Simptomele hipotiroidismului congenital. Cum se poate depista si ce consecinte poate avea daca nu este tratat

/ / Modificat: 2021-10-06
Simptomele hipotiroidismului congenital. Cum se poate depista si ce consecinte poate avea daca nu este tratat

Hipotiroidismul congenital este o afectiune care se poate depista la nastere. Medicul Bogdan Pascu a explicat cum poate fi detectata aceasta boala, care sunt simptomele ei si ce tratament se poate aplica. 

"Exista copii care se nasc fara glanda tiroida, adica sufera de hipotiroidism congenital. Se poate depista la nastere. De obicei apare prin doua mecanisme majore, fie prin disgenezie, adica glanda tiroida nu se formeaza in timpul vietii intrauterine sau dishormonogeneza, adica glanda tiroida nu reuseste sa secrete din varii motive", a spus dr. Pascu Bogdan, miercuri, in cadrul emisiunii Sfat de Sanatate, cu Andreea Cigolea.

"In ceea ce priveste formarea, aceasta are o slaba legatura cu mama, mai mult se produce un efect in timpul formarii glandei tiroide, insa capacitatea glandei tiroide de a secreta hormoni, are de multe ori si cauze genetice.

Practic, la nastere, se face o intepatura in calcai si se ia un spot de sange si mai departe se recolteaza TSH ultrasensibil cu ajutorul caruia depistam majoritatea cazurilor de hipotiroidism congenital.

Acest screening consta in doua etape. Depistarea si contactarea parintilor. De multe ori exista un fel de scurtcircuit in acest proces. Afectiunea este perfect tratabila, pentru ca noi venim cu substituirea hormonala perfecta, insa poate avea urmari grave daca nu este tratata repede", a precizat medicul.

Ce urmari grave poate avea hipotiroidismul daca nu este tratat 

"Urmarile sunt extrem de grave daca nu se instituie tratament cat mai devreme. Tulburarile neurologice pe care le lasa aceasta deprivare de hormoni tiroidieni poate avea consecinte grave asupra copilului. Practic, acesta nu mai are achizitii nici motorii, nici cognitive.

Un copil de un an care nu primeste tratament pentru doua, trei luni de la nastere, poate avea o varsta neurologica de 4-5 luni. De cele mai multe ori, acest copil nu se poate integra in societate.

Tratamentul este unul de subtituire pentru toata viata. Partea buna este ca odata tratat, evolutia copilului este una normala", a mai explicat medicul.

Semnele hipotiroidismului la copii care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe parinti

"Un copil cu hipertiroidism congenital este un copil cu un icter prelungit, cu niste trasaturi faciale sterse, apetit scazut, cu constipatie, limba este foarte mare, cu hernie ombilicala. Sunt multe semne, insa cel mai usor de observat este ca cel mic nu ia in greutate", a mai spus dr. Bogdan Pascu.

Taguri Hipotiroidism

Articole recomandate

Citeste si despre