Tusea convulsiva (tusea magareasca) la copii

/ / Modificat: 2013-03-18
Tusea convulsiva (tusea magareasca) la copii

Tusea convulsiva sau magareasca este unul dintre cele mai grave tipuri de tuse la copii. Este o boala infectioasa si contagioasa frecvent intalnita in copilarie, dar care la varste mici ridica un risc crescut de pneumonie si alte complicatii severe pentru sanatate. Iata cum recunosti tusea magareasca la copil si ce masuri rapide trebuie sa iei pentru a preveni complicatiile!

Cauzele tusei convulsive

Tusea convulsiva este o boala infectioasa, cauzata de bacteria Bordetella pertussis, localizata la nivelul cailor respiratorii. In momentul in care aceasta se multiplica, lezeaza mucoasa si da nastere simptomelor incomode ale bolii.

Boala se transmite pe cale aeriana sau prin intrarea in contact cu obiecte contaminate de catre o persoana infectata cu bacteria responsabila pentru aceasta boala. In momentul in care copilul sta in preajma unei persoane care tuseste sau atinge obiectele cu care aceasta mananca sau bea si pune apoi mana la gurita, contracteaza bacteria si risca sa faca boala. Izvorul de infectie il constituie bolnavul de tuse convulsiva, care este contagios timp de 6 saptamani de la inceputul bolii.

Simptomele tusei magaresti la copii

Simptomele tusei convulsive nu isi fac aparitia imediat dupa infectare. Poate dura si 3 saptamani pana cand primele semne de tuse apar la copil. Debutul este in general bland, cu simptome asemanatoare guturaiului si se agraveaza pe masura trecerii timpului.

Primele simptome de tuse magareasca sunt:

  • rinoree;
  • congestie nazala;
  • stranut;
  • ochi rosii si lacrimosi;
  • febra usoara;
  • stare letargica;
  • tuse uscata.

Dupa aproximativ o saptamana de la debut, simptomele incep sa se inrautateasca. Mucusul se acumuleaza in interiorul cailor respiratorii si declanseaza episoadele incontrolabile si chinuitoare de tuse.

Crizele severe si indelungi pot provoca:

  • varsaturi;
  • extenuare;
  • inrosirea sau invinetirea fetei;
  • tuse spastica, severa, persistenta si zgomotoasa, obositoare pentru copil.

Copilul nu trebuie sa treaca obligatoriu prin toate aceste simptome. Indiciul cel mai clar, care trebuie sa te trimita rapid cu copilul la medic, este felul in care se manifesta tusea: zgomotoasa, cu suieraturi la respiratie, iritanta si cu episoade paroxistice.

Tusea magareasca creste riscul aparitiei pneumoniilor, in special la copilasii cu varsta sub 5 anisori.

Citeste si: Cele mai periculoase boli pentru copilul tau

Incubatia

Tusea convulsiva dureaza intre 7 si 14 zile. In timpul incubatiei nu apare vreun semn deosebit.

Boala evolueaza in 3 faze:



Faza de invazie (de debut, catarala) dureaza 7-10 zile. Inceputul este inselator, asemanandu-se cu o infectie banala a nasului si gatului. La inceput tusea este necaracteristica, dar devine din ce in ce mai frecventa si rebela la calmantele tusei. In acest stadiu boala este greu de recunoscut. Din pacate, in zilele respective contagiozitatea bolii este cea mai mare.



Faza de chinte (de stare, stadiul convulsiv). Tusea devine din ce in ce mai frecventa, spastica, pana apar accesele caracteristice: copilul tuseste sacadat, de 10 pana la 20 de ori, din ce in ce mai repede pana ce respiratia se opreste in expiratie; copilul se roseste si chiar se invineteste; este ceea ce se numeste chinta.



Dupa mai multe sacade de tuse urmeaza o inspiratie profunda, suieratoare, pe care autorii au asemanat-o cu zbieratul de magar, cantecul de cocos sau cu cotcodacitul gainilor; etapa inspiratorie poarta numele de repriza.

Mai multe chinte si mai multe reprize formeaza un acces de tuse. Accesul de tuse este zguduitor, chinuitor, copilul se agita, este rosu la fata. Accesul se termina cu o expectoratie constituita din secretii si mucozitati alburii, vascoase, lipicioase, de multe ori copilul varsa. Accesele de tuse sunt variabile ca numar; in formele usoare cateva, in formele grave de zeci de ori, mai ales noaptea spre dimineata.

Citeste si: Lista completa a bolilor contagioase la copiii mici



Apogeul frecventei este spre a 3-a saptamana a bolii, in intervalul dintre accese, starea copilului este buna. Temperatura este normala; in caz ca apare febra, trebuie banuita o complicatie. Din cauza efortului de tuse copilul lacrimeaza, are conjunctivele rosii, pleoapele sunt umflate, iar fata se buhaieste. La copiii la care au aparut incisivii inferiori, se poate produce o ulceratie a fraului limbii, semn caracteristic al bolii. Uneori crizele apar la alimentatie, plans, schimbari de temperatura, fum etc.



Faza de convalescenta (de declin) apare spre a 5-a saptamana si se caracterizeaza prin rarirea si atenuarea acceselor de tuse. Totusi in lunile care urmeaza, cu ocazia infectiilor banale ale cailor respiratorii, tusea reapare, imbracand alura convulsiva. Copiii mai nervosi pot tusi in acest fel multa vreme.

Tratamentul tusei convulsive

Tratamentul tusei convulsive este prescris de medic, care mai intai consulta copilul si il supune unui exudat faringian (un test de saliva care indica prezenta bacteriei in organism). Fiind vorba de o infectie bacteriana, tusea magareasca se trateaza cu antibiotice. Doar aceste medicamente reusesc sa distruga bacteria cauzatoare de boala si sa ajute la recuperarea rapida a organismului copilului.

Medicamentele pentru raceala si gripa sunt foarte putin eficiente in tusea magareasca, contribuind doar la ameliorarea simptomelor bolii. Insa nu vindeca complet acest tip de tuse. La varste mici, medicii recomanda internarea copiilor in spital si monitorizarea lor atenta, pentru prevenirea complicatiilor.

Vaccinarea este mijlocul cel mai eficace de profilaxie. La noi in tara, vaccinarea antipertusis (A.R) se face cu vaccin asociat (Di-Te-Per - Difteric-Tetanic-Pertusis). Parintii sunt datori sa se prezinte la medicul de familie atunci cand se planifica vaccinarea respectiva. Rareori se intalnesc incidente si accidente dupa vaccinare. La copiii la care dupa prima sau a doua vaccinare cu Di-Te-Per a aparut un simptom neurologic, se va face in viitor bivaccin (Di-Te). De altfel, este recomandabil ca la copiii care au "suferit" la nastere (scorul Apgar mic) sa se faca vaccin fara fractiunea Pertusis (Per).

Tusea magareasca este o afectiune specifica copilariei si multi prichindei au nenorocul de a trece, macar o data, prin "chinurile" ei. Copilul tau a avut de-a face cu simptomele incomode ale acestei boli? Spune-ne cum l-ai ajutat sa treaca mai usor peste aceasta perioada in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse convulsiva copii Tuse magareasca copii Tipuri tuse copii Tuse copii

Articole recomandate

Citeste si despre