7 sfaturi pentru mamele care se confrunta cu anxietatea dupa nastere

/ / Modificat: 2023-08-01
7 sfaturi pentru mamele care se confrunta cu anxietatea dupa nastere

Venirea pe lume a unui copil schimba complet dinamica familiei. Pentru mamele care au nascut de curand, viata de dupa copil nu mai seamana cu nimic din ce era inainte. Schimbarile care vin odata cu bebelusul, hormonii si lipsa de odihna isi spun cuvantul in ceea ce priveste starea emotionala a femeilor. Desi multe mame trec prin episoade de anxietate si chiar depresie post-partum, putine dintre ele vorbesc deschis despre acest lucru.

Sanatatea emotionala si mentala a mamelor nu ar trebui sa fie considerata un subiect tabu. Cu cat mamele cer ajutor mai devreme si iau masuri pentru a rezolva problema, cu atat mai repede vor infrunta aceste episoade si vor reusi sa se concentreze asupra lor si asupra copiilor. Daca ai nascut de curand si te confrunti cu stari de anxietate, iata cateva lucruri care te pot ajuta sa depasesti mai usor aceasta etapa!

1. Nu te rusina cu asta. Daca despre depresia post-partum se vorbeste mai mult, anxietatea de dupa nastere nu este un subiect atat de discutat. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca nu esti singura. Cercetatorii estimeaza ca mai mult de 15% dintre femeile care au nascut se confrunta cu anxietatea.

2. Vorbeste despre asta. Toate lucrurile despre care nu discutam ajung sa ne macine. Vorbeste cu sotul, cu familia, cu prietene care au mai trecut prin asta si cu siguranta vei gasi intelegere si sprijin.

3. Fa-ti timp pentru tine. Mamele se pun pe planul al doilea dupa venirea copiilor. Ele nu isi mai fac timp pentru ele, pentru a se odihni cum trebuie sau pentru a se relaxa. Roaga pe cineva sa te ajute cu copilul, astfel incat sa ai macar 2-3 ore pe saptamana de timp pentru tine.

4. Cere ajutor specializat. Daca simti ca problema te depaseste si ca solutiile de mai sus nu te ajuta, nu ezita sa ceri ajutor de specialitate. Cateva sedinte de terapie si, eventual, tratament, daca specialistul considera ca este nevoie, te pot ajuta sa depasesti situatia. Copiii tai au nevoie de o mama sanatoasa si prezenta.

5. Incearca tehnici de relaxare. Meditatia, sportul, muzica linistitoare pot crea un spatiu de siguranta in care sa te relaxezi si sa te deconectezi de la problemele care iti provoaca anxietatea. Pentru fiecare persoana functioneaza un anumit lucru sau o combinatie de factori si trebuie sa gasesti solutia castigatoare pentru tine.

6. Ia-ti timpul necesar. Anxietatea, la fel ca depresia, nu se vindeca peste noapte. Ia-ti suficient timp pentru a te vindeca, ai rabdare si nu pune presiune pe tine. Odata ce ai gasit solutia care te ajuta, nu renunta sa faci lucrurile respective si continua sa ai o rutina care sa iti mentina starea de bine.

7. Gandeste-te la lucrurile pentru care esti recunoscatoare. Atunci cand ai anxietate, ai tendinta sa te concentrezi asupra aspectelor negative si sa faci scenarii. Incearca sa iti faci timp pentru a te gandi la lucrurile bune, pentru a fi recunoscatoare pentru ceea ce ai. Poate fi util sa tii un jurnal in care sa scrii in fiecare zi aceste lucruri, pentru a le constientiza mai bine.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi Anxietate

Articole recomandate

Citeste si despre