiii invata sa ii ignore pe ceilalti.

Intrecerea ii poate afecta negativ pe copii

Competitia, prin esenta ei, duce la victoria unora si la esecul altora. Copiii fiind in curs de crestere, competitia poate avea un impact negativ foarte mare asupra lor. Invingatorii unei intreceri invata sa depuna mai mult efort, sa isi dezvolte abilitatile. Iar invinsii vor percepe competitia ca pe o mare presiune. Acestia vor fi tentati sa gaseasca modalitati alternative de a castiga, cum ar fi trisatul sau copiatul. Mai mult, copiii care sunt invatati de mici cu intrecerile si competitia invata sa aprecieze si invididualismul si egoismul. 

Este adevarat, competitia este buna si necesara pentru dezvoltarea societatii. Dar pentru copii nu este singura modalitate prin care pot sa invete sa devina mai buni si sa aiba performanta. 

Prin colaborare, copiii se cunosc mai bine

Cooperarea si colaborarea ii invata pe copii sa imparta, le dezvolta compasiunea si empatia. Invata ca lucrand impreuna au de castigat unul de la celalalt. Prin activitati de colaborare cei mici interactioneaza, isi dezvolta abilitatea de a-i asculta pe ceilalti, de a accepta si alte puncte de vedere. Kohn aminteste ca invatarea prin cooperare ii face ca elevii sa aiba o parere mai buna fata de sine, fata de ceilalti si fata de materia invatata. Mai mult, el sustine ca acest tip de invatare functioneaza pentru copiii de toate varstele, de la gradinita pana la liceu, si pentru orice materie, fie ca este matematica, geografie sau pictura. 

Cum sa cultivam colaborarea la scoala

In prezent multe din marile companii sunt interesate sa angajeze oameni care stiu sa lucreze in echipa. Mai mult se considera ca nu este de ajuns sa ai idei originale, ci si sa stii sa te adaptezi si sa ii asculti pe altii. Si ce putem face pentru ca micutii sa invete sa colaboreze?

O prima sugestie ar fi sa renuntam la note sau calificative. Da, stiu, este aproape imposibil. 

Pentru a putea colabora, copii au nevoie sa aiba incredere unii intr-altii. Asa ca este nevoie sa li se ofere posibilitatea sa se cunoasca unii pe altii. Ar fi de dorit ca profesorii sa le ofere posibilitatea sa lucreze in mini-grupuri in clasa. Si componenta acestora sa se schimbe, pe parcursul zilei. De asemenea, atunci cand au de facut proiecte impreuna, cei mici sunt pusi sa colaboreze.

Copiii e bine sa stie ca se afla in competitie cu ei insisi, nu cu altcineva. De aceea ii ajuta sa ii incurajam sa devina mai buni decat au fost ieri, sa isi depaseasca propriile limite. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spirit competitie copii Cooperare copii Scoala copii Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre