Pregateste-ti perineul pentru nastere

/ / Modificat: 2008-06-11
Pregateste-ti perineul pentru nastere





 

Una din cele mai frumoase sarcini care i-a revenit dintotdeauna femeii este aceea de a purta in pantece si apoi de a da nastere, celor care reprezinta "viitorul".

 




Graviditate nastere, perioada de lauzie

In timp ce noi ne bucuram de miracolul conceptiei, ca de un dar al destinului, organismul nostru trece printr-o perioada de schimbari majore. Volumul uterului se mareste semnificativ, iar greutatea fatului este si ea in continua crestere.

Pe parcursul celor noua luni, atunci cand stam in postura verticala, aceste plusuri cumulate de greutate se resimt la nivelul muschilor de dimensiuni reduse ai planseului perineal.

Nasterea

Pe durata travaliului, copilul, avansand in jos de-a lungul canalului de nastere, apasa din ce in ce mai mult asupra vaselor de sange ale vaginului si ale tesuturilor din apropiere.

Capacitatea acestora de a transporta substante nutritive scade, ceea ce pe de o parte este bine, caci simtim din ce in ce mai putin ce se intampla in aceasta zona (gandeste-te la epiziotomie, care poate fi efectuata chiar si fara anestezie!), pe de alta parte insa tesuturile care au devenit insuficient hranite sunt mai putin elastice, respectiv mai fragile.

Pe durata impingerii, cu cat tesuturile sunt mai elastice, cu atat nasterea le va afecta mai putin. in acest interval, muschii solicitati de altfel si pana atunci, sunt expusi unei dilatari de dimensiuni extreme.

Diametrul muschilor vaginali trebuie sa creasca de 10-12 ori. Aceasta este o transformare de care nici un alt muschi nu este capabil.

Daca avem grija si suntem prevazatoare, cu ajutorul muschilor antrenati din timp, in timpul nasterii suntem capabile de a lasa cale libera bebelusului si totodata de a asigura o buna functionare perineului nostru si in viitor.

Lauzie

In perioada de lauzie, adica in cele sase saptamani de dupa nastere, muschii care au trecut prin procesul de dilatatie sunt slabiti si au nevoie de regenerare.

Daca in acest rastimp organismul este supus unor eforturi – cum ar fi fitness-ul care zguduie si supune organele abdominale la o presiune verticala, sau munca fizica, urinarea fortata, o postura incorecta a corpului – atunci ligamentele care sustin uterul, vezica urinara si intestinul gros se intind cu usurinta.

Timp de noua luni de zile corpul tau se pregateste pentru marele eveniment: nasterea copilului. Dupa toate acestea organismul necesita timp si ingrijire, pentru a fi din nou in forma!

Pregatire si recuperare - Gimnastica pelvi-perineala Kriston

Metoda Kriston a fost construita special pentru dezvoltarea si intretinerea musculaturii pelvi-perineale tinand cont de sanatatea organelor abdominale in special in perioade de menstruatie, sarcina, menopauza.

Contine nu numai exercitii dar si o gama larga de cunostinte pentru pastrarea si recapatarea sanatatii. Tehnicile imbunatatesc circulatia sanguina la nivelul intregului abdomen, functionarea organelor se fortifica, se pot mentine activitatea sexuala si vigoarea tinereasca deopotriva!

Conform masuratorilor facute in spitalul Szent Rokus, Ungaria, prin executarea corecta si regulata a antrenamentului recomandat, musculatura planseului perineal este capabila de o crestere a puterii de strangere cu 132% in doar 10 saptamani.

Un muschi antrenat este mai usor de controlat si se descurca mai bine pe intreg procesul nasterii, fiind mai elastic si mai ferm decat muschiul neantrenat. Dilata mai usor, si avand in vedere ca ramane cu mai putine leziuni, dupa nastere, el se va regenera mai repede si mai eficient.

Cursurile – Metoda Kriston

In timpul cursurilor se pune in miscare planseul pelvian, dar cu mare blandete, avand in vedere ca se lucreaza cu o serie de grupe musculare care sunt inca subiect tabu printre femei si cu care nu avem contact vizual.

Prin executarea corecta si regulata a antrenamentului personalizat - 10 minute pe zi - musculatura planseului perineal este capabila de o crestere a puterii de strangere cu 132% in doar 10 saptamani. Tehnicile imbunatatesc circulatia sanguina la nivelul intregului abdomen, functionarea organelor se fortifica, creste rezistenta fata de infectii.

Pentru efecte sustinute, invatam sa acordam o atentie deosebita obiceiurilor zilnice: alimentatiei si consumului de lichide, tinutei corecte a corpului, obiceiurilor de urinare si de defecatie, ridicarii greutatilor, etc.

Vorbim despre importanta greutatii corporale, sexualitate, despre mucoasa vaginala, constipatie, sporturi protectoare pentru femei, protectia vaselor de sange, etc. Deasemenea, acordam timp constientizarii importantei echilibrului emotional, precum si relatiei armonioasa intre minte, corp si suflet.

Beneficiile gimnasticii perineale



 




Metoda Kriston aduce urmatoarele beneficii, in fiecare moment din viata unei femei:

Perioada sarcinii

  • pregatirea musculaturii la dilatare, muschiul antrenat este mai elastic si se regenereaza dupa dilatare mai repede

  • pregatirea nasterii: tehnici de travaliu si relaxare protectoare a perineului

  • reabilitarea perineului dupa nastere, chiar si in cazul epiziotomiei

    Probleme menstruale

  • ameliorarea disconfortului pre-menstrual

  • calmarea crampelor menstruale

  • reducerea hemoragiei

    Perioada de pre-menopauza

  • prevenirea uscarii si subtierii mucoasei vaginale

  • prevenirea slabirii musculaturii

    Probleme digestive

  • stimularea digestiei, prevenirea constipatiei si balonari

    Viata sexuala, Viata de cuplu

  • cresterea disponibilitatii la orgasm si cresterea libidoului

  • scaderea predispozitiei la inflamatii in zona bazinului

  • reglarea secretiei mucoasei vaginale (ariditatea vaginala)

  • cresterea capacitatii de conceptie

  • fortificarea tonusului de baza al vaginului

    Pierderi involuntare de urina

  • stoparea simptomelor provocate de incontinenta urinara

  • reeducarea musculaturii pelvi-perineale

    Prolaps al organelor interne, hernii

    Prevenirea si ameliorarea:

  • prolapsului vezicii si al uretrei (cistocel si uretrocel)

  • prolapsului uterin  (histeroptoza)

  • prolapsului de rect (rectocel)

    Probleme anale

  • stoparea simptomelor provocate de hemoroizi

  • prevenirea sau reabilitarea incontinentei fecale

    Material oferit de GimnasticaIntima. ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre