9 modificari ale pielii in timpul menopauzei si cum sa le faci fata

/ / Modificat: 2023-07-27
9 modificari ale pielii in timpul menopauzei si cum sa le faci fata

Menopauza este o etapa naturala din viata unei femei care marcheaza sfarsitul functiei de reproducere. Ea se caracterizeaza prin schimbari hormonale semnificative si dereglari hormonale care pot afecta diferite zone ale corpului, inclusiv pielea.

Pe masura ce hormonii fluctueaza, pielea sufera o serie de modificari care pot duce la aparitia unor probleme. Iata care sunt cele mai frecvente modificari ale pielii la menopauza si sfaturi despre cum sa le faci fata.

Ce se intampla cu pielea femeilor in timpul menopauzei?

Primele semne de imbatranire a pielii incep in jurul varstei de 30 de ani, cand nivelurile de estrogen incep sa scada. Unele dintre cele mai frecvente modificari sunt: subtierea pielii, aparitia ridurilor, hiperpigmentarea si intarzierea vindecarii ranilor.

Dar asta nu este tot, detaliem mai jos toate modificarile care apar in pielea femeilor aflate la menopauza.

1. Pielea uscata

Una dintre cele mai frecvente schimbari in timpul menopauzei este pielea uscata. Scaderea nivelului de estrogen poate reduce productia de mucopolizaharide, acid hialuronic si uleiuri naturale din piele, ceea ce duce la pierderea de hidratare.

Intr-un studiu publicat in revista Mechanisms of Ageing and Development, se afirma ca "pielea este foarte afectata de toate aceste schimbari hormonale, ceea ce duce la o scadere a continutului de colagen, a continutului de apa, a elasticitatii si a grosimii, avand un impact asupra calitatii tuturor straturilor pielii".

Exista, de asemenea, o scadere a temperaturii pielii in unele zone ale corpului. In consecinta, pentru a combate uscaciunea, este important sa se utilizeze creme hidratante bogate in ingrediente precum acidul hialuronic si lipide.

Un studiu efectuat pe femei aflate la postmenopauza, publicat in revista Menopauzalny, sugereaza ca uleiul de argan aplicat local imbunatateste hidratarea pielii si ajuta la restabilirea functiei de bariera a pielii, precum si la mentinerea capacitatii de retentie a apei.

2. Ridurile si liniile fine

Odata cu imbatranirea si scaderea productiei de colagen, ridurile si liniile fine sunt frecvente in timpul menopauzei. Un articol publicat in revista Dermato-Endocrinology descrie aparitia ridurilor in jurul gurii si al ochilor, precum si culoarea neuniforma a pielii intre sprancene.

In aceste cazuri, utilizarea cremelor sau a serurilor care contin retinoizi si antioxidanti poate ajuta la reducerea aspectului acestor riduri si la promovarea productiei de colagen.

3. Pielea cazuta

Menopauza poate provoca, de asemenea, efectul de lasare a pielii. Cercetarile publicate in American Journal of Physical Anthropology detaliaza ca imbatranirea faciala la femeile aflate la menopauza este asociata cu o fata mai plata, tesuturile moi lasate si cazute, pliuri in jurul nasului si buze mai adanci.

Acest lucru se datoreaza pierderii definitiei si abundentei fibrelor de elastina care asigura proprietatile necesare pentru elasticitatea pielii. Pentru a contracara aceasta problema, se recomanda incorporarea exercitiilor de tonifiere musculara si utilizarea cremelor de fermitate care contin ingrediente active precum vitamina C, acid ferulic, colagen si acid hialuronic.

Este important sa incorporati in dieta alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele, pentru a combate efectul de piele lasata.

Un studiu publicat in revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine sugereaza ca resveratrolul ofera proprietati antiinflamatorii, antioxidante si anti-imbatranire, precum si protectie impotriva radiatiilor UV. Ca atare, ar putea fi o componenta ideala de inclus in rutina de ingrijire a pielii.

4. Sensibilitate cutanata

Sensibilitatea pielii este unul dintre simptomele raportate la femeile aflate la menopauza, care poate duce la roseata, mancarime si uscaciune.

Cel mai bine este sa urmati o rutina de ingrijire personala care sa includa produse de ingrijire a pielii fara parfum si fara alcool si sa evitati utilizarea apei fierbinti atunci cand va spalati pe fata.

5. Pete intunecate

Petele inchise la culoare, cunoscute si sub numele de melasma sau hiperpigmentare, sunt o alta modificare comuna a pielii in timpul menopauzei. De fapt, aceste hiperpigmentatii pot varia in functie de fototipul pielii si de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Utilizarea zilnica a unei creme de protectie solara cu factor de protectie ridicat, precum si aplicarea de creme depigmentante care contin ingrediente precum acidul kojic si vitamina C, pot ajuta la reducerea aparitiei acestor pete.

6. Acnee la adulti

Desi menopauza este asociata cu o diminuare a acestor focare de acnee, unele femei se pot confrunta cu acnee pentru adulti in aceasta etapa din cauza schimbarilor hormonale. Este important sa folosesti produse de curatare faciala blande si sa soliciti ajutorul unui dermatolog pentru un tratament adecvat.

7.  Vene varicoase

In timpul menopauzei, unele femei se pot confrunta cu aparitia venelor varicoase la nivelul picioarelor. In plus, se inmultesc telangiectaziile, care sunt mici dilatari ale vaselor de sange, in special ale capilarelor, in apropierea suprafetei pielii.

Un studiu publicat in Jurnalul European de Chirurgie Vasculara si Endovasculara explica faptul ca menopauza poate fi un factor de risc in dezvoltarea bolii venoase.

Pentru a reduce disconfortul asociat cu boala venelor, se recomanda purtarea ciorapilor de compresie si ridicarea picioarelor atunci cand este posibil.

8. Scalpul uscat

Scalpul poate fi, de asemenea, afectat in timpul menopauzei, devenind mai uscat si mai predispus la mancarimi. La randul sau, nivelurile reduse de estrogen pot reduce densitatea parului, inclusiv a parului corporal si pubian. Folosirea sampoanelor delicate si a balsamurilor hidratante poate ajuta la mentinerea scalpului sanatos si la reducerea uscaciunii. In plus, este recomandat sa eviti tratamentele agresive pentru par, cum ar fi decolorarea sau permanentarea.

9. Unghii fragile

In timpul menopauzei, unele femei pot observa schimbari in aspectul si calitatea unghiilor lor, cum ar fi fragilitatea si subtierea. In plus, pot aparea distrofii ale unghiilor, care sunt modificari anormale ce afecteaza textura, culoarea, forma si alte aspecte ale unghiilor.

Mentinerea unghiilor scurte si utilizarea produselor de intarire pot fi utile pentru a preveni ruperea si pentru a le imbunatati aspectul.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menopauza Menopauza femei

Articole recomandate

Citeste si despre