11 cauze frecvente ale oboselii la mamici

/ / Modificat: 2011-06-20
11 cauze frecvente ale oboselii la mamici

Oboseala este un simptom frecvent intalnit in epoca moderna. Ea conduce adesea la cazuri grave de extenuare. Insa nu este considerata o boala, ci o manifestare a unor alte afectiuni care-ti saboteaza organismul! Afla cele mai frecvente cauze ale oboselii si ia masurile necesare pentru a scapa de ea!

1. Somn insuficient

Cea mai cunoscuta cauza a oboselii si starii de extenuare este somnul insuficient. Dormim din ce in ce mai putine ore, iar acest lucru este nesanatos. Lipsa somnului afecteaza intregul organism, dar in special concentrarea. Oboseala intervine in programul zilnic obisnuit, scade productivitatea la locul de munca sau scoala si slabeste sistemul imunitar. Adultii trebuie sa doarma in jur de 7-8 ore pe noapte pentru a functiona a capacitate maxima!

2. Apnee de somn

Cu toate ca aduni 8 ore dormite pe noapte, daca suferi de apnee de somn nu te odihnesti cum trebuie. Aceasta te face sa te trezesti des, iar cu fiecare intrerupere a somnului corpul tau este privat de somn. Pentru a putea ameliora apneea este important sa slabesti daca esti supraponderala, sa te lasi de fumat si sa dormi cu plasturi speciali pe nas care sa tina deschise caile nazale.

3. Depresie

Depresia se caracterizeaza printr-o stare de tristete puternica asociata cu alte simptome. Unul dintre ele este oboseala. Desi este o problema emotionala ea poate avea manifestari somatice. Oboseala, durerile de cap si lipsa poftei de mancare sunt doar cateva dintre ele. Daca te simti obosita in mod constant si ai acea senzatie ca esti tot timpul "la pamant" cere ajutorul unui medic. Daca analizele medicale ies bine, te-ar putea trimite la un psihoteraput.

4. Hipotiroidism

Tiroida este o glanda de dimensiuni mici localizata la nivelul gatului. Ea controleaza metabolismul si rapiditatea cu care organismul transforma caloriile in energie. Atunci cand ea functioneaza sub parametrii normali se numeste ca suferi de hipotiroidism. Te simti extrem de obosita si lipsita de puteri pentru ca metabolismul merge foarte incet.


5. Alimentatie proasta sau insuficienta

Fiecare persoana trebuie sa manance un anumit numar de calorii pe zi, in functie de greutate si inaltime. In acest aport caloric trebuie sa se regaseasca si vitaminele, mineralele si nutrientii esentiali pentru ca organismul sa faca fata unei zile pline de activitati.

O alimentatie bogata in grasimi saturate si carbohidrati nocivi fac mai mult rau organismului decat bine! Este important sa ai o dieta echilibrata si sa consumi doar atat cat ai nevoie! Dieta defectuoasa creste nivelul zaharului in sange si duce la oboseala si extenuare.

6. Anemie

Anemia este principala cauza a oboselii la femei. Perioada in care esti la menstruatie ar putea cauza o pierdere severa de fier si te poate pune in pericol. Deficienta de fier afecteaza capacitatea de functionare a intregului organism, insa cele mai prezente simptome sunt cele care descriu oboseala: letargie, lipsa de putere, stare de somnolenta etc.

7. Exces de cafeina

Produsele care contin cafeina au rolul sa energizeze organismul si sa ii dea putere pentru a face fata tuturor activitatilor de peste zi. Insa nu trebuie sa consumi cafea sau produse care o contin in exces in speranta ca vei avea mai multa energie. Consumul excesiv de cafeina creste ritmul cardiac si presiunea arteriala si poate instala starea de oboseala.

8. Diabet

Persoanele care sufera de diabet pot avea stari de oboseala frecvente. Nivelurile anormale de zahar din sange raman in vasele de sange in loc sa patrunda in celulele organismului, unde trebuie sa fie transformate in energie.

9. Deshidratare

Oboseala care te incearca de ceva vreme ar putea fi semnul unei deshidratarii. In sezonul calduros deshidratarea este frecventa, dar si foarte riscanta. Organismul are nevoie de apa pentru a functiona normal. Senzatia de sete este semn ca organismul nu este bine hidratat!

10. Boli cardiovasculare

Atunci cand simti ca obosesti la cel mai mic efort si ca ai probleme mari in a respira normal este bine sa faci un consult medical. Este posibil sa existe o boala de inima care sa slabeasca organismul. Nu trebuie sa iti faci griji! Bolile cardiace pot fi tinute sub control cu medicamente, un stil de viata sanatos si cu alte proceduri recomandate de specialisti!

11. Alergie la mancare

Unii doctori considera ca unele alergii alimentare bine ascunse te pot face sa fii somnoroasa. Nu este vorba de alergiile severe, care provoaca reactii imediate. Este cazul celor moderate sau usoare, care nu au simptome evidente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oboseala Oboseala mamici Hipotiroidism Lipsa somn

Articole recomandate

Citeste si despre