Femeile casatorite sunt mai obosite mental! Asa spune un studiu

/ / Modificat: 2023-07-04
Femeile casatorite sunt mai obosite mental! Asa spune un studiu

Sa fii mama este incredibil de greu, indiferent de modul in care arata viata ta. Indiferent daca lucrezi sau stai acasa, ai un copil sau mai multi, esti casatorita sau mama singura, nu ai prea mult timp liber.

Un studiu recent a scos in evidenta faptul ca un partener nu inseamna intotdeauna ca o mama are mai mult timp pentru ea.

Cand vine vorba de gospodarie si de somn, mamele casatorite muncesc mai mult si dorm mai putin decat mamele singure, ceea ce spune multe despre rolurile partenerilor in societatea noastra.

Rezultatele acestui studiu recent se bazeaza pe datele obtinute de site-ul Motherly, care a constatat ca majoritatea mamelor care au un partener au raportat ca ele fac cele mai multe treburi si au cele mai multe responsabilitati, iar 62% din ele au raportat ca au mai putin de o ora timp si pentru ele.

Studiu cu date mai vechi

Sociologii de la Universitatea din Maryland si de la Universitatea din California de Sud au folosit datele mai vechi, colectate intre 2003 si 2012 pentru a concluziona recent ca femeile casatorite fac mai multe treburi in casa.

Daca tii cont de faptul ca aceste femei au un partener te gandesti "dar mamele casatorite au pe cineva care le ajuta" - dar cercetatorii sustin teoria confom careia mamele aflate in casatorii heterosexuale sunt victime ale normelor de gen care dicteaza anumite comportamente pentru barbati si femei.

Stim ca tatii doresc sa faca mai multe acasa dar normele sociale si cultura la locul de munca ii impiedica adesea sa faca acest lucru. Astfel, este posibil sa se considere ca mamele casatorite se simt mai responsabile pentru a gati, pentru a face curat, pentru a spala rufele si alte asemenea lucruri.

Conform studiului, mamele casatorite petrec aproximativ 32 de minute in plus cu treburile casnice. Ele au, de asemenea, o medie de 10 minute zilnic mai putin timpul liber si dorm cu 13 minute mai putin in fiecare noapte. Este posibil sa nu para prea mult, dar aceste diferente se adauga in timp.

"Ideea ca o mama face mai multe treburi casnice atunci cand are un partener sau un sot poate sa para ciudata, dar aceasta este realitatea in majoritatea gospodariilor. Ceea ce nu stim este motivul pentru care mamele se simt obligate sa faca mai multe treburi atunci cand mai exista un om in casa" spune demograful Linda Jacobsen, vicepresedinte al Programelor SUA al Biroului de Referinta al Populatiei (PRB).

De ce mamele casatorite au mai multa treaba

Desigur, aceste constatari nu sunt la fel peste tot. Exista cu siguranta diferente de la familie la familie si de la mama la mama. Totusi, merita luate in considerare. Mamele casatorite au o persoana in plus in casa, in afara de copii, ceea ce poate explica de ce mai sunt multe de facut.

Un lucru este foarte clar: cercetatorii nu spun ca mamele casatorite au o viata mai grea decat cele singure.

O constatare importanta arata, de fapt, cat de universala este experienta maternitatii: atat mamele singure, cat si cele casatorite par sa petreaca acelasi timp cu ingrijirea copiilor lor, potrivit cercetarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femei Munca femei Oboseala

Articole recomandate

Citeste si despre