4 motive de vinovatie materna si combaterea lor definitiva

/ / Modificat: 2011-11-10
4 motive de vinovatie materna si combaterea lor definitiva

Presiunea de face totul perfect in calitate de mama naste o miriada de motive care stau la baza sentimentului de vinovatie materna. Senzatilie de neputinta si slabiciune coplesesc deseori mintea si sufletul oricarei mamici dedicate familiei ei, de aceea este important sa stii cum poti sa le faci fata cu brio.

Indulgenta fata de propria persoana este cheia combaterii vinovatiei materne resimtite de majoritatea femeilor cu statut de mama si sotie. Iata cateva situatii frecvente in care vina iti poate da mari batai de cap:

Iti hranesti bebelusul cu lapte praf

In conditiile in care alaptarea este preaslavita de medici si de alte mamici din jur, te simti deplorabil cand scoti biberonul cu formula speciala sa-ti hranesti bebelusul in fata privirilor sceptice din jur.

Fie ca ai probleme fiziologice, fie ca esti nevoita sa revii la serviciu si laptele praf este singura solutie, nu te lasa cuprinsa de vina. Chiar daca laptele matern este ideal, varianta inlocuitoare este de asemenea hranitoare si gustoasa. Tu stii cel mai bine care este alegerea optima pentru familia ta.
art_copiii_televizorul

Iti lasi copilul sa fie intretinut de televizor

Cand ai nevoie de un ragaz pentru a pregati cina, de pilda, iti lasi copilul sa fie intretinut de televizor pana termini treaba. Dupa 10 minute, te simti vinovata cand il vezi cu gurita cascata si privirea pierduta in zare, de parca l-ai tortura cu buna stiinta.

Specialistii te asigura ca vizonarea programelor TV nu este nociva pentru micutul tau, cata vreme urmareste productii dedicate lui si o face cu moderatie. Daca varsta copilului este mai mica de 2 ani, nu-l expune televizorului mai mult de 15 minute la rand.

Ii permiti sa consume fast-food

Din cand in cand, dupa o zi extenuanta, mai inlocuiesti cina cu mancare comandata la domiciliu din categoria "fast-food".

Moderatia este cheia si in aceasta situatie. In vreme ce fast-food-ul este daunator daca este consumat in mod frecvent, servirea unor produse de acest fel ocazional este in regula.

Te-ai rastit la copilul tau

vinovatie_materna_sentimente_mamici

Foto: goodhousekeeping.com

Nu putine sunt situatiile in care parintii isi pierd cumpatul si se rastesc la copiii lor nazdravani. Cand micutii incep sa planga in urma tipetelor, vina se instaleaza comod in constiinta adultilor.

Un cuvant de cod, prin care sa-ti avertizezi prichindelul ca te afli pe cale sa izbucnesti, poate fi util in acest caz. Tehnica functioneaza foarte bine in raport cu perceptia celor mici si este folositoare pentru restabilirea calmului in situatii de tensiune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre